Zažijte atmosféru staročeské zabijačky a ochutnejte zabijačkové speciality v rámci akce Letenské prase a Letenský masopust.
Letenské prase
Tradiční ukázky řeznického umění, prodej zabijačkových specialit, povídání o masopustních zvycích i historii řeznického cechu, komentované prohlídky i masopustní průvod – to vše vás čeká 20. 1. 2024 v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné.
Program akce Letenské prase
Muzejní dvorek
- komentované ukázky bourání prasete a výroby zabijačkových specialit – řeznický mistr Radek Janout (Řeznictví U bejka) / 11:00–12:00 a 14:00–15:00
- Přeštík a jeho přátelé – O záchraně českého strakatého prasete – Eva Weisbauerová (Výzkumný ústav živočišné výroby v.v.i.) / 12:00–12:30
- prodej zabijačkových a sladkých masopustních specialit, občerstvení, horké i studené nápoje, opékání špekáčků
Budova muzea
- 10:00–17:00 výtvarné dílničky pro děti i dospělé (výroba hudebního nástroje a masopustního pokrmu z papíru) / 2. patro – foyer
- 11:00–11:30 a 14:00–14:30 Z řeznického cechu – komentovaná prohlídka s Lucií Kubáskovou, kurátorkou podsbírky Potravinářství / 2. patro – Expozice Zemědělství
- 11:30–12:30, 13:30–14:30 a 15:30–16:30 Zapomenuté zabijačkové recepty – gastronomické workshopy se Starou gardou Asociace kuchařů a cukrářů / 3. patro – Gastrostudio
- 11:30 –12:15 Masopustní gastronomické tradice – komentovaná prohlídka s Jitkou Sobotkovou, kurátorkou podsbírky Gastronomie / 3. patro – Expozice Gastronomie
- řeznická stezka pro děti i dospělé s kvízem a slosováním o cenu v 11:55, 13:55 a 15:55 na muzejním dvorku
- oddychová zóna s masopustními a jinými sladkostmi – pečou Nepomucké kuchařinky / 3. patro – foyer
Letenský masopust
- 15:00 masopustní hra, představení tradičních masopustních maškar (Ty-já-tr) / muzejní dvorek
- 15:30 divadelní překvapení pro děti (divadlo Ty-já-tr) / 2. patro – výstavní sál
- 16:20 taneční vystoupení – folklorní soubor Gaudeamus (VŠE) / 1. patro – foyer
- 16:50 pohřbívání basy a ukončení akce / muzejní dvorek
Programem provází Adam Halaš.
Více informací naleznete ZDE
Zdroj: Národní zemědělské muzeum