Kulinářské putování po Rakousku

Co takhle výlet do Rakouska? Že to teď nejde?  Hranice jsou sice zavřené, ale kulinářskému výletu k sousedům nic nebrání. Na příspěvky o umění a kultuře jste od nás zvyklí, ovšem kuchařské umění a kultura stolování mezi nimi doposud prakticky nebyly. Ale jak se říká nejen v Rakousku: Změna je život.

Bez ohledu na to, zda jste vždy raději četli kuchařky než romány nebo se teprve učíte, jak se smaží vejce, pomocí následujících odkazů bychom vám rádi představili online několik aspektů rakouské gastronomie. Samozřejmě bez jakéhokoliv nároku na úplnost, spíše jen jako ochutnávka, která má povzbudit vaši vlastní chuť objevovat.

Kuratoriums Kulinarisches Erbe Österreich

Dobrým východiskem pro vaši cestu může být webová stránka Kuratoriums Kulinarisches Erbe Österreich.  Zde můžete zjistit, co je vlastně kultura stolování a že třeba jen ve Vídni se s ní potkáte na každém kroku: od vinných šenků s místním mladým vínem (Heurige), přes malou svačinku (Jause), vídeňskou kavárenskou  kulturu (Kaffehauskultur) a vydatné polévky (Suppenkultur) po typický vídeňský lokál (Wiener Wirthaus) a samozřejmě stánek s klobásami (Würstelstand). Dozvíte se zde více o gastronomii a kulturních dějinách, o historii Sachrova dortu nebo můžete brouzdat v lexikonu gulášů. Samozřejmě existuje také mnoho historických receptů z vídeňské kuchyně nebo z jednotlivých regionálních kuchyní Rakouska.

V neposlední řadě jsou tyto stránky lahůdkou i pro milovníky jazyků: právě na poli gastronomie jsou specifika rakouské němčiny obzvláště patrná – bez Topfen, Erdäpfel, Paradeiser, Ribisel, Fisolen a Faschiertes se moc daleko nedostanete. Různé mezinárodní vlivy, které se projevily ve vídeňském kuchařském výrazivu, jsou kapitola sama pro sebe.

Stránky foodblogerů

Pokud vás více zajímají současné trendy, nové variace klasiky a mezinárodní vlivy v rakouské kuchyni, pak je tu pro vás velmi aktivní scéna rakouských foodblogerů. Jednou za rok se uděluje cena Austria Food Blog Award  a na jejích stránkách si můžete přečíst rozhovory s loňskými vítězi. Jedním z předchozích vítězů je například úspěšný foodbloger Kevin Ilse alias The Stepford Husband

Nezapomeňte navštívit stránky Esskultur rakouské kulinářské novinářky a autorky kuchařek (např. „Österreich vegetarisch“ – „Rakousko vegetariánsky“) Kathariny Seiser.

Obsáhlý přehled naleznete také na stránkách Österreichische Food Blogger: v seznamu si můžete náhodně vybrat blog nebo se seznámit s blogy  jednotlivých spolkových zemí – jako je například štýrský Ribiselchen. U jmen jako Der Brotschafter, Die Frühstückerinnen nebo Sissi und Franzl je volba opravdu těžká. Ale vždyť nikam nespěcháme a můžeme se držet hesla blogu Sary Krobath alias Sarah Satt:

„Možná nemůžeme pořád jíst, ale jistě o tom můžeme pořád přemýšlet.

 

Zdroj: Rakouské kulturní fórum Praha