Vinařská oblast Sasko – náš blízký soused

 

Booking.com

Věděli jste, že nejbližší zahraniční vinařský region se nachází pouhých 120 km od Prahy? A nejsou to ani Dolní Rakousy (Niederösterreich) ani bavorské Franky (Franken). Vinařství v Sasku se těší přes 850 let dlouhé tradici, kdy se zde réva vinná začala pěstovat pod záštitou církve a aristokracie, což byli po léta hlavní majitelé pozemků.

Sasko

Spolkový německý stát Sasko (Sachsen) je rovněž domovem stejnojmennému regionu, také nazývaného údolím řeky Labe (Elbtal) neboli Polabí, který je jednou ze dvou vinařských oblastí bývalé NDR. Druhou je pak oblast Saale-Unstrut, nazvané podle dvou řek, Sály a Unstruty, které rovněž spadají do povodí Labe. Vinařská oblast Sasko leží v malebné oblasti táhnoucí se od drážďanského předměstí Pillnitz přes Radebeul a Míšeň až po obec Diesbar-Seußlitz ležící severně od města proslaveného spíše věhlasným porcelánem než vínem. 

Sasko je nejen jedním z nejmenších, ale také jedním z nejseverněji položených vinařských regionů Německa. Celková plocha vinic činí pouhých 460 hektarů, z nichž více než 80 % je osázeno odrůdami révy vinné pro výrobu bílých vín. Nejvíce pěstované kultivary jsou: Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Kerner, Weisser Burgunder (Pinot Blanc také nazývaný Rulanské bílé), Grauer Burgunder (Pinot Gris neboli Rulandské šedé), Goldriesling, Scheurebe, Dornfelder, Spätburgunder (Pinot Noir) a Regent. Podnebí je vnitrozemské, s častými hrozbami jarních mrazů. Navíc v některých ročnících hrozny nemají dostatečné množství slunce, aby plně dozrály. Naštěstí blízkost Labe pomáhá temperovat tyto extrémy. Půdní podloží tvoří převážně žula a rula, podobně jako v oblasti Wachau v Rakousku, což dává vínům typický minerální charakter.

Hotel a restaurace Schloss Wackerbarth

Saské vinice

Saské vinice se často nacházejí na strmých svazích rozdělených na malé parcely. Od znovusjednocení Německa dochází k velkému nadšení pro zachování vinařství v této části světa, především díky úsilí 3000 drobných pěstitelů. Ti často provozují vinohradnictví a produkci vína jako vedlejší činnost a sdružují se v pěstitelských asociacích nebo místních vinařských družstvech zvaných Winzergenossenschaft. Nejlepší regionální vína jsou výrazně ovocitá s pikantní kyselinkou.

Pravděpodobně nejznámějším vinařstvím této oblasti je Schloss Wackerbarth v městečku Radebeul ležící mezi hlavními centry Drážďan a Míšně. Tento barokní zámek a belvedere nechal postavit August Silný, jenž vládl na počátku 18. století. Tento panovník byl také zodpovědný za budování mnoha dalších nádherných architektonických pokladů v této oblasti




Vinotéka a obchod ve vinařství Schloss Wackerbarth

 

Přestože majetek je dnes ve vlastnictví státu Sasko, není to v žádném případě pozůstatek komunistického režimu. Vinařství se může pochlubit druhou nejstarší produkcí sektů v Německu a nedávno prošlo masivní rekonstrukcí. V současné době se může pyšnit špičkovou technologií s moderními zařízeními, včetně obchodu, hotelu a restaurace, které nabízejí řadu vinařských akcí. Belvedere rovněž poskytuje oblíbené místo pro svatby. Od svého opětovného otevření po rekonstrukci v roce 2002 zámek a vinařství vede velmi schopná ředitelka Sonja Schilg, původem ze Slovenska, která dohlíží na roční nárůst obratu z 2 milionů na více než 20 milionů eur.

 

Celkově je tato malebná oblast velmi dobře zaměřená na turistické aktivity s 55 km dlouhou vinařskou stezkou. Navíc se nedaleko odtud nachází nádherný zámek Schloss Moritzburg, kde byla v roce 1973 natočena nejoblíbenější česká pohádka „Tři oříšky pro Popelku“, která se každoročně o Vánocích uvádí v televizi po obou stranách hranice i jinde ve světě.

Schloss Moritzburg – dějiště filmu Tři oříšky pro Popelku

Autor : Helena Baker



Booking.com