Velká cena Kanady 2022 – nedělní závod tým Mercedes-AMG PETRONAS F1

Uspokojivé P3 a P4 pro tým Mercedes-AMG PETRONAS F1 na Grand Prix Kanady 2022

  • Lewis obsadil své druhé pódium v ​​sezóně a skončil na třetím místě, těsně před Georgem, který obsadil P4 a završil solidní týmové úsilí pod modrou oblohou v Montrealu.
  • George udělal rychlý pokrok brzy, aby se posunul z P8 na P5 a zařadil se za Lewise, který držel P4, naštěstí se po kontaktu s Magnussenem v úvodním kole vyhnul poškození.
  • Virtuální safety car VSC v 9. kole představoval příležitost: Lewis dojel Fernanda Alonsa a zajel do boxu pro čerstvé pneumatiky, přičemž využil zkrácené časové penalizace.
  • Druhý VSC ve 20. kole poskytlo Georgeovi vlastní příležitost k zastávce v boxech a znovu se zařadil za Lewise na P5, ale s novou sadou tvrdých pneumatik.
  • Lewis a Carlos Sainz a nakonec i George Russel dotáhli Fernanda Alonsa, když dva Stříbrné šípy protnuly polovinu závodu na P3 a P4.
  • Lewis zajel do boxu ve 44. kole, o kolo později ho následoval George. Safety car brzy poté spojil pole a dojel do cíle na 15 kol, přičemž George opatrně následoval postupujícícho Charlese Leclerca, který startoval do závodu z P19 a nyní seděl na P7.
  • Dvojice Mercedesu předvedla působivou rychlost, aby si udržela pozici a dokončila druhou řadu už druhý víkend za sebou.
2022 Canadian Grand Prix, Sunday – Jiri Krenek

Lewis Hamilton

„Upřímně řečeno, získat toto třetí místo je docela úžasné. S vozem tým letos sváděl takový boj, ale i nadále zůstáváme ostražití, soustředění a nikdy se nevzdáváme. To je něco, na co jsem tak hrdý a tato posádka mne motivuje, takže děkuji všem, kteří jsou tady v Montrealu a v  továrně. Kluci jsou vepředu, jsou na nás momentálně trochu rychlejší, dával jsem do toho všechno, ale už se k nim blížíme. Musíme jen tlačit a tlačit a doufejme, že s těmito kluky budeme bojovat. Nakonec jsem je mohl vidět díky Safety Caru! Upřímně řečeno, naše tempo bylo docela dobré, zvláště ve druhé fázi stintu. Udělali jsme spoustu práce v simulátoru, ale také tady, abychom vše správně nastavili. Takže opravdu mám velkou radost. Nečekal jsem, že to přijde o víkendu. Toto je moje druhé letošní pódium a bylo to opravdu výjimečné. Zvláště tam, kde jsem získal své první vítězství v Grand Prix! Miluji to tady v Montrealu, moc děkuji všem Kanaďanům!“

2022 Canadian Grand Prix 2022, Sunday – LAT Images

George Russell

„Naprosto jsem věřil, že bychom byli schopni prosekat si cestu kolem Haasů a Alpinů. Rozhodně jsme se obávali, že Charles Leclerc a Checo budou schopni projít, a měli jsme to štěstí, že jsme je udrželi za sebou. Naše závodní tempo bylo nakonec blíže Ferrari a Red Bullu, než jsme viděli celou sezónu, ale my jsme měli problémy s výkonem a oni ne. Zpětně je všechno snazší a pravděpodobně bych teď zajel do boxů pod prvním VSC, ale na konci dne si nemyslím, že by to změnilo můj konečný výsledek. Tempo bylo opravdu silné v prvním stintu, ve druhém stintu to bylo silné a poslední stint po restartu, nevím proč, ale prostě jsem nemohl zprovoznit pneumatiky. Takže to byla trochu škoda, trochu ustoupit a nebýt v boji. Nicméně P4, dobré body pro tým a je skvělé být zpět na pódiu jako Mercedes.“

2022 Canadian Grand Prix, Sunday – Jiri Krenek

Toto Wolff

„Montreal byl pro Lewise vždy šťastným místem a dnes byl opravdu dobrý, s vozem, takže můžeme být spokojeni. Závodní tempo bylo dobré, zvláště když pneumatiky začaly degradovat – Max a Carlos k nám skutečně přijeli a to bylo hezké vidět. Po včerejším odvážném hazardu, kvůli kterému se dostal dále na rošt, George na startu chytře předjížděl a poté ukázal dobré tempo, aby se dostal až za Lewise. Poslední dva víkendy ukázaly týmového ducha  a přinesly solidní body, i když nám chybí tempo, abychom mohli vyzvat kluky vepředu.“

2022 Canadian Grand Prix 2022, Sunday – LAT Images

 

2022 Canadian Grand Prix, Sunday – Jiri Krenek

Zdroj: Mercedes-AMG PETRONAS F1

 

FORMULA 1 – AWS Grand Prix du Canada 17. -19.6. 2022