Velká cena Británie – nedělní závod tým Mercedes AMG-PETRONAS Formula One Team

Lewis Hamilton získal působivé P3

  • Lewis Hamilton získal na své 13. pódium v ​​Silverstone a vytvořil nový rekord pro nejvyšší počet umístění na stupních vítězů na jediném podniku, zatímco George musel v úvodu závodu odstoupit.
  • Při hrozivé hromadné nehodě v úvodním kole se převrácená Alfa Romeo Guanyou Zhoua dostala smykem do bariér a závod byl okamžitě označen červenou vlajkou.
  • George utrpěl defekt a jeho závod skončil, jakmile vystoupil z auta, aby se rozběhl na pomoc čínskému pilotovi, kterého naštěstí lékaři odvezli na vyšetření.
  • Závod byl restartován podle původního pořadí na startovním roštu a Lewis se posunul na P4, poté na P3 po problémech Maxe Verstappena.
  • Lewis pronásledoval dvě Ferrari vpředu a nabíral na ně s každým kolem. Carlos Sainz zajel do boxů, a poskytl tak Lewisovi prostor pro stíhání Charlese Leclerca a W13 předvedla silné tempo, než Charles Leclerc zajel do boxů a nechal Lewise v čele závodu poprvé v této sezóně.
  • Lewis zaujal třetí místo poté, co se vyjel ze zastávky v boxech v kole, přesto safety car ve 39. kole nabídl příležitost k přechodu na měkké pneumatiky.
  • Sotva uvěřitelný úsek pro restart safety caru viděla Lewise, Sergia Pereze a Charlese Leclerca, jak v několika kolech se utkávali v soubojích a dostávali se jeden před druhého s vynikajícím ovládáním vozu k radosti vyprodaných tribun na Silverstone. Lewis prohrál se Sergiem Perezem , ale získal Leclercovo třetí místo a získal své 185. pódium.
2022 British Grand Prix, Sunday – Jiri Krenek

LEWIS HAMILTON

„Dnes jsem tomu dal všechno! Honil jsem se, snažil jsem se dostat ta Ferrari, ale gratuluji Carlosovi. Byli na nás dnes prostě příliš rychlí a nakonec i v souboji s Checem. Ti kluci byli na mě dnes na rovinkách příliš rychlí, ale jsem tak, tak vděčný za všechnu tvrdou práci, kterou tým odvedl, aby zde získal upgrade, přiblížili jsme se k nim, takže máme tlačit dál! Při zastávce v boxech jsme ztratili trochu času a pak jsem jel, a honil a honil, ale tempo bylo skvělé na obou sadách pneumatik a na konci to bylo jen trochu obtížné. Jakmile máte Red Bull za sebou, jsou na rovinkách tak rychlí. Musíme udělat pár vylepšení, ale to je pro nás obrovský bonus, že jsme na stupních vítězů. Jsem rád, že byli všichni ve zdraví vyvázli z té velké havárie na začátku závodu. Děkujeme všem, budeme v tom pokračovat.“

2022 British Grand Prix, Sunday – Jiri Krenek

 GEORGE RUSSELL

„Startovali jsme na tvrdé sadě pneumatik, protože jsem udělal chybu v kvalifikaci a mysleli jsme si, že riziko nám poskytne nejlepší příležitost později v závodě, ale na začátku jsme měli jen velmi malou přilnavost. Je to nejtěžší směs, je tam zima a postihlo to všechna auta. Další věc, o které vím, byl kontakt, kdy jsem byl vedle Zhoua, a to bylo vše. Vyskočil jsem z auta, abych se podíval, jestli je Zhou v pořádku, a hned jsem viděl, že byla vyvěšena červená vlajka, ale když jsem se vrátil k autu, nemohl jsem ho z nějakého důvodu nastartovat, tak jsem se vrátil a požádal tým o kontrolu . Požádal jsem traťové komisaře, abych mohl opustit auto, a když jsem se vrátil, auto bylo naložené na podvalníku, což znamenalo, že jsem nemohl restartovat. Pro můj závod to bylo samozřejmě frustrující, protože auto právě mělo defekt a není pochyb o tom, že jsme dnes měli tempo vrátit se do P6, ale jsem rád, že Zhou byl v pořádku.“

2022 British Grand Prix 2022, Sunday – LAT Images

 TOTO WOLFF

„Skvělý závod dnes pro fanoušky. V Barceloně jsme měli trochu světla na konci tunelu a pak jsme se trápili na třech městských okruzích, nechci to příliš rozmazávat nebo být příliš pesimistický. Po všechny tři dny přetrvávaly problémy s jízdou, což je pro nás klíčové zaměření, ale tento víkend jsme ukázali silné tempo, což je potěšující a zdálo se, že naše upgrade fungují dobře. V Rakousku bude pár zatáček, které v minulosti nedělaly našemu vozu radost, ale je to pro nás neustálý proces učení. Letošní rok bude velmi těžký pokud jde o  vítězství. Pro George bylo zklamáním, že se závodu nezúčastnil, protože rychlost vozu byla dobrá, ale takové jsou předpisy. Lewis odjel silný závod, měli jsme vítězství přímo před sebou před safety carem a doháněli jsme Ferrari, ale po safety caru jsme nikdy nebyli úplně v pozici, kdy bychom mohli bojovat o čelo a ztratili jsme trochu dynamiku. Jsem rád, že před Rakouskem přišel rychlý obrat, další šance na další informace, ze kterých se můžeme dále učit.“

2022 British Grand Prix, Sunday – Jiri Krenek

Zdroj: Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

 

Výsledky Grand Prix Formule 1 – 2022