Velká cena Spojených států – sobotní Sprint – tým BWT Alpine F1

BWT ALPINE F1 TEAM získal dva body ze sprint závodu poté, co Piere Gasly dojel sedmý na okruhu Circuit of the Americas v Austinu při Grand Prix Spojených států. Esteban Ocon si polepšil o dvě místa a ze třináctého místa na startovním roštu se posunul na jedenácté.

Ve sprintovém rozstřelu se Pierre dostal do SQ3 – jeho druhý kvalifikační počin v první desítce víkendu – a Esteban skončil ve SQ2 na třináctém místě.

Oba jezdci odstartovali do sprintu na 19 kol na ojetých středně tvrdých pneumatikách s cílem získat místa a pronásledovat bodované pozice v první osmičce. Esteban odstartoval skvěle a posunul se ze třináctého na jedenácté místo. Pierre dokázal předjet Williams Alexandra Albona a poté Oscara Piastriho elegantním manévrem na brzdách v první zatáčce a obsadil osmé místo. Po závodě dostal George Russell pětisekundovou penalizaci a Pierre se posunul na sedmé místo a získat dva body.

Nedělní závod na 56 kol odstartuje ve 14:00 místního času, Pierre odstartuje sedmý a Esteban osmý.

Sprint rozstřel

  • Esteban Ocon, 13. místo, 1:36,137 s
  • Pierre Gasly , 10. místo, 1:35,897 s

 

SPRINT (19 KOL)

  • Esteban startoval ze 13. místa na použitých středních pneumatikách, skončil na 11. místě
  • Pierre startoval z 9. místa na použitých středně tvrdých pneumatikách, skončil na 7. místě

 

ESTEBAN OCON:

„Z naší strany tady v Austinu to nebyly nejhladší dny. Sprint Shootout začal silně a my jsme pohodlně prošli SQ1. Neměli jsme dost na to, abychom se dostali do první desítky, a podíváme se na důvody, proč tomu tak je, protože to by nás dostalo do mnohem silnější pozice pro boj o body ve sprintu. Závod jsme dobře odstartovali, na startu jsme si vytvořili nějaké pozice, ale pak už jsme nemohli jet o moc dál a body byly mimo náš dosah. Určitě máme mnoho věcí, které musíme přehodnotit, a nějaké poznatky, které si můžeme vzít do budoucna. Pro závod jsme v dobré pozici, bude dlouhý a uděláme vše pro to, abychom odjeli s dobrým výsledkem.“

PIERRE GASLY:

„Dnes jsem opravdu spokojený. Z devátého místa jsme měli dobrý závod, hned jsem předjel Alexe (Albona) a pak jsem předjel Oscara (Piastriho) a dojel osmý. Poté jsem se musel snažit držet krok s Georgem (Russellem) a Carlosem (Sainzem) vpředu, protože jsem věděl, že George má penalizaci a že si musím udržet pětisekundový náskok. Rychlost byla celkově dobrá, i když ke konci jsme měli trochu degradované pneumatiky. Z dnešního závodu si z dnešního závodu můžeme odnést několik dobrých věcí a dva body jsou příjemným bonusem. Tvrdá práce bude pokračovat i zítra a uvidíme, jak se dokážeme dostat do mixu silných bodů. Právě teď jsem spokojený s naší rychlostí a plně se soustředím na zítřejší závod.“

Zdroj: BWT Alpine F1 Team

 

Formule 1 – Lenovo USA GRAND PRIX 20.-22.10.2023