Velká cena Británie – nedělní závod tým Scuderia Ferrari

Zatažená obloha, bez deště. Teplota: vzduch 17 stupňů, dráha 28 stupňů.

Start.

Když světla zhasnou, Carlose předjíždí Max Verstappen, protože Charles ztrácí místo na Lewise Hamiltona. Krátce po startu došlo k hromadné havárii a poté se na trať dostalineoprávnění lidé. Červená vlajka. Závod byl restartován.

Restart

Po téměř hodině je na druhém startu Carlos Sainz  opět na pole position, před Maxem Verstappenem, Charlesem Leclercem  a Sergiem Pérezem. Carlos Sainz si udržuje vedení soubojem s Maxem Verstappenem, zatímco Charles Leclerc ztrácí místo na Sergia Pereze, ale hned si ho zase bere zpět. Oba se dostali do kontaktu, ale monacký pilot je schopen pokračovat jako třetí, zatímco Sergio Perez musí do boxů pro nové přední křídlo.

  • 10. kolo. Carlos usilující o vítězství, vyjede z trati a ztrácí vedení ,, které přebírá Max Verstappen.
  • 13. kolo. Max Verstappen utrpěl defekt, takže závod vedou dvě Ferrari. Max se vrací jako šestý za Fernandem Alonsem, zatímco Carlos vede před Charlesem.
  • 21. kolo. Carlos zajíždí do boxů, aby přezul ze střední sady pneumatik na tvrdou a po zastávce 2,5 sec se vrací  na trať jako třetí.
  • 25. kolo. Charles zajíždí do boxů, aby přezul ze střední sady pneumatik na tvrdou a vyjíždí se jako třetí za Carlosem Sainzem.
  • 31. kolo. V 6. zatáčce se Charles posouvá před Carlose, aby neztrácel čas na Lewise Hamiltona, který aktuálně vede.
  • 34. kolo. Lewis Hamilton absolvoval pomalou zastávku v boxech a vrací se za obě Ferrari.
  • 40. kolo. Esteban Ocon se zastaví na trati a vyjíždí Safety Car. Carlos a Lewis Hamilton jsou v boxech. Charles Leclerc vede na tvrdé sadě pneumatik, zatímco ostatní jsou všichni na měkké sadě.
  • 43. kolo. Závod pokračuje a Carlos na měkké sadě pneumatik předjíždí Charlese a ujímá se vedení. Pak  Sergio Perez předjíždí také Leclerca a Lewis  Hamilton útočí také.
  • 48. kolo. Lewis Hamilton předjíždí Charlese Leclerca, který klesá na čtvrté místo.

Závěr závodu

Carlos Sainz získal své první vítězství ve Formuli 1. Charles Leclerc je čtvrtý. Scuderia získává své 241. vítězství.

 

Při svém 150. startu se stal  Carlos Sainz vítězem ve Formuli 1, poprvé projel mávnutí šachovnicové vlajky na  Velké ceně Británie v Silverstone ve své F1-75. Pro Scuderii Ferrari je to třetí vítězství v sezóně a celkově 241. Carlos je tak 40. jezdcem, který vyhrál pro Ferrari, druhý španělský pilot po Fernandu Alonsovi. Celkový počet jezdců, kteří vyhráli Grand Prix mistrovství světa, se zvýšil na 112. Pro Sainze to byl téměř dokonalý víkend poté, co včera získal pole position. Charles Leclerc odjel agresivní závod a na cestě ke čtvrtému místu absolvoval několik soubojů. Safety Car pár kol před koncem poté, co Esteban Ocon zastavil na trati, nehrál v jeho prospěch.

