Velká cena Velké Británie nedělní závod – Tým  Mercedes-AMG Petronas Formula One

Lewis Hamilton tvrdě vybojoval vítězství pro tým MERCEDES-AMG PETRONAS F1 na Velké ceně Velké Británie, Valtteri Bottas zajistil umístění na P3

  • Lewis získal své osmé vítězství na Velké ceně Velké Británie odvážnou jízdou před plnými tribunami diváků v Silverstone.
  • Lewis a Max Verstappen se v úvodním kole srazili, když bojovali o náskok do Copse Corner, přičemž Max narazil do bariér a Lewis utrpěl poškození ráfku kola.
  • V důsledku této kolize byl závod přerušen na 20 minut červenou vlajkou a Lewis dostal 10 sekundový trest od sportovních komisařů.
  • Valtteri ztratil pozici na začátku závodu, ale provedl undercut na Landa Norrise v 23. kole poté, co pilota McLarenu poznamenala dlouhá zastávka v boxech a tým zareagoval výzvou k zajetí do boxu.
  • Valtteri poté bezchybně zajel delší stint než bylo plánována na tvrdé sadě pneumatik a dosáhl P2, než byl požádán, aby umožnil Lewisovi předjetí a ten mohl bojovat s Charlesem Leclercem.
  • Lewis dokončil předjetí Charlese Leclerca uvnitř zatáčky Copse dvě kola před cílem a projel cílovou čárou na P1.
  • Max Verstappen (185 bodů) vede v šampionátu jezdců o 8 bodů před Lewisem (177) a Landem (113), Valtteri (108) se posunul na P4.
  • Red Bull (289 bodů) vede v týmu konstruktérů tým Mercedes-AMG Petronas F1 (285 bodů) o 4 body.

 

    • 2021 British Grand Prix, Sunday – Steve Etherington

LEWIS HAMILTON

„Celý uplynulý týden jsem strávil  v továrně, dával jsem té práci všechno, abychom našli výkon v tomto autě, a jsem tak hrdý na všechny, že neustále pracují, i když jsme museli vyrovnat deficit. Dnes jsem se jako vždy snažil změřit, jak jsem si vedl v závodě, zejména při soubojích s Maxem – je velmi agresivní, ale byl jsem zcela vedle něj a nenechal mi žádný prostor. Bez ohledu na to, jestli  jsem s trestem souhlasil, sklonil jsem hlavu a prostě jsem pracoval. Řekl jsem si: „Udělám všechno, aby nic nezabránilo tomu, aby si diváci užili  víkend, státní hymnu a britskou vlajku“. Bez skvělé týmové práce od Valtteriho a úžasného úsilí celého týmu bych to nedokázal, takže jsem velmi vděčný a jsem strašně šťastný, že jsem mohl přinést tento výsledek jak týmu, tak  fanouškům.“

2021 British Grand Prix, Sunday – LAT Images

 VALTTERI BOTTAS

„Mým hlavním problémem dnes byla ztráta místu po startu; bylo to stejné jako včera, takže je to něco, na čem musíme pracovat. Během závodu jsme měli jen jednu možnost, když měl Lando pomalou zastávku v boxech: museli jsme také zajet do boxu, i když jsme věděli, že druhý stint bude dlouhý, a tak se to ukázalo – ke konci závodu to byl těžkých závod na pneumatikách ve špatném stavu s puchýři. Je znát, že každý člen týmu bojuje o toto mistrovství tak tvrdě. Dnes jsme zažili různá překvapení Ferrari se zdálo  velmi silné, McLaren byli dobří na tvrdé sadě pneumatik, takže to byl dobrý závod i pro fanoušky. Celkově jsme vylepšili vůz na tento víkend, ale víme, že  máme před sebou ještě spoustu práce.“

2021 British Grand Prix, Sunday – Jiri Krenek

TOTO WOLFF

Dnes jsme viděli dramatický a vzrušující závod, kdy Lewis znovu vyhrál Velkou cenu Velké Británie když se v závěru dostal před Charlese – myslím, že to bylo něco pro každého. Co se týče incidentu mezi Lewisem a Maxem, Tango vždy tančí dva a tito dva soupeři nedali jeden druhému ani centimetr. Jedná se o vysokorychlostní zatáčku, a proto je nepříjemné takové věci hledat, ale existuje jasné pravidlo, kdy stojí psáno černé na bílém,  pokud je přední náprava  přes střed vozu zvnějšku , je to vaše zatáčka. Jedná se o mistrovství, kde největší jezdec všech dob, sedminásobný mistr světa, má k boji nástroj, který možná není tak dobrý jako ten druhý vůz, pilotovaný začínající hvězdou, která se snaží prosadit. A oni se srazili a havarovali. Byli jsme toho svědky před několika dny a i když se podíváme do historie  na řadu soubojů velkých soupeřů, a došlo k tomu i dnes. Nejdůležitější je, že Max je v pořádku a zbytek závodu byl skvělý.“

Zdroj:  Mercedes-AMG Petronas Formula One Team