Velká cena Belgie nedělní závod – tým BWT ALPINE F1

Tým BWT ALPINE F1 si  zajistil své čtvrté umístnění v top ten v řadě, když Fernando Alonso dojel pátý a Esteban Ocon sedmý ve vzrušující Velké ceně Belgie.

Velká cena Belgie

Fernando skončil šestý  ale po penalizaci Charlese Leclerca po závodě se španělský pilot posunul na páté místo a získal 10 bodů. Esteban si užíval skvělá předjíždění, když postoupil ze šestnáctého na sedmé místo a získal šest bodů.

Fernando rychle odstartoval ze třetího místa na roštu a poskočil na druhé místo, než se srazil s Lewisem Hamiltonem v Les Combes. Naštěstí jeho A522 utrpěl minimální poškození a mohl pokračovat v závodě. Esteban odstartoval slušně a vyhnul se problémům na cestě k bodovaným pozicím.

Oba piloti  měli strategii dvou pit stopů – Fernando měl dva stinty na středních, než přešel na tvrdou sadu pneumatik a  Esteban s plánem tvrdá – střední sada.

Esteban provedla dvě double předjetí – jedno do závěrečné šikany – druhé v závěrečné fázi závodu na Sebastiana Vettela a Pierra Gaslyho do Les Combes, aby se posunul z devátého na sedmé místo.

Tým zůstává čtvrtý v poháru konstruktérů a překonal hranici 100 bodů na 115 bodech a míří do druhého závodu  příští víkend v Zandvoortu.

ESTEBAN OCON,  Startoval z P16, dojel na P7:

„Dobrý způsob, jak zakončit fantastický víkend pro tým. Auto bylo rychlé a já osobně jsem si dnes užil spoustu  závodění, zvláště s těmi dvojitými předjížděními. Gratuluji týmu za odvedenou práci tento víkend, můžeme být na sebe všichni hrdí. Celý závod jsem si věřil a auto se cítil skvěle a kdo ví, co by se mohlo stát, kdybychom vyrazili dál! Odjíždíme ze Spa spokojeni, s vědomím,  dobře odvedené práce a také dobrý zisk  bodů pro tým, abychom prodloužili naše čtvrté místo v poháru konstruktérů. Pojďme do Zandvoortu.“

FERNANDO ALONSO, startoval z P3, dojel na P5:

„Jsem spokojený s dnešním výsledkem s pátým místem. Náš výkon ukazuje, že jsme zpět  ve středu pole. Je jasné, že když dobře odvedeme naše závody, můžeme očekávat, že s těmito výsledky zabodujeme. Na závěr jsme dostali také malý dárek  v podobě penalizace Charlese [Leclerca], ale vezmeme to. Incident s Lewisem [Hamiltonem] byl také nešťastný, ale je to závodní incident a auto se po kontaktu zdálo být v pořádku . Můžeme se ohlédnout zpět a být velmi spokojeni s naším víkendem zde s  dalšíimi body získanými v obou šampionátech, a můžeme hledět dopředu na Zandvoort.“

 

OTMAR SZAFNAUER, TEAM PRINCIPAL:

„S naším výkonem v dnešním závodě můžeme být výjimečně spokojeni. Získat skvělých šestnáct bodů po startu ze třetího a šestnáctého místa na roštu je velmi dobrý výkon a rozhodně zasloužený. Byl to nabitý závod pro jezdce, kteří udělali dobře, že po  úvodních několika kolech odjeli  bez konfliktu. Fernando měl smůlu, že se v úvodním kole srazil s Lewisem [Hamiltonem] a bylo štěstí, že neutrpěl příliš velké poškození. I Esteban rozumně využil některé příležitosti vepředu, což mu umožnilo tlačit se na bodované pozice. Bylo skvělé vidět oba naše piloty, jak si občas užívají skvělé závody kolo na kolo, a stejně tak mě potěšilo vidět několik fantastických předjížděcích manévrů. Byla to další skvělá událost pro fanoušky, kteří si příští rok užijí návrat do Belgie, což je velmi dobrá zpráva pro Formuli 1. Zamyslíme se nad dnešním závodem, posoudíme, kde se můžeme dále zlepšovat, a zamíříme do Zandvoortu připraveni to všechno zopakovat!“

 

Zdroj: BWT ALPINE F1 TEAM

 

Formule 1 – ROLEX BELGIAN GRAND PRIX 26.-28.8.2022