Pomozte uchovat kulinární bohatství českých zemí


Přispějte rodinným receptem či starou kuchařkou

Kulinární bohatství českých zemí

Národní zemědělské muzeum vyzývá veřejnost, aby přispěla do sbírky starých kuchařek, rodinných a regionálních receptů. Získané materiály budou tvořit součást podsbírky Gastronomie a stanou se předmětem sociokulturního výzkumu. Závěry výzkumu a některé z receptů budou zpřístupněny veřejnosti v podobě výstav, publikací i encyklopedie.

Masopustní Boží milosti, klouzáky, sejkory, jabkance, zelné šlíšky, kraslická liškajda či likér z lipového květu – i to jsou příklady lokálních pokrmů, kterých regiony České republiky nabízejí nepřeberné množství. Vědecký projekt Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace chce přispět k rozpoznání a uchování takovýchto národních gastronomických zvyklostí. Chce poukázat na jejich význam pro současnost. Každý, kdo do muzejní podsbírky Gastronomie přispěje, získá rodinnou vstupenku do Národního zemědělského muzea.

Kontakt:

Jitka Sobotková, jitka.sobotkova@nzm.cz.

Vždy uveďte co možná nejvíce podrobností o receptu, kuchařce či receptáři. Nezapomeňte uvést, z jakého období a jakého regionu recepty pocházejí.

Kulinární kultura je nedílnou součástí národní historie a vývoje každodennosti společnosti a projevuje se ve všech sociokulturních vrstvách. Vlivem modernizace životního stylu a globalizace jsou tradiční způsoby stravování, suroviny, pokrmy a nápoje, stejně jako jejich vzájemná kombinace a chuťové vlastnosti, technologie přípravy či servírování vytlačovány z našich životů nebo jsou dokonce ohroženy zánikem. A to nikoli pouze v soukromé a veřejné praxi, ale rovněž v kolektivní paměti.  Nejedná se pouze o jídla a nápoje spojované s lidovou stravou. Ohrožena jsou také jídla a jejich ingredience vycházející z kuchyně měšťanských a šlechtických vrstev, která byla uzpůsobena do podoby běžných pokrmů a stala se v 19. a 20. století součástí české národní kuchyně. Dnes z mnoha příčin mizí, anebo jsou přetvářena do podoby popírající jejich původní charakter.



Získané podklady zpracuje odborný tým složený z badatelů z Národního zemědělského muzea, Slezské univerzity v Opavě, Vysoké školy hotelové v Praze, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Výsledkem výzkumu budou například výstavy, workshopy a mapa, které představí kulturně historické souvislosti vývoje stravování a gastronomie a kulinární tradice českých, moravských a slezských regionů. Plánovány jsou odborné publikace Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti a Paměť chuti – prezentace kuchařských knih předmoderní a moderní doby jako pramenu pro poznání každodennosti a kulinární kultury vybraných společenských vrstev. Vyjde i tematická encyklopedie Kulinární dědictví Čech, Moravy a Slezska zaměřená na dobové suroviny, pokrmy, nápoje, tradice všedního a svátečního stravování a stolování, osobnosti, písemné a tištěné prameny.

 

Více informací naleznete ZDE