Velká cena Japonska – páteční tréninky – tým Mercedes AMG-Formula One Team

  • Tým se vrátil do Japonska a ikonické Suzuky v dřívějším ročním období, než je obvyklé, s jarem v plném proudu a rozkvetlými třešněmi.
  • Po celou dobu panovaly chladné podmínky s několika dešťovými přeháňkami, které ovlivnily druhý trénink.
  • To vedlo k tomu, že se ve druhé části dne téměř jezdilo. Lewis vyjel na trať na posledních pár minut na měkkých pneumatikách a zajel druhý nejrychlejší čas.
  • Dříve během dne se tým zaměřil na několik experimentů a testů, jejichž cílem bylo navázat na naše poznatky z Melbourne.
  • To zahrnovalo kombinaci jízdy na jedno kolo a jízdy s vysokým množstvím paliva. První náznaky byly povzbudivé, oba piloti hlásili, že jsou spokojeni s celkovým vyvážením W15.
  • Jízda v prvním tréninku byla také přerušena, když Williams Logana Sargeanta havaroval v sedmé zatáčce a následovala červená vlajka.
  • Vzhledem k přerušeným jízdám se tým bude snažit zvládnout nabitý program ve třetím tréninku před kvalifikací.

GEORGE RUSSELL

„V prvním tréninku jsme si vedli lépe, než jsme očekávali. To bylo příjemné překvapení a auto se opravdu dobře řídilo. Lewis i já jsme byli spokojeni s celkovou vyvážeností. W15 však funguje lépe, když jsou podmínky chladnější, takže je třeba být opatrný. Dnes jsme se zaměřili na vyzkoušení několika testovacích položek a experimentů, abychom vůz učinili konzistentnějším v proměnlivých podmínkách. Čas ukáže, zda měly zamýšlený dopad, a bylo frustrující, že jsme je odpoledne nemohli dále vyhodnocovat. Je to velká škoda pro ty, kteří jsou tady a dívají se doma, že jsme toho ve druhém tréninku moc nestihli. Doufám, že se nám podaří najít řešení pro tyto okamžiky a podmínky. Není to poprvé a nebude to ani naposledy. Při výhledu na zítřek bude kvalifikace zajímavá, protože se jede čistě na jedno kolo. Většina jezdců může mít pouze tři nebo čtyři sady měkké směsi.“

2024 Japanese Grand Prix, Friday – Jiri Krenek

 

2024 Japanese Grand Prix, Friday – LAT Images

 LEWIS HAMILTON

„První trénink byl pro nás skvělý. Byla to pro nás zatím nejlepší kvalifikace v tomto roce a nejlepší z vozu, jaký jsme kdy měli. Před druhým tréninkem jsem se cítil velmi pozitivně a nadšeně, protože je to okruh, na kterém každý jezdec miluje. Byla proto škoda, že jsme toho moc nenajezdili. V posledních dvou letech jsme se potýkali s vozem, který měl nekonzistentní vyvážení a bylo obtížné ho řídit. Tým odvedl od Austrálie pořádný kus dobré práce a zdálo se, že jsme se dnes trefili do černého. Auto bylo rozhodně na lepšímm místě. Od tohoto víkendu máme lepší základ pro začátek a doufejme, že na tom budeme moci stavět.“

2024 Japanese Grand Prix, Friday – LAT Images

 

2024 Japanese Grand Prix, Friday – Jiri Krenek

ANDREW SHOVLIN, TECHNICKÝ ŘEDITEL TRAŤOVÉ ČÁSTI

„Během minulého týdne jsme udělali hodně práce na tom, aby byl vůz konzistentnější. V prvních třech závodech jsme viděli, že máme tréninky, kde vypadáme silně, ale pokud jde o kvalifikaci a závod, zaostali jsme za našimi očekáváními. Je příliš brzy na to, abychom mohli říci, zda jsme dosáhli pokroku, ve který doufáme, ale je povzbudivé, že jezdci jsou spokojenější s pocitem z vozu. Data také naznačují, že máme pneumatiky v lepším okně. Pro fanoušky byla škoda, že počasí snížilo množství jízd v odpolední části, ale zítra ráno je spousta příležitostí k zajetí kol.

2024 Japanese Grand Prix, Friday – Jiri Krenek

 

2024 Japanese Grand Prix, Friday – Jiri Krenek

Tým Mercedes AMG-PETRONAS Formule 1

 

Formule 1 – MSC Cruises Japanese Grand Prix 5.-7.4.2024