Culinary Cinema opět na Febiofestu 2020

Již pošesté se na MFF Praha – Febiofest představí speciální koncept Culinary Cinema, jenž propojuje aktuální kinematografickou tvorbu s jedinečným kulinářským zážitkem. Tentokrát vaří Kalina, Jeřábková a Koráb.

Culinary Cinema

Zakladatelem tohoto projektu je bývalý ředitel festivalu Berlinale Dieter Kosslick, který se stal nově programovým konzultantem Febiofestu, a který bude také garantem tří filmově-kulinářských večerů. Ty budou tentokrát zaměřeny na japonskou, moderní českou kuchyni a speciální večer šéfkuchařky – ženy.  Culinary  Cinema i  v rámci 27. ročníku festivalu nabídne tradičně tři speciální menu, o která se postarali vyhlášení kuchaři Mirek Kalina, Tereza Jeřábková a Ondřej Koráb. Projekce filmů Puzzle, (R)evolucionářky v kuchyni a Čokoláda pana H. budou probíhat od pátku 20. do neděle 22. března 2020 v sálech multikina CineStar na pražském Smíchově. Poté se diváci přesunou do sousedícího hotelu Vienna House Andel ́s Prague, který disponuje originální restaurací Delight.

Pátek 20. března 2020

bude patřit filmu Puzzle amerického producenta a režiséra Marca Turtletauba. Snímek o ženě, která nalezla vášeň ve skládání puzzle a následně „skládá“ i sebe sama,  inspiroval  kuchaře Mirka Kalinu ke složení jedinečného menu. Jeho puzzle k tomuto snímku – menu s názvem Skládačka chutí – je složeno z jídel nejrůznějších chutí od slané, sladké, až po hořkou či kyselou. Hosté si budou moci pochutnat na valašské kyselici, hovězím tataráku, ale i pečené tresce, telecím brzlíku nebo krupicové kaši.

Sobota 21. března 2020

Sobotní menu připraví v souvislosti s tématem vybraného snímku žena – kuchařka. Tereza Jeřábková doplní svou večeří s názvem Severské jaro film (R)evolucionářky  v kuchyni, za kterým stojí kanadská scenáristka a režisérka Maya  Gallus. Dokumentární snímek o ženách, jež prolomily tradiční vnímání kuchařské profese jako ryze mužské, a začaly měnit pravidla i zvyky kulinářského řemesla, zahajoval Culinary Cinema na Berlinale  2019.  Kuchařka Tereza Jeřábková jej podtrhla originálním menu,  které bude  obsahovat  kachnu, sumce i čokoládu a doplní jej adekvátně spárovaná vína.

Neděle 22. března 2020

Třídenní kulinářské hody zakončí v neděli 22. března 2020 projekce snímku Čokoláda pana H. japonského režiséra Takashi  Watanabe. Dokumentární  portrét  japonského  cukráře  Hironobu  Tsujiguchiho,  který pozvedá výrobu čokolády na uměleckou tvorbu, využil pro své menu uznávaný kuchař Ondřej Koráb. Jeho menu má název Samuraj ČOKOLÁDY a servírovat se budou například japonské lívance, ale i hovězí svíčková či slaná čokoláda.  

Projekce filmů začíná vždy v 18 hodin, večeře poté ve 20 hodin. Všemi večery bude provázet moderátorka Jolana Voldánová a příjemnou atmosféru dodá pianista a zpěvák Václav Tobrman.

 

Mirek Kalina

Známý  porotce dvou  ročníků televizního pořadu MasterChef, majitel pražských restaurací Kalina Anežka a Kalina Kampa, odborník na ryby a zvěřinu. Zaměřuje se na českou kuchyni, kvalitní suroviny a precizní dochucení. Jeho krédem je jednoduchost a dokonalá chuť. Zkušenosti čerpal po celé Evropě a dnes vaří také v Gourmet Academy.

Tereza Jeřábková

Po 13 letech zkušeností ve Francouzské restauraci v Obecním domě se přesunula do restaurace Le Torroir a začala se věnovat cestování za gastronomií do severských zemí. Vařila v Bistrotu 104 v Korunní a dnes je zástupkyní šéfkuchaře restaurace SOHO+. Je také šéfkuchařkou pop-upové restaurace KVLT13, kde vaří 13chodové večeře pro 13 hostů.

 Ondřej Koráb

Zkušenosti sbíral v restauracích v Anglii a v Kanadě, vařil v hotelu Mandarin Oriental v Praze i v Londýně, v pražských hotelech Augustine, Kempinski Hybernská, nebo v The Grand Mark. Jeho zatím posledním působištěm byl michelinský Marcus v Londýně. Má za sebou úspěchy na kuchařských soutěžích, food festivalech, i vaření pro světové osobnosti.

Marc Turtletaub

Spoluzakladatel producentské firmy Big Beach stojí za řadou oceňovaných snímků od oscarového Malá Miss Sunshine či debutu Phillipa Seymoura Hoffmana Jack se chystá vyplout, až po snímek Sama Mendese Všude dobře, proč být doma. Puzzle je jeho celovečerní hraný debut. Puzzle Čtyřicátnice Agnes je typická žena v domácnosti, jejíž život byl dosud naplněn péčí o syny a manžela. Vše se ale změní, když k narozeninám dostane  puzzle.  S překvapením zjistí, že nalezla něco,  co  ji  nejen  opravdu  baví,  ale je  v tom i výjimečně dobrá. Navíc se seznámí se samotářem Robertem, který jí otevře dveře do světa turnajů ve skládání puzzle. Celovečerní debut je jedinečným portrétem ženy, která nakonec „skládá“ i sama sebe.

Maya Gallus

Kanadská režisérka a scenáristka se věnuje lidským osudům obvykle unikajícím pozornosti. Ženským pohledem zkoumá  svět  erotiky  v dokumentárním filmu  Erotica:  A  Journey  Into  Female  Sexuality,  prostředí  ženského amatérského  boxu  v sérii Punch  Like  A  Girl, v  Dish:  Women,  Waitressing  & the  Art  of  Service zase líčí problematické postavení žen v pomocných profesích restaurací a barů. Je držitelkou řady ocenění včetně Focus On. (R)evolucionářky v kuchyni Prostředí profesionálních kuchyní je tradičně vnímáno jako ryze mužské. Bývá nerozlučně spojeno s vypjatou stresující atmosférou,  extrémní pracovní dobou,  spánkovou deprivací i “vojenským“drilem. Dokumentární snímek se zaměřuje na ženy, šéfkuchařky, které prolomily tento tradiční pohled a začaly měnit pravidla i zvyky kulinářského řemesla.

Takashi Watanabe

Od  roku  2003  pracuje v TV  Asahi Productions, kde  se  v rámci televizního  zpravodajství podílel  na rozhovorech  svíce než stovkou spisovatelů, politiků a obchodníků. Jedinečný filmový dokument Čokoláda panaH. je jeho celovečerní debut. Čokoláda pana H. Řemeslná výroba čokolády jako umělecké vyjádření podobající se poezii či hudbě – i tak by se dalo označit sladké potěšení z dílny japonského cukráře Hironobu  Tsujiguchiho. Držitel pěti ocenění prestižního pařížského veletrhu čokolády Salon du Chocolat by se svým kulinářským dílem vycházejícím z japonských tradic rád získal ocenění i pošesté. Lyrický dokumentární portrét sleduje cestu za jedinečnou chutí s příměsí rýžové mouky a čajových lístků.

 

Více informací naleznete ZDE

 

Foto: Febiofest