Velká cena Monaka – páteční tréninky – tým Scuderia Ferrari

V pátek na Velké ceně Monaka piloti Scuderie Ferrari Charles Leclerc a Carlos Sainz odvedli spoustou práce, včetně posouzení všech dostupných směsí pneumatik, s hlavním zaměřením na zítřejší kvalifikaci, která je vždy klíčovým momentem víkendu v knížectví. Carlos byl nejrychlejší v první jízdě, zatímco dvojice SF-23 byla druhá a třetí ve druhé. Časové rozdíly byly velmi malé a Charles byl jen o několik tisícin rychlejší než jeho týmový kolega, což naznačovalo, jak těsná bude kvalifikace.

FP1

 V první jízdě oba piloti vyjeli na středních sadách pneumatikh, jediné směsi používané po celou hodinu, když se znovu seznamovali s tratí a pracovali na nastavení. Po výměně pneumatik zajeli své nejrychlejší časy, Carlos za 1’13″372 na vrcholu časového výkazu a Charles za 1’14″093. Sainz dokončil 26 kol, Leclerc 24.

2 – GP MONACO F1/2023 – VENERDì 26/05/2023 – credit: @Scuderia Ferrari Press Office

FP2

Na začátku druhého tréninku vyjely obě SF-23 na tvrdých sadách pneumatik a Charles dokončil 14 kol, o dvě více než Carlos. Poté oba  přezuli na softy na kvalifikační simulaci, přičemž Charles zapsal čas 1’12”527 a Carlos 1’12”569, ale španělský pilot pak skončil ve svodidlech ve druhé šikaně u bazénu, což přineslo vyvěšení  červené vlajky a zbývalo asi 20 minut. Charles odjel 33 kol a Carlos 22. Poslední volný trénink začíná zítra ve 12:30 a tým využije hodinu k doladění vozů pro kvalifikaci, která začíná v 16:00, a také pro nedělní závod.

2 – GP MONACO F1/2023 – VENERDì 26/05/2023 – credit: @Scuderia Ferrari Press Office

Charles Leclerc #16

„Byl to trochu náročný den, protože auto nedělá přesně to, co dělat má. Takže se musíme pořádně podívat na nastavení mého auta a pak na něm zapracovat, abych se ujistil, že s ním zítra budu mít ten správný pocit. Tady je to všechno o kvalifikaci, takže jsme nejezdili žádné závody, jen jsme se soustředili na to, abychom se co nejlépe připravili na kvalifikaci.“

Carlos Sainz #55

„Obecně si myslím, že ten den byl pozitivní. V obou relacích jsme byli rychlí a auto se na trati cítí dobře. Ještě je pár věcí, které chci zítra vyzkoušet na nastavení, abych se pokusil zlepšit, ale celkově jsme docela konkurenceschopní. Očividně nebylo ideální dokončit sezení tímto způsobem, po malém chybném výpočtu při hledání limitu. Omlouvám se týmu a mechanikům že jsem jim přidělal práci.“

 

Zdroj: Scuderia Ferrari

 

Formule 1 – GRAND PRIX DE MONACO 26.-28.5.2023