Září a říjen budou na muzejním dvorku ve znamení podzimních zemědělských trhů. Národní zemědělské muzeum v Praze připravilo pro své návštěvníky hned čtyři – 12. září Květinový trh, 19. září Chleba a co na něj, 17. října Ovocné trhy a 31. října Brambory, zelí, dýně.
Muzeum se na svém dvorku snaží vytvářet prostor pro setkávání všech, kteří vyznávají kvalitní potraviny s preferencí těch lokálních, pro sdílení radosti z nakupování venku na trhu, oproti nakupování v supermarketech a obchodních centrech. Tematicky zaměřené trhy se soustředí na jednu sezónní plodinu či okruh a nabídku základního sortimentu – ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, masa, bylinek či květin, ale i na street food – stánky s občerstvením z čerstvých kvalitních surovin. „Podzimními zemědělskými trhy pokračujeme v naší snaze zprostředkovat lidem aktivity navázané na zemědělský rok. Cílem je také kromě sousedského setkávání dát prostor tuzemským pěstitelům a výrobcům potravin,“ říká námětek generálního ředitele Národního zemědělského muzea v Praze Jiří Houdek.
19. září Chleba a co na něj
Trh s názvem Chleba a co na něj se zaměří mimo jiné na klasiku českých svačin – „chleba s něčím“, ale v nabídce bude i samotné zrno, mouka, chleba a pekárenské výrobky až po pomazánky, másla, marmelády, sýry a další.
17. října Ovocné trhy
Říjen je měsíc plný hojnosti a sklízení plodů, třetí trh tedy věnujeme českému ovoci, rozmanitosti jeho odrůd a zpracování. Bude se moštovat, ochutnávat a hodovat, nakoupit si budete moct cidery, ovocné šťávy, povidla, marmelády, pomazánky a další šťavnaté produkty z ovoce i ořechů.
31. října Brambory, zelí, dýně
Pečené brambory, smažené brambůrky, hranolky, bramborové placky a lokše, knedlíky… a to zdaleka není vše. Brambory, jako jedna z nejtypičtějších českých potravin, která se tradičně připravuje na mnoho způsobů. Spolu se zelím a dýní uzavřou letošní podzimní trhy a představí všemožné způsoby jejich zpracování a produktů, druhy odrůd.
Více informací naleznete ZDE