Velká cena Sao Paula – nedělní závod – tým Scuderia Ferrari

Scuderia Ferrari odjíždí z Velké ceny São Paula v Interlagosu na třetím a čtvrtém místě díky Carlosi Sainzovi a Charlesi Leclercovi. Byl to nejlepší možný výsledek za daných okolností v závodě, ve kterém oba jezdci narazili na nečekané potíže.

Smůla

Oba piloti odstartovali na střední sadě pneumatik, dobře odjeli, ale předjel je Lando Norris, který jel na měkké sadě. Po kolizi mezi Kevinem Magnussenem a Danielem Ricciardem vyjel na trať safety car, po které se Charles zaútočit na anglického pilota, který do  F1-75 narazil a roztočil vůz. Leclerc musel do boxů pro nové přední křídlo a sadu pneumatik a vrátil se jako poslední. V 17. kole byl Carlos čtvrtý za Georgem Russellem a Sergio Pérezem na středních sadách pneumatik, které měly vydržet déle než měkké pneumatiky ostatních pilotů kolem něj. Tým ale zaznamenal nezvykle vysoké teploty na pravých zadních brzdách a ukázalo se, že to způsobil stejný problém, který už postihl Charlese v Belgii, totiž utržení hledí zachycené v potrubí chlazení brzd. Sainz proto musel předčasně zajet do boxů, čímž vymazal veškeré své dosavadní úsilí.

V útoku

Oba piloti proto museli zaútočit z velké vzdálenosti. Charles předvedl několik předjíždění, zatímco Carlos měl skvělé tempo a nakonec bojoval s Perezem o poslední místo na stupních vítězů. Zbývalo 20 kol a Charles se dostal za Valtteriho Bottase na sedmé místo, než zvovu vyjel safety car, když Lando Norris musel odsavit auto na trati. To umožnilo Sainzovi zajet do boxů pro měkkou sadu pneumatik zatímco Charles zůstal na svých měkkých. Při restartu se oba dokázali dostat přes Pereze a byli třetí a čtvrtí, což dokazuje, že F1-75 měla tento víkend rozhodně tempo. Dnešní výsledek znamená, že Charles se přidal k Perezovi s 290 body, a proto je klasifikován na druhém místě v hodnocení jezdců, protože má více vítězství. Scuderia Ferrari je stále druhá v klasifikaci konstruktérů, 19 bodů před Mercedesem. Příští neděli se v Abú Dhabí jede poslední závod sezóny.

 

Carlos Sainz #55

„Tým se o tento výsledek dobře popral. Měli jsme silný víkend a solidní závod navzdory penalizaci a dnešním neúspěchům, konkrétně problém s odtrženým hledím, který znamenal, že jsem musel do boxů dříve, než bylo plánováno, a museli jsme přehodnotit naši strategii. Podařilo se nám udržet koncentraci, znovu jsme zrychlili tempo a byli rychlí během celého závodu. Dnes jsme reagovali na každou výzvu a kluci předvedli pitstopy. Přivezli jsme domů nejlepší možný výsledek pro tým a těšíme se, že budeme opět závodit v Abu Dhabi, naposledy v této sezóně. Gratuluji Georgovi k jeho prvnímu vítězství. Měl dobrý víkend a zaslouží si to.“

Charles Leclerc #16

„Dnes to byl těžký závod, incident krátce po startu mě srazil až do zadní části pole. Tempo a pocit ve voze byly dobré a jsem spokojený se svým výkonem a zotavením, kterého jsem dosáhl, abych dokončil na P4. Bude to těsný boj s Checem (Perez) a těším se na závody v Abu Dhabi, kde do toho dám všechno naposledy v této sezóně.“

Mattia Binotto Team Principal & Managing Director

„Náš závod byl  mnohem těžší hned od prvních fází kvůli Charlesově incidentu a v Carlosově případě kvůli utržení průzoru zachyceném v potrubí chlazení brzd na jeho voze, což znamenalo, že musel udělat svou první zastávku v boxech dříve než bylo plánováno, zatímco mechanici se s problémem vypořádali. Od té doby následovalo neustálé útočení a díky agresivní strategii a skvělé práci celého týmu se nám podařilo skončit třetí a čtvrtý a získat spoustu bodů v šampionátu , které by se mohly ukázat jako životně důležité. Finálový závod se jede v Abu Dhabi. Nyní se soustředíme na to, abychom byli co nejlépe připraveni na tento rozhodující poslední závod. Gratuluji Georgi Russellovi k jeho prvnímu vítězství.“

Průběh závodu

Jasno, teploty: vzduch 24°; dráha 44°

Start

Po startu, Charlese z pátého místa a Carlose ze sedmého, Lando Norris předjel Charlese, který je nyní šestý, následovaný Carlosem. Daniel Ricciardo se srazil s Kevenem Magnussenem a vjel Safety Car.

Restart

Závod pokračuje v 6. kole. Max Verstappen a Lewis Hamilton se dostali do kolize, zatímco Charles zaútočil na Landa Norrise, anglický pilot ho roztočil. Charles zajíždí do boxů pro přední křídlo a pneumatiky a vrací se zpět na trať.

kolo 9.

Carlos předjíždí Landa Norrise na třetí místo. Charles je 18.

kolo 17.

Carlos jede do boxů, aby mu bylo odstraněno odtržené hledí z pravého zadního brzdového potrubí. Znovu se zařadil jako 11. na nových měkkých pneumatikách.

kolo 20.

Carlos předjíždí Lance Strolla na desátém místě.

kolo 21.

Carlos Sainz se dostává před Micka Schumachera a je osmý.

Kolo 22.

Charles Leclerc  jde do pitu pro měkkou sadu pneumatik. Je 17.

kolo 25.

Carlos Sainz se posouvá na páté místo  a jde do boxů. Leclerc je 16.

kolo 30 .

Charles předjíždí Yuki Tsunodu na 14. místě.

kolo 31.

 Lance Stroll v boxech, Charles je 13., zatímco po Hamiltonově pit stopu se Carlos posouvá na třetí místo.

kolo 35.

Charles Leclerc předjíždí Micka Schumachera na 12. místě.

kolo 36.

Carlos Sainz jede do boxů pro střední  sadu pneumatik a vyjíždí na trať se čtvrtý. Jak ostatní jde do boxu Charles je až devátý.

kolo 43.

Charles předjíždí landa Norrise na osmém místě.

kolo 45.

Charles Leclerc jde pro další měkkou sadu pneumatik. Znovu se zařadí na 13. místě a je 12., když Mick Schumacher zajíždí do boxů.

Kolo 49.

Charles Leclerc na trati předjíždí Pierra Gaslyho a v boxech Estebana Ocona.

Kolo 51.

Monacký pilot  se také dostává před Sebastiana Vettela na sedmé místo.

Kolo 53.

Lando Norris  odstaví vůz na trati. Následuje virtuální  safety car. Carlos jede do boxu pro měkkou sadu pneumatik.

kolo 55.

Výjezd safety caru

kolo 60.

Závod pokračuje, Charles předjíždí Valtteriho Bottase na šestém místě.

kolo 63.

Ve čtvrté zatáčce Carlos předjíždí Sergia Pereze na třetí místo.

kolo 64

Charles také předjíždí Pereze na čtvrté místo.

Závěr závodu

Sergio Perez dojel sedmý a on a Charles jsou si v šampionátu rovni

 

Zdroj a foto : Scuderia Ferrari

Formule 1 – HEINEKEN GRANDE PRÊMIO DE SÃO PAULO 11.-13.11. 2022