Třetí čtvrtek v listopadu je svátkem vín Beaujolais nouveau

Beaujolais nouveau

je druh mladého, svěžího, francouzského vína nafialovělé barvy, které pochází z vinařské oblasti Beaujolais severně od města Lyon a vyrábí se z odrůdy Gamay.

Beaujolais nese jméno podle vinařské oblasti ve střední části Francie. Označení Beaujolais Villages smí používat jen 38 vesnic této oblasti Toto víno se vyrábí výhradně z odrůdy Gamay a je určeno k rychlé spotřebě. Sklizeň hroznů probíhá ručně a originální technologie výroby dodává vínu ovocnou chuť. Označení Beaujolais Villages smí používat jen 38 vesnic této oblasti.

Beaujolais Noveau v Manifesto Florenc

Víno se začíná prodávat každý rok vždy třetí čtvrtek v listopadu. Tento den je ve Francii nazýván den Beaujolais a rovná se téměř státnímu svátku.

Víno je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem. Doporučuje se podávat vychlazené na 11 – 13 °C.

K tomuto vínu se výborně hodí sýry. Podávat můžete například „Séchon Beaujolais“,to je plochý jemný sýr vyráběný v okolí St Marcellin. Jemný plísňový sýr „Fourme beaujolaise“ se vyrábí v Liergues.Také lze podávat zvěřinu a to jak pernatou, tak srstnatou – zajíce, srnce, kančí, bažanty a koroptve.

Beaujolais Nouveau v Manifesto Florenc

Manifesto Market na Florenc

My jsme se na svátek Beaujolais  vypravili  na pražský Manifesto Market na Florenc. Rezervovali jsme si předem průhledné iglů. Byl to dobrý nápad, protože uvnitř bylo příjemné teplo, o které se postarala malá elektrická kaminka. Prostor krásně voněl jehličím a stůl zdobil adventní věnec. Pozorný číšník se staral, abychom měli co pít a jestli nám něco nechybí. Víno Baujolais jsme koupili ve zdejší restauraci Le Petit Bouillon. K lahvi vína jsme dostali i prkénko s chutnými sýry, specielně vybranými k tomuto vínu. Protože svátek francouzských vín se neobejde bez francouzské gastronomie, vrátili jsme se do tého restaurace ještě pro teplá jídla, která jsou v nabídce: Cassoulet, Boeuf Bourguignon, Pout au Feu, Ratatouille. Byla to dobrá volba, všechny pokrmy byly velice chutné, každý specifický jinou chutí. 

Boeuf Bourguignon a Ratatouille z nabídky Le Petit Bouillon v Manifesto Florenc

V průběhu večera jsme ochutnávali ještě specialitu japonské kuchyně Yakitori – vynikající japonské jídlo z kořeněného kuřecího masa na jehle připravované na grilu. Jídlo si můžete koupit v restauraci Chu Yakitori. Pak nám přišly k chuti skvělé hranolky a domácí dipy, které Vám do kornoutu připraví ve stánku FÆNCY FRIES. Ochutnávku dobrot jsem zakončili zeleninovou rolkou, kterou nám připravili ze surovin, které jsme si vybrali v restauraci Pho Bar. 

Vybírat ale můžete z celé řady restaurací – Pho Bar nabízí pokrmy vietnamské kuchyně, v PokeHaus můžete ochutnat havajské poké, indickou kuchyni reprezentuje restaurace NEBU, mexickou kuchyni si můžete vychutnat v restauraci Kukulkan Taqueria. Speciality mediteránské kuchyně najdete u stánku Kapara, středození chutě ve vegatariánském stylu okusíte ve stánku Hummus Nofech. Čerstvé ryby výtečné chutí, plody moře, ústřeice, kaviár či humří rolku vám naservírují ve stánku Ryba je ryba. A co sladká tečka na závěr gastronomického výletu?  U stánku Minie´s si pochutnáte na malých, ještě teplých malých lívanečcích. My jsme místo sladké tečky zvolili zdánlivě bezednou nádobku s výtečným japonským saké.

Iglů v Manifesto Florenc

 

Více informací naleznete ZDE