Velká cena Brazílie – sobotní kvalifikace – tým Mercedes AMG-PETRONAS Formula One

  • Lewis Hamilton se do nedělní Velké ceny São Paula kvalifikoval jako pátý a George Russell šestý.
  • Tým se během jediné hodiny tréninku na okruhu Interlagos zaměřil na kombinaci tempa na jedno kolo a dlouhé jízdy, zatímco inženýři a jezdci společně pracovali na doladění nastavení.
  • Q1 a Q2 byly neuvěřitelně těsné, když v první části se na 1. až 17. místě posunulo jen 0,5 sekundy a ve druhé části se nejrychleji posunulo na desáté místo o 0,35 sekundy.
  • Lewis i George použili dvě nové sady měkkých pneumatik v obou těchto segmentech, aby postoupili do Q3.
  • Po celou dobu kvalifikace přetrvávala hrozba deště. Ta se zvýšila se začátkem Q3 a všech 10 vozů rychle vyjelo na trať.
  • Lewis a George se postavili do fronty na konci boxové uličky a ve svých letmých kolech se dostali na 5. a 6. místo, když začalo pršet.
  • I když trpěli nedostatkem teploty pneumatik, dřívější výjezd jim že se dostali před McLareny, Ferrari Carlose Sainze a Red Bull Sergia Péreze.
  • V sobotu se vrátíme na okruh na Sprint Shootout a F1 Sprint.

LEWIS HAMILTON

„Na P5 se nikdy nebude cítit tak skvěle. Udělal jsem to nejlepší, co jsem mohl, a doufejme, že v neděli budeme mít lepší závod. Vůz vykazoval známky slušného výkonu, ale zdálo se, že jsme na kluky úplně vpředu ztráceli pár desetin. Před kvalifikací jsme udělali pár změn a zdálo se, že se auto řídí o něco příjemněji. Obecně to ale nebylo nijak zvlášť rychlé. Podmínky a okolnosti na konci Q3 nás možná posunuly o něco zpět, než by ukazovalo naše skutečné tempo. Těžko to však říci s jistotou. Myslím, že po zbytek víkendu nás čeká trochu souboj. Přehřívání brzd a hospodaření s pneumatikami bude důležité, ale pokud dokážeme využít naši strategii k postupu vpřed, pak to uděláme.“

2023 Brazilian Grand Prix, Friday – Jiri Krenek

2023 Brazilian Grand Prix, Friday – Jiri Krenek

 

2023 Brazilian Grand Prix, Friday – Jiri Krenek

GEORGE RUSSELL

„Počasí bylo dnes naprosto šílené! Nikdy jsem neviděl, že by se to změnilo tak drasticky jako během Q3. Byl jsem opravdu zklamaný ze svého posledního tlačného kola. Klouzal jsem a neměl jsem žádný grip. Na hledí jsem neviděl tolik deště, ale ztrácel jsem jednu sekundu a chtěl jsem zajet do boxů pro nové pneumatiky, protože jsem si byl jistý, že budu poslední. Skončili jsme na šestém místě, což je sice zklamání a frustrace, ale není to špatné místo pro začátek. Tým odvedl skvělou práci a vůz si zde vedl dobře. Víme také, že závodní tempo je zde důležitější než tempo na jedno kolo. Stále budeme usilovat o umístění na stupních vítězů. Aston Martin byl dnes rychlý a odstartuje před námi, ale doufám, že naše rychlost v dlouhých jízdách bude lepší než jejich. Očekávám, že v neděli bude během závodu několik zastávek v boxech, takže je o co hrát. Uvidíme, jak se nám bude dařit po zbytek víkendu.“

2023 Brazilian Grand Prix, Friday – Jiri Krenek

 

2023 Brazilian Grand Prix, Friday – Jiri Krenek

ANDREW SHOVLIN, TECHNICKÝ ŘEDITEL TRAŤOVÉ ČÁSTI

„Měli jsme užitečný první trénink s velkým zaměřením na dlouhou trať. To je zde velmi důležité a zdá se, že auto funguje dobře, i když jako vždy je to na pneumatikách těžké, když je trať horká. Kvalifikace byla těsná, ale to je normální vzhledem k tomu, jak je v dnešní době celý startovní rošt vyrovnaný. I tak se nám podařilo dostat oba vozy do Q3 se dvěma novými sadami měkkých pneumatik, které byly stále k dispozici pro každou z nich. Vypadalo to, že jsme v honbě za prvními třemi místy. Na to, co se ukázalo být naší poslední jízdou, jsme opustili garáž předčasně a postavili se do fronty na konci boxové uličky. Bylo jasné, že jsme byli na čele pelotonu, ale při čekání na zelenou jsme ztratili příliš mnoho teploty pneumatik. Proto jsme v úvodu kola neměli dobrou přilnavost. To nás stálo hodně vzhledem k tomu, že okruh začal vlhnout od deště. Bylo frustrující skončit na pátém a šestém místě, ale pokud se nám podaří dostat se přes Aston Martiny v úvodních fázích neděle, budeme bojovat o stupně vítězů. Ještě předtím tu však máme sobotní samostatný formát sprintu a k dispozici je několik užitečných bodů. Budeme usilovně pracovat na tom, abychom tuto příležitost co nejvíce využili.“

2023 Brazilian Grand Prix, Friday – Stephen Reuss
2023 Brazilian Grand Prix, Friday – Stephen Reuss

Zdroj: Mercedes AMG-PETRONAS Formula One Team

Russell, Ocon a Gasly se propadli o dvě místa na startovním roštu za bránící incidenty v kvalifikaci na GP Sao Paula

Formule 1 – ROLEX GRANDE PRÊMIO DE SÃO PAULO 3.-5.11.2023