Velká cena Saúdské Arábie – páteční kvalifikace – tým Scuderia Ferrari

V sedmém závodě v řadě si Charles Leclerc zajistil místo v první řadě na startovním roštu, tentokrát pro Velkou cenu Saúdské Arábie na okruhu Jeddah Corniche. A stejně jako minulý týden v úvodním závodě sezony v Bahrajnu bude mít po svém boku Maxe Verstappena, který startuje z pole position. Ve druhém SF-24 startuje Oliver Bearman z jedenáctého místa na startovním roštu, což je úžasný úspěch, protože záložní pilot týmu se poprvé dostal do kokpitu teprve dnes ráno poté, co Carlos Sainz musel odstoupit ze soutěže kvůli zánětu slepého střeva. Španělský pilot byl operován dnes odpoledne v Džiddě.

Těžký začátek

Zítra budou Bearman a Leclerc nejmladší dvojicí, která kdy nastoupila do Scuderie a první, která bude složena z absolventů jezdecké akademie značky v Maranellu. Oliver šel do kvalifikace na velmi záludné trati v Saúdské Arábii s pouhými 22 koly zkušeností s vozem SF-24 z FP 3. Osmnáctiletý anglický pilot odvedl skvělou práci, když se dostal do Q2 po boku Charlese a těsně mu unikl postup do Q3.

Q2

Oliver a Charles měli trochu smůlu, protože nebyli schopni zajet čas, než  byla po nehodě Nica  Hülkenberga vyvěšenal červená vlajka. S druhou sadou nových měkkých pneumatik udělal anglický pilot chybu, takže vše záviselo na jeho druhé jízdě, kdy se výkonnost pneumatik velmi mírně zhoršila. Ale málem se mu to podařilo, jedenáctý nejrychlejší za 1’28″642, jen o 36 tisícin pomalejší než desátý Lewis Hamilton. Startuje tak ze šesté řady a zítřejší bodování je proto reálným cílem.

Q3

 V rozstřelu v první desítce mohl Charles počítat se dvěma sadami nových měkkých pneumatik. Na prvním byl provizorně čtvrtý v čase 1’28″272 a na druhém se vyznamenal a zajistil si druhé místo s časem 1’27″791.

Závod

Velká cena začíná zítra ve 20 hodin místního času (18 SEČ). Charlesovo závodní tempo se zdá být solidní a může usilovat o dobrý výsledek. Oliverovým prvním úkolem je přivézt auto do cíle a možná i přemýšlet o některých bodech.

Charles Leclerc #16

„S dnešní kvalifikací nejsem plně spokojen a budeme pracovat na tom, abychom pochopili pocity, které jsem měl během tréninků, abych byl schopen v budoucnu dostat z vozu veškerý potenciál. Přeji Carlosovi brzké uzdravení a gratuluji Olliemu, který je extrémně talentovaný a dnes to ukázal ve své první kvalifikaci do Formule 1. Udělal spoustu simulační práce, což mě těší, když vidím, že příprava, kterou absolvoval v továrně, se vyplatila, protože byl dobře připravený a dnes byl extrémně působivý. Myslím, že můžeme zítra přivézt domů spoustu bodů.“

Oliver Bearman #38

„Byl to skvělý den, ale mohl být ještě lepší. Nebyl to ideální způsob, jak debutovat ve Formuli 1 a samozřejmě posílám Carlosovi přání  brzkého uzdravení. Ale i tak je to skvělá příležitost. Rád bych přijel do kvalifikace s více než 22 koly, které jsem odjel ve třetím tréninku. Ale i tak mohu být s dneškem spokojený, i když Q2 byla trochu chaotická. Bylo to tak těsné, ale udělal jsem chybu v prvním tlačném kole, takže jsem musel zajet druhé a v té době už pneumatiky nebyly v nejlepší formě. Nyní jsem připraven zítra tuto příležitost využít na maximum. Zaměřím se na to, abych auto dovezl do cíle i když body by byly fajn. Ale je to můj první závod na opravdu těžké trati, takže nemůžu očekávat příliš mnoho.“

Frédéric Vasseur – šéf týmu

„Byla to docela dobrá kvalifikace, i když Max odvedl fantastickou práci na začátku Q3 a ten čas z pole position byl pro nás trochu daleko. Charlesův poslední pokus byl velmi dobrý, a tak si opět zajistil druhé místo v první řadě. Teď se s ním musíme soustředit na závod, včera jsme měli dobré tempo, takže musíme mít dobrou strategii a čistý závod. Jsem také spokojený s Oliverem, protože to pro něj nebyl snadný den, naskočil do auta na poslední chvíli, protože jsem mu telefonoval až tři hodiny před třetím tréninkem. Dostat se do Q2, kousek od postupu do Q3 a na velmi obtížné trati je docela působivé. I když měl tolik věcí na starosti, nebyl nijak zvlášť nervózní a byl to pro něj nezapomenutelný zážitek. Ve třetím tréninku jsme se zaměřili na pit stopy a také jsme pracovali na startech, což jsou dva aspekty, které pro něj budou zítra důležité.  Uvidíme, čeho může dosáhnout.“

 

V dnešní kvalifikaci na Velkou cenu Saúdské Arábie se Oliver Bearman  s touto klíčovou částí víkendu F1 vypořádává vůbec poprvé. Anglický pilot zaskakuje za Carlose Sainze, kterého vyřadil zánět slepého střeva. Španělský pilot  už podstoupil operaci v Džiddě. Na okruhu Jeddah Corniche je teplota vzduchu 25 stupňů, trať je na 31.

 

Q1

Oba jezdci vyjíždějí na měkkých pneumatikách a snadno se prosadili, Charles Leclerc za 1’28″318 a Oliver Bearman za 1’28″984.

Q2

Charles a Oliver pokračují na měkkých sadách pneumatik, ale než stihnou nastavit čas, po nárazu Nica Hülkenberga do bariéry následovala červená vlajka 11 minut před koncem. Oba vyrážejí na použitých sadách měkkých pneumatik, se kterými Charles nastavuje silných 1’28″179. Oliver však musí znovu nastoupit s novou sadou měkkých pneumatik, když zajel čas 1’28″642 a postup do Q3 mu unikl o pouhých 36 tisícin. Na startovním roštu bude startovat z jedenáctého místa.

Q3

V závěrečné fázi má Charles na své dvě jízdy pouze jednu sadu měkkých pneumatik. Prvním pokusem je provizorně čtvrtý nejrychlejší v čase 1’28″272. Při druhém pokusu se monacký pilot zlepšil na 1’27″791 a zajistil si start z první řady po boku polemana Maxe Verstappena.

 

Zdroj na fotografii: Scuderia Ferrari

 

Formule 1 – STC Saudia Arabian Grand Prix 7.-9.3.2024