Vyhlídky týmu Mercedes-AMG Petronas Formula One Monaco Grand Prix

Totto Wolff hovoří o nadcházejím závodu v Monaku

Toto Wolff:

„Prvních několik závodů nám poskytlo jak souboje kolo-na-kolo , tak strategické bitvy o vítězství. Španělsko pro nás nebyl ani zdaleka dokonalý víkend a získali jsme spoustu poznatků, jak se posunout vpřed. Nicméně  skóre 1-3 byl velmi dobrý výsledek a na který můžeme být hrdí jako tým. Nyní nás čeká Monako. Opravdu není závod, který bychom v loňském roce tak postrádali a  nemůžeme se dočkat, až se vrátíme do akce v ulicích Monte Carla! Je to tak jedinečný a intenzivní víkend pro piloty i pro tým, který neumožňuje žádnou chybu. My tuto výzvu milujeme! Monako je trať s vysokým přítlakem a víme, že to je klíčová síla Red Bullu. Ve Španělsku byli ve třetím sektoru velmi rychlí, což indikuje silný výkon v Monaku.Takže se chystáme na víkend a vědomím, že jsou týmem, který je třeba poraziti že budeme čelit silné konkurenci i některých dalších týmů. Ale stejně jako doposud si to užíváme.Naposledy jsme závodili v Monaku krátce po smrti Nikiho. I letos bude v našich myšlenkách.“

Foto: Mercedes AMG Petronas Formula One

Co všechno musejí piloti na okruhu zvládnout?

Řízení automobilu F1 závisí na stejných základních činnostech jako kterýkoli jiný automobil – řízení, plyn, řazení, brzdění – ale vše se zvýšenou intenzitou a pilot je vystaven extrémním gravitačním silám.

Na městském okruhu, jako je Monako, je vymezení chyby při těchto základních činnostech minimální – každý prvek činnosti pilota v ulicích Monte Carlu je o to obtížnější že projíždí jednu zatáčku za druhou.

Piloti se neustále zaměřují zejména na řazení. Udělají přibližně 25 přeřazení nahoru a 25 podřazení na okruhu v Monaku o délce 3,337 kilometrů za něco málo přes 70 sekund, než dojedou kolo a k tomu jim napomáhá rozsvícení světel na volantu a pípnutí ve sluchátku, které usnadní načasování na každou milisekundu. Baku má nejvíce převodových stupňů ze všech tratí v kalendáři F1, a to 70, ale je to kvůli dlouhým rovinkám a podstatně delšímu rozložení.

S nejvyšší rychlostí v Monaku pouhých 290 km / h, ve srovnání s 350 km / h v Monze, 50 změn řazení, které pilot každé kolo provede, nebude nikdy zahrnovat osmý rychlostní stupeň. V Monaku však používají první rychlostní stupeň, což je v F1 rarita.

Ve moderním Formuli 1 má pilot multifunkční volant, který umožňuje omezené škály  změn nastavení, které lze provádět  když jste na trati, od zatáčky k zatáčce. Většina změn v nastavení však musí být provedena v garáži.

Přepínače a tlačítka na volantu umožňují pilotovi upravit řadu proměnných nastavení, včetně vyvážení brzd, režimů výkonu motoru, rychlosti brzdění motorem a vylepšení diferenciálu, podporující přetáčivost nebo nedotáčivost.

Na těsném okruhu, jako je Monako, není žádná klasická „rovinka“ zcela bez zámku řízení – nájezd do zatáčky 1 trvá pouhých pět sekund a průjezd tunelem je  vysokou rychlostí sedm sekund, což je pro nastavení volantu jednou rukou  velmi náročné. Pouhých 45% času na kolo se jede na plný plyn, ve srovnání s jinými okruhy jako je Monza, kde piloti jedou s plynem sešlápnutým až na podlahu 78% času na kolo.

„Je to všechno o praxi,  neustálém opakování  a přípravě,“ říká Valtteri Bottas. „Nepřijde to samo, ale mnohé lze natrénovat. Některé úkony se s praxí stanou docela automatickými. Opravdu se snažíte na některé úkony využít svalovou paměť a postupně přesně víte, ve kterých zatáčkách je třeba změnit nastavení. “

Nežádoucí zásah pilota je také jedním z faktorů, který inženýři berou v úvahu, zejména v Monaku kvůli těsné vlásence – nejpomalejší zatáčce v kalendáři F1, která se projíždí na první rychlostní stupeň. Otočení vyžaduje 180 stupňů , přičemž paže pilota se při tom manévru překříží, což někdy vede k neúmyslnému stisknutí tlačítka . Aby toto bylo eliminováno pro Grand Prix Monaka jsou na volantu umístěny specifické kryty. Konstrukce samotných tlačítek a otočných spínačů vychází z ovládacích prvků stíhacích letadel – obdoba vysokých rychlosti a vysoce stresové prostředí, kdy piloti mají při ovládání na rukou rukavice.

