Oslava Francouzské gastronomie.


  

Už čtvrtý rok má za sebou projekt Goût de / Good France, který propojí v první jarní den 21. března 2018, více než 3 000 šéfkuchařů 5 kontinentů, aby společně oslavili kvalitu francouzské gastronomie.

Zúčastní se šéfkuchaři z celého světa, od prvotřídních michelinských restaurací    až po kvalitní bistra. V každé restauraci, jež se formou večeře tohoto projektu zúčastní, bude vzdán hold vynikající francouzské kuchyni, jejím inovačním schopnostem a také hodnotám, jež s sebou nese: sdílení a radost z příjemné společnosti, úctu k dobrému jídlu, ke spolustolovníkům a k naší planetě.

Gastronomie – M.Šeda, V.Cahlík- dÉllory cafe

Menu

Každé menu dá vyniknout francouzské gastronomii v celé její rozmanitosti, přičemž každý šéfkuchař může své menu přizpůsobit nabídce kvalitních produktů místního trhu. Menu bude muset vycházet z receptu inspirovaného francouzským know-how. Každý šéfkuchař musí sestavit menu z předepsaných chodů:

  • Aperitiv a kanapky
  •  Předkrm
  • Jedno nebo dvě hlavní jídla
  • Výběr sýrů (může být nahrazen 2. dezertem)
  •  Dezert
  •  Francouzská vína a šampaňské

Pro každé menu bude typická příprava s menším množstvím tuků, cukrů a soli, zato s významným podílem zeleniny a obilnin, a s důrazem na princip „ jíst dobře a zdravě“ a být šetrný k životnímu prostředí.

 


Cena     

  Cenu za menu si stanoví každá restaurace sama. Součástí projektu je návrh na poskytnutí 5 % z prodejů tohoto večera některé místní neziskové organizaci působící ve prospěch zdravého životního stylu a životního prostředí.

Účast českých restaurací

Pro letošní ročník bylo v České republice vybráno 17 restaurací:

Alchymistic Club Restaurant Františkovy Lázně
Atelier Red & Wine Praha
Atmosphere restaurant Olomouc
Benada Restaurant (Clarion Congress Hotel Ostrava)
Bílá kráva Praha
Bistrot de papa Horní Dubenky
Café 35 Praha
Cafe de Paris Praha
Côté Jardin (Hôtel Novotel Praha Wenceslas Square)
Ellory Café Praha
Klubovka FCVP Plzeň
La Bouchée restaurant Brno
Passage Restaurant Wine & Dine Praha
PI.JEZ.PI Plzeň
Pivovarské domy Hradec Králové
Pot au Feu Praha
Winestone (Mercure Ostrava Center Hotel) Ostrava

V tentýž den se souběžně uskuteční na velvyslanectví Francie v Praze pro pozvané hosty. Na koncepci a přípravě této večeře se budou podílet francouzští a čeští šéfkuchaři se studenty Hotelové školy Vršovická. Milovníci dobrého jídla naleznou menu jednotlivých restaurací a další doplňující informace na stránkách Velvyslanectví Francie: https:// cz.ambfrance.org a na sociálních sítích.

Jaromír a Věra Hamplovi