Šanci pro regionální výrobce přináší značka „SLOVÁCKO regionální produkt“

Místní výrobci a farmáři ze Slovácka mají nyní jedinečnou možnost odlišit se od těch, kteří dodávají zákazníkům konvenční a uniformní zboží. Na podporu lokální ekonomiky a místních producentů vzniklo regionální značení. Nová značka nabízí šikovným producentům z regionu spoustu výhod. Společná prezentace a propagace, součást regionálního i celorepublikového značení, odlišení od ostatních, zahrnutí do společného e-shopu, prodej výrobků v nových prodejních místech, možnost účastnit se společných akcí jako jsou jarmarky, trhy, vzdělávací akce a další. Úspěšní žadatelé o značku budou své výrobky označovat jako: „SLOVÁCKO regionální produkt“.

Nové značení doplňuje už léta existující značku, Tradiční výrobek Slovácka, která se zaměřuje na certifikaci opravdu tradičních a etnograficky správně vyrobených výrobků. Novinka cílí na výrobce, kteří jsou regionální a jejich výrobní postupy jsou možná inovativnější či přizpůsobeny moderní době a na značku Tradiční výrobek Slovácka, by tedy nedosáhly. Může jít třeba o farmáře, pekaře, výrobce dalších potravin a nápojů, řezbáře, keramiky, šperkaře, švadleny a další šikovné lidi, kterým pod rukami vznikají unikátní produkty, které si zaslouží označení „SLOVÁCKO regionální produkt“.

Jaké jsou základní podmínky pro získání certifikátu? Je potřeba podat žádost a splnit formální náležitosti. O udělení značky bude poté rozhodovat komise složená z odborníků napříč obory. Ti budou hodnotit mimo jiná kritéria i použití místních surovin, podíl ruční práce na výrobě a specifičnost pro region.

Všichni za sebou máme velmi nelehký rok, a proto jedním z hlavních cílů značky je podpora lokální ekonomiky a místní produkce. Nákupem označeného výrobku místní podpoří své sousedy a turisté region, kde strávili pěknou dovolenou.

„SLOVÁCKO regionální produkt“ je zárukou regionálního původu.

Zajímá vás, co zájemci musí splnit? Za co se musí zaručit? ZDE si stáhněte kritéria pro výrobky a ZDE žádost, kterou je třeba vyplnit. V nejbližší době doplníme i závazné zásady pro zavádění značky v regionu.