Velká cena Rakouska nedělní závod – Tým Mercedes-AMG Petronas F1

  • Valtteri Bottas dokončil solidní jízdu, aby obsadil druhé místo a maximalizoval body již druhý víkend za sebou.
  • Lewis Hamilton utrpěl poškození vozu na obrubníku v zatáčce 10 a šetřil auto do konce po dobu 30 kol bez výrazného přítlaku.
  • Na začátku závodu se Lewis a Valtteri po restartu po safety caru ve 4. kole posunuli na P3 a P4, když při souboji s Lando Norrisem o P2 se Sergio Perez propadl o 10 míst.
  • Lando Norris dobře bránil P2 po dobu 15 kol, než ho mohl Lewis předjet. Valtteri poté při  zastávkách v boxech předjel Landa Norrise a tým obsadil P2 a P3, dokud Lewisův vůz  v 10. zatáčce neutrpěl následem přejezdu obrubníku a ztratil přítlak. V 53. kole ho předjeli Valtteri a Lando Norris.
  • Lewis brzy poté zajel do depa pro nové pneumatiky a úpravu křídel, aby se pokusil znovu vyvážit vůz kvůli ztracenému přítlaku, ale byl nucen se spokojit s P4.
  • Max Verstappen (182 bodů) vede šampionát jezdců o 32 bodů před Lewisem (150) a Sergiem Pérezem v P3 (104), Valtteri (92) v P5.
  • Red Bull (286 bodů) vede v týmu konstruktérů před týmem Mercedes-AMG Petronas F1 (242 bodů) o 44 bodů.

VALTTERI BOTTAS

„Pro mě osobně byl P2 o jedno místo lepší než minulý týden a startoval jsem z pátého, takže to nebylo špatné odpoledne. Myslím si, že jako tým jsme získali slušné body vzhledem k rozdílu, mezi námi a Red Bully, pokud jde o čisté tempo. Pro mě je příjemné být opět na pódiu na druhém místě a myslím, že jsme opravdu maximalizovali , co jsme dnes mohli získat. Pneumatiky se dnes překvapivě docela dobře držely. Další dva týdny tvrdé práce a učení, pak Silverstone, bude skvělé tam vidět fanoušky a doufám, že dokážeme zrychlit a pořádně zabojovat.“

2021 Austrian Grand Prix, Sunday – LAT Images

LEWIS HAMILTON

„Není to výsledek, jaký jsem si přál, ale stále jsou to slušné body. Utrpěl jsem nějaké škody těsně předtím, než jsem předjel Landa – zadní část vozu se začala chovat divně a během závodu se to jen zhoršovalo. Jinak bych získal druhé místo. Max je v tuto chvíli zřetelně vpředu, takže musíme vylepšovat naše auto a každý víkend se zlepšovat. Tým pracuje neuvěřitelně tvrdě a my v tom musíme pokračovat, abychom našli výkon.

2021 Austrian Grand Prix, Sunday – Steve Etherington

TOTO WOLFF

„Myslím, že výsledek vypadá z hlediska tempa hůře než je realita. Uvízli jsme za McLarenem, což nás stálo spoustu času, jinak bylo naše tempo dobré, možná ne dost na to, abychom závod vyhráli, ale abychom se drželi vpředu. Lewis v 10. zatáčce utrpěl nějaké poškození – nemyslím si, že přejel po obrubníku zvlášť tvrdě, byl to jen kousek, který odpadl, takže musíme zjistit, k čemu tam došlo. Celkově to není špatná limitace škod z víkendu. Morálka v týmu je dobrá, viděli jsme, zlepšení závodního tempa z minulého víkendu, takže děláme pokroky a nakonec budeme znovu bojovat o vítězství. Jeden DNF nás posunul od toho, abychom byli přímo na mistrovství konstruktérů a jezdců, takže to zdaleka nekončí.“

2021 Austrian Grand Prix, Sunday – LAT Images

 

 

2021 Austrian Grand Prix, Sunday – Steve Etherington

Zdroj:  Mercedes-AMG Petronas F1 Team

 

Formule 1 – kalendář závodů 2021