 

Závěrečná kola

Když Ocon zastavil na trati a vyjel Safety Car, Charles vedl před Carlosem a Lewisem Hamiltonem. V tomto okamžiku tým povolal Carlose  Sainze do boxů a nechal Charlese Leclerca ve vedení na čerstvějších pneumatikách, protože věřil, že měkké pneumatiky soupeřů se pravděpodobně velmi rychle zhorší. Při restartu se Charles snažil dostat do pneumatik opět teplotu a předjel ho jeho týmový kolega, stejně jako Sergio Perez a Lewis Hamilton. Musel se tak spokojit s 12 body za čtvrté místo.

 

Do Rakouska

Scuderia Ferrari opouští Spojené království poté, co se svými soupeři vyrovnala body v šampionátu konstruktérů i jezdců, s Carlosem a Charlesem. Nyní je čas připravit se na další závod, ode dneška za týden, na trati Spielberg v Rakousku.

 

Carlos Sainz #55

„To je ale den! Vyhrát svou první GP F1 a se Scuderií Ferrari před těmito úžasnými diváky na jedné z mých oblíbených tratí, Silverstone, je doslova úžasné. Psychicky to byl jeden z nejtěžších závodů, které jsem absolvoval: zvládnutí mezer, spousta soubojů na trati, druhý start. Trochu jsme bojovali s nedotáčivostí a ve druhém stintu jsme museli šetřit palivo, abychom dojeli do cíle, takže mě sjezd a dojezd vystavil riziku od aut za námi. Jakmile však Safety Car vyjel, věděli jsme, že je nejdůležitější vyměnit pneumatiky, protože ty moje byly dost staré. Při restartu jsem měl čerstvější pneumatiky, ale jako tým jsme bojovali o 1:2, takže jsem se snažil předjet Charlese co nejčistěji. Díky úspoře paliva za Safety Car jsme pak mohli makat až do konce a konečně jsem získal své první vítězství. Pro dnešek si to užiju, ale hned začneme pracovat na přípravě na další.“

 

Charles Leclerc #16

„Nedokončil jsem tam, kde jsem chtěl, takže to pro mě byl frustrující závod. Byly chvíle, kdy jsem opravdu musel být na limitu, abych si udržel pozici, bojoval jsem s ostatními, kteří byli na měkkých sadách pneumatik, což nakonec nebylo snadné. Je škoda dnes nepřivézt domů více bodů pro náš tým, ale tak to někdy bývá. Bez ohledu na to, jak jsem zklamaný, nemělo by to ubrat na úžasném prvním vítězství Carlose. Je to okamžik, na který nikdy nezapomene, splněný sen každého pilota a doufám, že si to užije!“

 

Mattia Binotto Team Principal & Managing Director

„Návrat k vítězství, zvláště na tak náročné trati, jako je Silverstone, je obzvláště potěšující a potvrzuje, že jsme v této sezóně pracovali dobře, jak na trati, tak zpět v Maranellu. Carlos prožil skvělý víkend, ve kterém si také zajistil svou první pole position. Byl silný a konzistentní po celou dobu a vítězství bylo zcela zasloužené. Na druhou stranu je škoda, že jsme získali méně bodů, než jsme mohli s Charlesem, který, když vyšel Safety Car, byl pohodlně ve vedení. Povolat v tu chvíli Charlese  do boxu by ho posunulo za Lewise Hamiltona, který by v tu chvíli zůstal na čerstvé tvrdé sadě pneumatik, se nezdálo správnou volbou, a proto jsme se rozhodli ho na trati vynechat. Bohužel při restartu byl v nevýhodě z hlediska pneumatik. Chceme také poblahopřát Micku Schumacherovi k jeho prvním mistrovským bodům. Jsou zasloužené. Nakonec stojí za to znovu zdůraznit úsilí FIA a Formule 1 v oblasti bezpečnosti. Skutečnost, že žádný pilot zúčastněný na nehodě po startu neutrpěl vážnější zranění, potvrzuje účinnost současných bezpečnostních opatření.“

 

Zdroj: Scuderia Ferrari

Výsledky Grand Prix Formule 1 – 2022