 

Mapa okruhu

Co se ještě pilotům honí v hlavě?

Při dokončování kola je zásadní aby pilot dokázal při vysoké rychlosti rychle reagovat na jakékoli změny v prostředí. To je obzvláště náročné na trati, jako je Monako, která je úzká a klikatá, se slepými zatáčkami a potenciálními překvapením v každé z těchto devatenácti zatáček (osm vlevo a 11 vpravo).

Během víkendu piloti  filtrují různé referenční body, aby vybrali nejrychlejší dráhu, nejnovější brzdné body a postupně budovali důvěru. To je v Monaku obzvláště důležité, protože vědí, že nehoda při practice může ohrozit  jejich  šance na účast v kvalifikaci.

Když se pilot přiblíží k zatáčce, jeho myšlenkový proces se soustředí na  výběr dráhyy a trasy, kterou chtějí projet zatáčkou. Poté se mysl začne přesouvat do brzdné zóny  kde přesně brzdit, a pak v této brzdné fázi jde o to, dostat se do apexu. V apexu se zaměřují na výjezd ze zatáčky a tento proces se opakuje při každé zatáčce a každém kole. Vůz může být při výjezdu nestabilní, protože vyvážení vozu je zaměřeno na přesný vstup, takže při úzké zatáčce musejí piloti volit rychlost v zatáčkách velmi opatrně.

„Vizuálně je to docela rušné, zejména v Monaku,“ vysvětlil Valtteri. „Je toho hodně, na co si  musíte dávat pozor, takže je to opravdu po mentální stránce  náročné  musíte neustále hledat různé referenční body, abyste zrychlili.“

Vzhledem k omezeným příležitostem předjíždění v Monaku je zásadní rychlost v kvalifikaci, kdy je vyvinut tlak na start kdy je třeba aby vůz překročil startovní čáru v optimálním tvaru. Pilot průběžně nastavuje brzdné vyvážení prostřednictvím  akcelerace a brzdění, aby generoval teplotu v brzdách a pneumatikách, a zároveň dobíjí systém ERS, aby měl maximální výkon v měřeném kole. Dostává častou zpětnou vazbu od svého  závodního inženýra v rádiu, musí sledovat provoz za sebou ve zpětných zrcátkách a  zvolit správný režim pohonné jednotky, aby dosáhl nejlepšího času.

Zátěž pilota na závodní dráze se liší v závislosti na tom, zda se jedná o kvalifikaci nebo závod. V kvalifikaci je vše o maximálním výkonu a tlaku na absolutní hranici, takže intenzita je tedy na úplně jiné úrovni. Ale v závodě pilot myslí nejen na absolutní výkon na kolo, ale také na dlouhodobou strategii, která zahrnuje hospodaření s pneumatikami, palivem a energií, safety car a souboj o pozici.

Je Monako nejtěžší tratí z pohledu pilota?

Monako je tratí se zdmi a zábranami a díky své výjimečnosti je pro piloty jedinečnou výzvou.

„Pro mě osobně je z hlediska vytížení pilota nejtěžší Monako, protože tam není ani chvilka na odpočinek, “řekl Valtteri.„ Je to doslova jedna zatáčka za druhou a ani rovinky ve skutečnosti nejsou rovné, vždy musíte trochu zatáčet. Hlavní rovinka je největší, ne-li jediný prostor, aby se pilot nadechl a to jde docela rychle! Je to rozhodně výzva.“

Všechny tratě F1 mají svoje vlastní výzvy a zajímavá specifika ať už se jedná o ulice v Monte Carlu nebo kolem rozsáhlých vysokorychlostních okruhů, jako jsou Silverstone nebo Suzuka, kde jsou piloti vystavení mnohem vyšším silám g a zahrnují širší škálu různých typů zatáček.

V Monaku je však tato výzva soustředěna do superkratkého a superrychlého kola, které vyžaduje maximální přesnost a maximální soustředění. Nelze polevit. Jediná ztráta pozornosti a tvrdá práce pilota i týmu přijde nazmar.