Velká cena Bahrainu – sobotní závod – tým Scuderia Ferrari

Scuderia Ferrari zahájila sezónu ve Velké ceně Bahrajnu třetím místem Carlose Sainze a čtvrtým místem Charlese Leclerca. Tým dosáhl nejlepšího možného výsledku vzhledem k hierarchii, která byla dnes na trati k vidění. Ve srovnání se situací před rokem se náskok na čelo zmenšil a SF-24 ukázal, že ve své současné podobě je dobrým výchozím bodem.

Závod

Charles si udržel druhé místo, zatímco Carlos se propadl na páté místo, když se před něj dostal Sergio Pérez. Monacký pilot se však záhy potýkal s problémy s brzdami, což znamenalo, že pro něj bylo obtížné držet krok s Sergiem Pérezem a Georgem Russellem před ním. Carlos se také dostal před Leclerca, načež se španělský pilot díky skvělé práci s pneumatikami dokázal vyrovnat tempu Red Bullu a Mercedesu. Charles byl povolán do boxů v 11. kole v naději, že mu tým pomůže v závodě, zatímco Carlos Sainz zůstal na trati až do 14. kola. Na tvrdých pneumatikách byl okamžitě velmi rychlý, a to do té míry, že v 18. kole opět předjel svého týmového kolegu a v dalším kole George Russella, než se vydal pronásledovat Sergia Péreze.

Postupně Charles našel způsob, jak se vypořádat se svými problémy s brzděním, a obcházel problém tak, že i on dohnal Russella, který podruhé zajel do boxů pro novou sadu tvrdých pneumatik. Ferrari dostihlo Mercedes ve 42. kole a dostalo Russella pod tlak, když ho donutilo k chybě v 10. zatáčce ve 47. kole, což Charlesovi umožnilo získat čtvrté místo za svým týmovým kolegou. Carlos Sainz projel cílem se ztrátou necelých tří sekund na Sergia Péreze, což byl nejlepší výsledek, v jaký mohl doufat. Jeho velkolepé předjížděcí manévry mu vynesly ocenění Jezdec dne, o kterém hlasovala široká veřejnost.

Zpátky na trať

Mistrovství světa Formule 1 pokračuje v plném tempu a všechny týmy míří příští sobotu přímo do Saúdské Arábie na druhý závod sezóny. Okruh Jeddah Corniche bude pro SF-24 představovat velmi odlišnou výzvu, a to na trati s úzkými stěnami, dlouhými rovinkami a vysokorychlostními zatáčkami.

Carlos Sainz #55

„Je to solidní start do sezony a velmi dobré body pro tým. Po celý závod jsem se v autě cítil opravdu dobře, dokázal jsem kontrolovat tempo a dobře předjíždět. V posledním stintu jsem se snažil ze všech sil pracovat s pneumatikami, abych se pokusil zaútočit na Checa (Péreze) na konci závodu, ale stále jsou rychlejší než my. Myslím si však, že máme velmi dobrý základ, na kterém můžeme pracovat, a musíme pokračovat v tlaku, abychom tuto mezeru stáhli. Vzhůru do Džiddy! „

Charles Leclerc #16

„Z mé strany to byl závod zklamáním. Měl jsem problém s brzdami, takže jsem měl problém udržet se na trati, zejména v zatáčkách 9 a 10. Ve voze bychom měli rychlost na to, abychom svedli dobrý boj, takže se nemůžu dočkat, až se v Džiddě vrátím do vozu.“

Frédéric Vasseur – šéf týmu

„Doufali jsme v lepší výsledek, ale během závodu s Charlesem jsme měli problém s brzdami, takže celkově jsme dnes na trati maximalizovali výsledek. Carlos měl dobrý závod s velmi chytrým návratem poté, co neměl perfektní start a byl schopen bojovat s Pérezem až do závěrečných fází. Věděli jsme, že pojedeme na tvrdých pneumatikách a Checo na měkkých a naším cílem bylo dostat Red Bull pod tlak, což se nám ke konci podařilo, ale nestačilo to.  Charles se celý závod trápil s brzdami a kvůli tomu mu v prvním stintu praskly pneumatiky, takže jsme ho museli zajet do boxů dříve, než jsme plánovali. Budeme muset prozkoumat, proč brzdy neměly správnou teplotu.  Tento víkend náš výkon v letmých kolech odpovídal našim očekáváním, ale musíme udělat jasný krok, pokud jde o naše závodní tempo, protože jsme nebojovali s Red Bullem. To znamená, že považuji dnešní závod za dobrý základ, protože jsme byli schopni výrazně snížit ztrátu ve srovnání s loňským rokem. Budeme pokračovat v našem vývoji a jsem si jistý, že se nám s nimi podaří bojovat častěji.“

Sezóna Formule 1 2024 je v plném proudu. V Bahrajnu je podvečer, teplota vzduchu je 18 stupňů, trať je na 24 a postupně se má ochlazovat.

 

Start

Charles Leclerc si udržuje druhé místo a Carlose Sainze předjel Sergio Pérez, který se ocitá na pátém místě.

  • 3.kolo. George Russell předjíždí Charlese a obsadil druhé místo.
  • 7.kolo. Sergio Pérez předjel Charlese na třetím místě
  • 10.kolo. Carlos předjíždí Charlese a odsunuje ho na čtvrté místo.
  • 12.kolo Charles Leclerc zajíždí do boxů pro nové tvrdé pneumatiky a vrací se na 14. místo. George Russell také zajede do boxů, stejně jako Sergio Pérez. Carlos je druhý, zatímco Charles předjíždí Valtteriho Bottase a posouvá se na 13. místo.
  • 15. kolo. Nyní Sainz také zajíždí do boxů pro nové tvrdé pneumatiky. Vrací se na sedmé místo za svého týmového kolegu.
  • 16. kolo. Fernando Alonso a Alex Albon zajíždějí do boxů, takže Charles a Carlos se posunuli na čtvrté a páté místo.
  • 18. kolo. Carlos Sainz předjel Charlese Leclerca a vydal se pronásledovat George Russella, kterého předjel v následujícím kole.
  • 31. kolo George Russell boxy pro novou tvrdou sadu pneumatik. Charles Leclerc je až čtvrtý.
  • 35. kolo. Charles zajíždí do boxů pro nové hardy a vrací se na šesté místo. Carlos v dalším kole zajíždí do boxů a vrací se na třetí místo.
  • 37. kolo. Charles předjel Alonsa a obsadil páté místo.
  • 47. kolo. Charles předjel Russella a dostal se na čtvrté místo.

Závěr

Pořadí zůstává nezměněno, takže Carlos zahajuje sezónu třetím místem a Charles si po zdaleka ne jednoduchém závodě přiváží body za čtvrté místo.

Zdroj: Scuderia Ferrari

 

Formule 1 – kalendář závodů 2024