Vídeňská firma vaří jídlo z hmyzu

Rizoto, palačinky nebo polévka z hmyzu. Vídeňská firma začala nabízet pokrmy z hmyzí mouky a chce oslovit širokou veřejnost, informuje ORF.

Zakladatel společnosti Christoph Thomann se myšlenkou na jídlo z hmyzu začal zabývat před šesti lety. Jeho hmyzí pokrmy jsou nyní dostupné v supermarketu, ale firma se rozhodla jít ještě dále. „Díky rostoucímu povědomí o klimatu a zdraví roste na trhu s potravinami poptávka po udržitelných zdrojích proteinu,“ uvedl Thomann pro rakouskou veřejnoprávní televizi ORF.

Jídlo z hrmyzu

Stávající koronakrizi využila Thomannova firma Zirp Insects jako příležitost k přípravě nových produktů, se kterými se chce prosadit i u běžných spotřebitelů. “Hmyz není jen vysoce efektivní a užitečný, ale je i velice nutričně bohatý. Kromě vysokého podílu proteinů s velmi vyváženým poměrem aminokyselin obsahují především nenasycené mastné kyseliny a další nezbytné výživové látky,“ citovala Thomanna ORF.

Jak dodává rakouská televize, firma uvedla na trh začátkem června sedm různých pokrmů a pečících směsí obsahujících hmyzí mouku a začala přijímat online objednávky. Týdenní balíček obsahuje polévku, falafel, rizoto, ovesné placky, směs na domácí chléb, brownies a palačinky.