Velká cena Saúdské Arábie – páteční tréninky – tým Scuderia Ferrari

Prioritou Scuderie Ferrari pro tento první den volného tréninku na Velkou cenu Saúdské Arábie bylo najet  co nejvíce kol. Charles Leclerc a Carlos Sainz mezi sebou zajeli řádně 106, což odpovídá více než dvojnásobku vzdálenosti nedělní Velké ceny, závod se jede na 50 kol na vzdálenost 308,45 kilometrů.

Cíle týmu Scuderia Ferrari

Na všech městských okruzích je pro jezdce životně důležité, aby měli jistotu, že se přiblíží ke stěnám, aby zhodnotili vývoj trati, která byla podle očekávání na začátku dne spíše špinavá, a aby získali pocit z ovládání vozu. . S ohledem na to oba piloti hodnotili všechny směsi pneumatik na SF-23. Nabírání kilometrů bylo také užitečné pro tým, aby shromáždil data týkající se vozu a nových komponent vyzkoušených dnes na trati.

 

FP1

Těsně před západem slunce vyjeli Carlos a Charles na trať s novými pohonnými jednotkami namontovanými na obou SF-23, jako preventivní opatření po Leclercově odstoupení ze závodu v Bahrajnu, Monacký pilot zde také obsadil 10. místo na startovním roštu, když mu namontovali třetí pohonnou jednotku. auto. První kola startovali na tvrdé sadě pneumatik, než přešli na měkkou sadu. Carlos Sainz na nich zajel čas 1’30”924 (sedmý nejrychlejší), zatímco Charles Leclerc zastavil čas na 1’31”118 (jedenáctý). Jel závodním tempem s použitím různých směsí (Soft pro Leclerca a Hard pro Sainze.) První jmenovaný dokončil celkem 26 kol a druhý 23.

 

FP2

Ve večerní části startovali Charles a Carlos na střední sadě pneumatik, než přešli na softy, se kterými se dostali na 1’30″341 a 1’30″592, deváté a desáté místo. V tuto chvíli se drželi stejného scénáře jako v první hodině, Sainz se potýkal s dlouhou jízdou na měkké sadě pneumatik, zatímco Leclerc použil střední. V posledních minutách španělský pilot na pár kol přezul na střední sadu a absolvoval celkem 29 kol, o jedno více než jeho týmový kolega.

 

Charles Leclerc #16

„Dnes jsme testovali nějaké nové díly a vše funguje podle očekávání. Je těžké získat pocit naší konkurenceschopnosti, protože každý je zatím v jiném programu. Pocit v autě je docela dobrý. Zítra se pokusíme maximalizovat naši kvalifikaci, ale vzhledem k tomu, že v neděli budeme mít penalizaci 10 míst na startovním roštu, soustředíme se hlavně na to, abychom tyto pozice během závodu obsadili.“

 

Carlos Sainz #55

„Byl to intenzivní den tady v Jeddah.  Jedná se o velmi neobvyklý okruh s velmi zvláštními vlastnostmi, který vyžaduje zvláštní práci pro dosažení dobré rovnováhy. Stále se dá najít nějaký výkon, ale obecně se auto cítí ve správném okně. Závodní tempo bylo slušné a zítra se zaměříme na maximalizaci výsledku v kvalifikaci.“

Zdroj: Scuderia Ferrari

Formule 1 – STC SAUDI ARABIAN GRAND PRIX 17. – 19.3.2023