Velká cena Monaka: Vyhlídky týmu Scuderia Ferrari

Poté, co musela být minulý víkend Grand Prix v Imole zrušena, pokračuje Mistrovství světa nyní šestým závodem a také domácím závodem Charlese Leclerca v úzkých uličkách Monte Carla.

Šéf týmu Frédéric Vasseur

„Jedeme znovu závodit, tentokrát na Charlesovo domácí hřiště v Monte Carlu. Bude to tedy pro něj a vlastně pro nás všechny speciální a obzvlášť vzrušující víkend. Společně s Charlesem a Carlosem jsme se na tento víkend důkladně připravili, abychom co nejlépe využili každou příležitost, kterou tato záludná trať nabízí. Oba naši piloti to milují – Charles byl poslední dva roky na pole position a Carlos od svého vstupu do Scuderie vždy skončil na stupních vítězů v Monaku – a my dáme vše, abychom pro naše tifosi zajistili dobrý výsledek.“

 

Statistiky Ferrari

  • účast v GP: 1057
  • Sezóny v F1 :74
  • Debut v Monaku 1950 :(A. Ascari 2.; R. Sommer 4.; L. Villoresi ret.)
  • Vítězství: 242 (22,89 %)
  • Pole position :243 (22,99 %)
  • Nejrychlejší kola: 259 (24,50 %)
  • Celkový počet umístění na stupních vítězů : 799 (25,20 %)

 

Staristiky Ferrari  GP Monaka

  • účast v GP: 67
  • Debut 1950 :(A. Ascari 2.; R. Sommer 4.; L. Villoresi ret.)
  • Vítězství: 9 (13,43 %)
  • Pole position: 12 (17,91 %)
  • Nejrychlejší kola: 17 (25,37 %)
  • Celkový počet umístění na stupních vítězů: 55 (27,36 %)

 

Tři otázky pro…

CHARLES LECLERC, PILOT #16

Jak byste shrnul monackou trať jedním slovem?

Adrenalin: to je podstata toho, co získáte z této trati. Je úzká a hrbolatá a abyste byli rychlí, musíte důvěřovat svým pocitům. Když řídíte vůz formule 1, nemáte v podstatě čas na dechovou pauzu a v kvalifikaci, když jedete naplno, je to, jak jsem řekl, skutečný adrenalin. Nemyslím si, že máte stejný pocit na žádné jiné trati a vím, že to platí pro každého, kdo zde závodí. A je to pro mě obzvlášť vyjímečné, protože závodíme ve městě, kde jsem vyrůstal.

Jaká jsou vaše oblíbená místa v Monte Carlu?

Je jich mnoho: Vyrostl jsem ve Fontvielle, ale toto město má opravdu spoustu jedinečných míst. Ať už chcete dělat cokoliv, někde je pro to ideální místo pro : sport, módu nebo jen relax. Osobně mám rád pláž v Larvotto a myslím, že je to moje zvláštní místo, když jsem v Monaku.

Které vzpomínky s vám vybaví ve spojení s Velkou cenou Monaka?

Už jsem to řekl mnohokrát: Za lásku k závodění vděčím svému otci a skutečnosti, že jsem se narodil a vyrostl v Monaku. Už jako malé dítě jsem viděl vozy Formule 1 závodit přes Ste. Sledoval jsem je z balkonu kamarádova bytu a já hrál stejnou scénu se svými autíčky Formule 1. Pak jsem prostřednictvím svého otce objevil legendárního Ayrtona Sennu a viděl jsem, co všechno dokázal tady v Monaku, a začal jsem snít o tom, že bych to jednoho dne mohl dělat taky. To, že  dnes mohu závodit na stejné trati, která přispěla k legendě kolem něj, je pro mě něco velmi vyjímečného.

Profil

Charles Leclerc

Narozen: 16.10.97

Město: Monte Carlo (Monaco)

 

 

Velká cena Monaka: fakta a čísla

5.

Počet jezdců, kteří byli na pole position dva roky po sobě v Monaku: Alain Prost (1983-84); Mika Häkkinen (1998-99); Fernando Alonso (2006-07); Nico Rosberg (2013-14) a Charles Leclerc (2021-22). Ještě lépe to zvládl Ayrton Senna čtyřikrát (1988-91), zatímco tři po sobě jdoucí pole position dosáhli Juan Manuel Fangio (1955-57), Stirling Moss (1959-61), Jim Clark (1962-64), Jackie Stewart ( 1969-71) a Niki Lauda (1974-76).

15.

Různé kategorie vozů, které závodily v Monaku kromě Formule 1. Ve všech z nich zvítězilo v ulicích knížectví 149 jezdců a, což potvrzuje její náročnost, třetina z nich závodila ve Formuli 1. Dvanáct jezdců vyhrálo v Formule 1 a další kategorie. V pořadí podle data jsou Stirling Moss, Jackie Stewart, Jean-Pierre Beltoise, Ronnie Peterson, Niki Lauda (se dvěma vítězstvími ve F1 na Ferrari), Patrick Depailler, Alain Prost, Mika Häkkinen, Lewis Hamilton, Mark Webber, Daniel Ricciardo a Sergio Perez. Do mistrovství světa se započítávalo 68 GP Monaka s celkem 36 různými vítězi.

26.

Země v eurozóně, které používají euro jako měnu, nezaměňujte s členskými státy Evropské unie, kterých je 27. Z nich Dánsko má výjimku a používá korunu, zatímco Švédsko, Česká republika, Maďarsko Polsko, Bulharsko a Rumunsko v budoucnu přijmou euro. Na druhé straně  se euro používá v některých státech, které nejsou součástí EU: Vatikán, San Marino, Andorra, Černá Hora, Kosovo a Monacké knížectví. Tato měna je platná také na britských základnách Akrotiri a Dhekelia na Kypru, která jsou tak jedinými místy pod britskou vládou, kde se používá euro.

100.

Procento gramotnosti občanů Monackého knížectví, což je světový rekord, který drží společně s tímto dalším mikrostátem, Vatikánem.

139.

Počet různých národností mezi obyvateli Monackého knížectví. Je to nesporný světový rekord, protože je jediným národem s číslem nad 100.

 

Zdroj: Scuderia Ferrari

Formule 1 – GRAND PRIX DE MONACO 26.-28.5.2023