Velká cena Maďarska – nedělní závod – tým MERCEDES-AMG PETRONAS F1 TEAM

Dvojité pódium pro MERCEDES-AMG PETRONAS F1 TEAM v našem 250. závodě s titulním partnerem Petronas

  • Tým dokončil druhý víkend uspokojivé dvojité pódium, když Lewis obsadil druhé místo a George místo třetí za proměnlivých povětrnostních podmínek v Budapešti.
  • Díky působivému startu obou pilotů si George chytře udržel vedení v prvních zatáčkách, zatímco Lewis se s precizní jízdou posunul na P5.
  • George vedl závod 30 kol, než ho dostihlo tempo Leclercova Ferrari. Po druhém kole zastávek v boxech měl George co dělat, aby se posunul zpět z P7 na P2, kde zůstal 5 kol do konce.
  • Silný druhý Lewisův na střední sadu pneumatik , dlouhý a nakonec vedoucí, ho postavil do pozice pro nabitý závěrečný stint na čerstvějších pneumatikách než měli piloti okolo něho.
  • Lewis rozsvítil obrazovky měření času na měkké sadě pneumatik, když postupoval polem, nakonec předjel svého týmového kolegu a dokončil působivý návrat: P7 na startovním roštu, P2  v cíli, bonusový bod za nejrychlejší kolo.
  • George přivezl W13 do cíle na P3, završil silný víkend, ve kterém získal svou první pole position ve F1 a pokračoval v pozitivním tempu, které tým ukázal v posledních závodech.
  • Tým míří do letní přestávky na P3 v pořadí konstruktérů, 30 bodů za Ferrari.
2022 Hungary Grand Prix, Sunday – Steve Etherington

 

2022 Hungary Grand Prix, Sunday – Jiri Krenek

LEWIS HAMILTON

„Na začátku závodu jsem se trápil a nebyl jsem si jistý, jestli to doženu, takže jsem rád, že jsem se dokázal posunout ze sedmého místa. Měl jsem dobrý start, což bylo klíčové, a kousek po kousku jsem se cítil pohodlněji s vyvážením vozu. Zdálo se, že nižší teploty v kvalifikaci a v závodě pro nás fungovaly dobře. Od pátku jsme udělali obrovský krok a jsem za to velmi vděčný. Kdyby včera fungovalo DRS, mohli jsme být ve hře o vítězství. Chci ocenit svůj tým, který se nikdy  nevzdal v tomto těžkém roce, který jsme doposud měli. Je pro nás velmi speciální mít dnes oba vozy na stupních vítězů, i když to, jak se závod vyvíjel, nebylo pro George šťastné. Je to úžasný způsob, jak jít do přestávky s vědomím, že jasně stahujeme mezeru a máme větší výkon. Doufejme, že do druhé části sezóny přineseme ještě něco navíc a začneme bojovat s kluky vepředu.“

2022 Hungary Grand Prix, Sunday – Steve Etherington

 GEORGE RUSSELL

„Měl jsem opravdu dobrý start a byl to první dobrý stint. V obou stintech jsme zajeli do boxů poměrně brzy a snažili jsme se udržet pneumatiky až do konce a zároveň tlačit co nejrychleji. Ke konci na střední sadě,  když začalo pršet, jsem bojoval a ztratil jsem teplotu. Bylo náročné spravovat pneumatiky, takže je toho hodně, co bychom mohli prozkoumat a zjistit, kde jsme mohli být lepší. Úžasná práce týmu, včera pole position a dnes dvojité pódium. Děláme pokroky a jsem hrdý na práci, kterou do toho všichni vložili. Vrátíme se do druhé poloviny sezóny přeorientujeme se a zkusíme zabojovat o nějaká vítězství.“

2022 Hungary Grand Prix, Sunday – Steve Etherington

 TOTO WOLFF

„George měl skvělou kvalifikaci s polem a odjel solidní závod. Bojoval s pneumatikami, ale ve druhém stintu mu odešly. Lewisův dnešní zápas byl neuvěřitelný, Budapešť je pro něj i nadále úspěšným příběhem. Přišel odnikud a byl rychlejší než všichni ostatní. Myslím, že jsme mu včera prohráli závod, protože DRS selhalo. Jinak bychom dnes byli schopni bojovat vepředu o vítězství. P2 a P3 dvakrát za sebou je skvělé, ale chceme bojovat o vítězství. Máme výsledek, se kterým můžeme pracovat, vzhledem k tomu, že jsme měli opravdu špatný pátek. Je to velmi frustrující a není snadné se sebrat a zůstat motivovaný, takže je to proces učení. Dnes jsme měli dobré tempo, ale musíme zůstat pokorní a  sledovat jeden závodní víkend za druhým,  snažit se získat více poznatků a experimentovat, abychom se dostali do situace, kdy můžeme na konci sezóny skutečně bojovat o vítězství.“

2022 Hungary Grand Prix, Sunday – Jiri Krenek
2022 Hungary Grand Prix, Sunday – Jiri Krenek
2022 Hungary Grand Prix, Sunday – Jiri Krenek

Zdroj: MERCEDES-AMG PETRONAS F1 TEAM

 

Formule 1 – ARAMCO MAGYAR NAGYDÍJ 29.-31.7.2022