Velká cena Rakouska – nedělní závod – tým BWT Alpine F1

BWT ALPINE F1 TEAM dokončil nedělní Velkou cenu Rakouska s oběma jízdami na bodech, když Esteban Ocon oslavil svůj 100. závodFformule stylově pátým místem,a Fernando Alonso  se probojoval ze zadní řady startovního roštu na body s vynikající  jízdou.

Tým zůstává pátý v poháru konstruktérů s 81 body, na stejné úrovni jako McLaren. Estebanovo  páté místo po provedení strategie dvou zastávek přináší jeho nejlepší závodní výsledek v sezóně 2022 FIA Mistrovství světa Formule 1 poté, co postoupil ze svého šestého místa na startovním roštu.

Po výměně řady dílů na voze po včerejších problémech na startovním roštu se Fernando posunul ze zadní řady startovního pole na desáté místo. Je to podruhé v této sezóně, co Fernando postoupil z poslední řady na bodovanou pozici  poté, co se mu to podařilo na začátku roku ve Španělsku.

Estebanův závod byl do značné míry bezproblémový, protože těžil z odstoupení Sergia Péreze a Carlose Sainze a postoupil  ze šestého na páté místo. Esteban startoval na střední sadě pneumatik a v 16. a 44. kole zajel do boxů, aby dojel do cíle na tvrdé sadě pneumatik.

Po startu na tvrdé sadě zajel Fernando do boxů ve 27. kole pro tvrdou sadu pneumatik, v 57. kole pro střední sadu pod virtuálním Safety carem a znovu preventivně o kolo později poté, co ucítil ve voze vibrace.

Tým se připravuje na příští závod svůj domácí  za dva týdny  – Velkou cenu Francie – na okruhu Paul Ricard.

ESTEBAN OCON, STARTOVAL z P6, SKONČIL na P5:

„Jaký den, takový víkend! Myslím, že jsme dnes opravdu maximalizovali tempo auta, když na tom opravdu záleželo. Byl to skvělý způsob, jak završit svou 100. Grand Prix ve formuli 1. Dnes na trati byly dobré souboje, ale nakonec byl George [Russell] příliš rychlý a páté místo bylo to nejlepší, čeho jsme mohli dosáhnout. Po tomto víkendu jedeme domů s velmi dobrými body, posouváme se na osmé místo v šampionátu jezdců a nyní se vyrovnáme McLarenu v poháru konstruktérů. Jako tým se ubíráme správným směrem a  máme dobrou motivaci, když nás čeká jeden z domácích závodů týmu na okruhu Paul Ricard. Měl by to být neuvěřitelný víkend a nemůžu se dočkat, až budu za dva týdny zpátky před domácími fanoušky.“

FERNANDO ALONSO, STARTOVAL Z P19, SKONČIL NA  P10:

„Jeden bod je lepší než nic, vezmeme-li v úvahu, že jsme dnes startovali ze zadní řady. Myslím, že to byl jeden z mých nejlepších závodů této sezóny, zřejmě kromě minulého víkendu na Silverstone. Myslím, že jsme bojovali o šesté nebo sedmé místo, ale pak se po našem druhém pit stopu pod virtuálním Safety Carem objevily podivné vibrace na pneumatikách, které jsme namontovali. Protože to bylo ještě pod VSC, rozhodli jsme se znovu zastavit pro další novou sadu pneumatik. Bohužel jsme při této extra zastávce v boxech ztratili některé pozice a museli jsme se v posledních kolech bránit. Nakonec se nám podařilo obsadit desáté místo. Je to pro mě jen jeden bod z tohoto závodu trochu ostuda, ale s celkovým tempem a výkonem týmu můžeme být tento víkend velmi spokojeni.

OTMAR SZAFNAUER, TEAM PRINCIPAL:

„V prvé řadě, blahopřeji Estebanovi k jeho 100. startu ve Velké ceně Formule 1, když získal deset bodů za páté místo. Po dnešní tak dobré jízdě a provedení velmi dobré strategie dvou zastávek si to plně zasloužil. Díky tak vysokému skóre v kombinaci se včerejším úsilím ve Sprintu to znamená, že tým pokračuje ve svém tempu vpřed poté, co  přinesl několik dobrých vylepšení. I Fernando jel výjimečně dobře, aby dohnal včerejší zklamání a postoupil ze zadní části startovního roštu na bodovanou pozici. Tento víkend jsme měli nějaké problémy se spolehlivostí, což znamená, že z Rakouska nemůžeme odjet s pocitem naprosté spokojenosti. Musíme se soustředit na vyřešení těchto problémů, abychom mohli mít bezproblémovou druhou polovinu sezóny. Jasně máme rychlé auto, ale musíme také zajistit, aby všechny provozní záležitosti týmu fungovaly na vysoké úrovni, takže s oběma vozy budeme i nadále získávat dobré body.“

Zdroj: BWT ALPINE F1 TEAM

 

Formule 1 – Rolex Grosser Preis von Österreich 8.-10.7. 2022