Velká cena Japonska – nedělní závod – tým Oracle Red Bull Racing

Max Verstappen vyhrál druhý titul po deštěm zkrácené Velké ceně Japonska. Sergio Pérez skončil druhý po  Leclercově  penalizaci v závěru závodu.Max Verstappen v neděli vyhrál kvůli dešti zkrácenou Velkou cenu Japonska – své 12. vítězství v sezóně 2022 – a zajistil si tak svůj druhý titul mistra světa FIA Formule 1, protože penalizace hlavního rivala Charlese Leclerca v závěru závodu ho posunula  na stupních vítězů za Sergia Péreze.

Velká cena Japonska – nedělní závod

První start proběhl za náročných dešťových podmínek, když Carlos Sainz Jr. z Ferrari narazil do bariér, ale později se počasí konečně umoudřilo natolik, že piloti odjeli 28 závodních kol a zajistili si tak půlbodový celkový výsledek před západem slunce.

Vzhledem k tomu, že šance na zisk titulu byly se v ten den nashromáždili, holandský pilot Verstappen zůstal vpředu od restartu se zastávkami v boxech dokonale načasovaných , takže mohl dojet k vítězství, protože  Sergio  Pérez ztratil na Leclerca několik sekund v souboji, ale posunul se ze třetího místa na druhé,  když komisaři udělili Leclercovi pětisekundovou penalizaci za opuštění trati.

 

Pětadvacetiletý Verstappen řekl:

„Jsem velmi šťastný, že jsme mohli závodit. Bylo pro nás opravdu těžké řídit. Auto letělo. Je to velmi zvláštní, zvítězit tady před všemi lidmi z Hondy a  japonskými fanoušky. Děkuji všem, kteří přispěli k tomuto úspěchu. Druhý titul je ještě krásnější se sezónou, kterou jsme měli.“

Sergio Pérez řekl:

„Je to obrovský den pro nás všechny. Určitě to bylo hezké a musíme udržet tempo až do konce sezóny.“

Max Verstappen získal titul jezdců pro rok 2022 . Oracle Red Bull Racing se bude snažit zpečetit svůj první konstruktérský titul po devíti letech na Velké ceně USA v Austinu 23. října.

 

 

 

 

Zdroj: Red Bull Content Pool

 

Formule 1 – Honda Japanese GRAND PRIX 7. – 9.10. 2022