Oslava světového dne mléka 2018


 Z podnětu Mezinárodní mlékařské federace (IDF – International Dairy Federation) se slaví světový den mléka každoročně již od roku 1957. Od příštího roku bude dle rozhodnutí IDF oslava vždy 1.června.

Kutná Hora hostila finále

Letošní společensko-odborná akce. Oslava mléka“ proběhla v překrásném prostředí refektáře bývalé Jezuitské koleje z r.1678, nyní Galerie středočeského kraje v Kutné Hoře za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby. Oslavu organizoval Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM) ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství (MZe) a Ústavem mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha pod záštitou ministra zemědělství Jiřího Milka. V rámci oslavy jsou každoročně přednášky o významu mléka.

Devět kategorií

Šestnáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 19 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 61výrobků.Výrobky byly hodnoceny celkem v 9 kategoriích, ve kterých zvítězili:

1.Zakysané mléčné nápoje 10 výrobků–uděleny 3 diplomy Acidofilní mléko vanilkové s cereáliemi a lněnými semínky Mlékárna Valašské Meziříčí

2.Jogurtová smoothies 7 výrobků–uděleny 3 diplomy Balance –jogurtové smoothie jablko, hruška, banán, špenát Hollandia Karlovy Vary

3.Jogurty s tučností do 3,5 % 7 výrobků–uděleny 3 diplomy KUNÍN –jogurt s kousky hrušek Mlékárna Kunín a.s.

4.Jogurty s tučností nad 3,5 % a zakysané smetany 8výrobků–uděleny 3 diplomy Bohunka –zakysaná smetana s čokoládou a višněmi Bohušovická mlékárna a.s.

5.Skyry 5výrobků–uděleny 2 diplomy Skyr–zakysaný mléčný výrobek s čokoládou a višněmi Bohušovická mlékárna a.s.

6.Přírodní sýry 10 výrobků–uděleny 3 diplomy Herold Moravia Lacto,a.s

7.Tavené sýry 6 výrobků–uděleny 2 diplomy Máslový sýr Moravia Lacto, a.s.

8.Mléčné dezerty, smetanové a tvarohové krémy 4 výrobky–uděleny 2 diplomy Smetanový krém Krajanka ZOO ALIMPEX FOOD a.s.

9.Speciality 3 výrobky–udělen 1 diplom Choceňské tradiční pomazánkové s křenem Choceňská mlékárna s.r.o.



Booking.com

Novinky roku 2018

V rámci soutěže byly vyhlášeny rovněž „Novinky roku 2018“ v mléčné a v sýrové řadě.

Mléčná řada 27 výrobků Acidofilní mléko vanilkové s cereáliemi a lněnými semínky Mlékárna Valašské Meziříčí

Sýrová řada 26 výrobků Madonbo Madeta a.s. přírodní sýr

Absolutní vítěz získal 95,1 bodů ze 100 možných Herold Moravia Lacto,a.s tvrdý sýr Cena Médií 2018 Tre corti přírodní sýr Brazzale Moravia a.s.

Porota

Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo 3.května v Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.

Hitem letošní soutěže se tentokrát staly jednoznačně zakysané mléčné výrobky, které byly zařazeny do celkem pěti soutěžních kategorií. Úplnou novinkou letošní soutěže byly tzv. jogurtová smoothie, tedy zakysané mléčné nápoje s významným podílem ovocné složky.


Zdravá výživa boduje

Pokračujícím trendem výrobců jsou také tzv. reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, tedy např. snížení obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou, jako jsou např. otruby a klíčky v případě fermentovaných výrobků.
Akci podpořila většina mlékárenských podniků: Bohušovická mlékárna, Choceňská mlékárna, Gran Moravia, Danone, Jaroměřická mlékárna, Latalis, Madeta, Moravia, Olma, Pragolaktos, Savencia, Tatra, Výzkumný ústav mlékárenský. Společnost Frulika vyrábějící ovocné a zeleninové složky pro další zpracování v mlékárenské výrobě, firma Thimm packaging vyrábějící obaly a CHR HANSEN výrobce mlékárenských kultur.

Jaromír Hampl