Vaření se známými osobnostmi v Miele Experience Center: Zdeněk Pohlreich a Alice Bendová připravují candáta v kořeněné krustě a hruškový závin

Naše oblíbené restaurace, kavárny i hospůdky bohužel asi zůstanou ještě nějakou dobu zavřené. Mnoho z nás se v minulém roce nedobrovolně stalo mistry domácí kuchyně. Pokud často přemýšlíte, čím překvapit své blízké, určitě vám přijde vhod inspirace z Miele Experience Centra v Praze. Pozvání Zdeňka Pohlreicha do dalšího dílu online pořadu Doma jako šéf přijala tentokrát herečka a moderátorka Alice Bendová.

Podívejte se, jak se jí společně s vyhlášeným šéfkuchařem podařilo připravit delikátního candáta v kořeněné krustě s křenovými brambůrkami nebo hruškový závin s drcenými mandlemi a skořicí. Toto jídlo je prý jediné, které Alice Bendová neumí, i když ho její děti stále milují. Zvládne tentokrát „hruškovou výzvu“?

Věříme, že stejně jako Alice Bendová oceníte jednoduchou přípravu pokrmů, které vás nadchnou pestrou směsicí chutí.

„V dovedných rukou kuchařových se ryba může stát nevyčerpatelným zdrojem výjimečných chuťových požitků,” prohlásil jeden z nejznámějších labužníků, francouzský myslitel a právník Jean Anthelme Brillat-Savarin. Přesvědčte se, že to platí i pro našeho candáta v kořeněné krustě připravované na spotřebičích Miele v Miele Experience Center v Praze.

Recepty:

  • Candát v kořeněné krustě s křenovými bramborami (hlavní chod, 4 porce)

 

Ingredience:

 

Candát

25 g panko strouhanky

4 lžíce olivového oleje

4 porce z candáta (à 350–400 g)

1 menší hrst koriandru

1 menší hrst hladkolisté petržele

½ lžičky drceného černého pepře

½ lžičky drceného červeného pepře

½ lžíce hrubší mořské soli

sůl a čerstvě mletý pepř


Brambory:

800 g brambor typu B

2 jarní cibulky

20 g čerstvého křenu

100 g másla

sůl

 

Postup:

Brambory uvařte ve slupce v mírně osolené vodě doměkka, trvá to zhruba 20–25 minut. Mezitím opražte panko strouhanku nasucho v pánvi. Vsypte ji do mísy. V pánvi rozehřejte polovinu oleje. Rybu zlehka osolte, opepřete a postupně opečte na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova, trvá to asi 8–10 minut. Před každým vložením ryby přilijte olej. Upečené ryby skládejte na papírové utěrky, které vsáknou přebytečný tuk. Bylinky nasekejte nadrobno a promíchejte s opraženou panko strouhankou, oběma pepři a mořskou solí. Ve směsi obalte z obou stran opečené ryby.

Uvařené brambory slijte, nechte mírně zchladnout, abyste se jich mohli dotknout, oloupejte je a rozmačkejte. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno, křen oloupejte a nastrouhejte. Máslo rozehřejte ve větší pánvi nebo v hrnci, orestujte na něm cibulku dozlatova, zhruba 1 minutu, přidejte rozmačkané brambory a čerstvě strouhaný křen, osolte a podávejte s rybou v kořeněné krustě.

 

  • Hruškový závin (dezert, 4 porce) 

Suroviny:

8 hrušek, oloupaných a nakrájených na plátky

4 lžíce třtinového cukru muscovado

100 g mandlové mouky

60 g mandlí, nasekaných nahrubo

1 lžička mleté skořice

1 lžíce hruškovice

450 g plundrového těsta

hladká mouka na pomoučení

1 vejce, rozšlehané

1 lžíce citronové šťávy

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky promíchejte s cukrem, moukou, mandlemi, skořicí a hruškovicí. Těsto vyválejte na pomoučené ploše na 5mm plát, doprostřed rozprostřete hruškovou směs, zabalte jako závin, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 20–25 minut.