Velká cena Ázerbajdžánu – nedělní závod – tým Scuderia Ferrari

Scuderia Ferrari opouští Baku, když si zajistila své první umístění na stupních vítězů v sezóně díky třetímu místu Charlese Leclerca. Tým také získal svůj dosavadní nejlepší součet bodů v roce, a to díky desítce, kterou nasbíral pátý Carlos Sainz. Pódium je pro Leclerca a vlastně i pro celý tým povzbuzením morálky a odměnou za veškerou tvrdou práci tohoto víkendu a posledních několika týdnů, která zdůrazňuje pokrok dosažený s SF-23. Z kvalifikačních a závodních výkonů je jasné, že vývoj jde správným směrem, i když je stále co dělat, abychom mohli bojovat o vítězství. 

Nedělní závod

Závod nebyl příliš bohatý na události: Max Verstappen a Sergio Perez využili maximum své rychlosti na rovince, aby se dostali před Charlese Leclerca , a poté se téměř celé pole zajelo do boxů kvůli povinné výměně pneumatik, když Safety Car vyjel  po nehodě Nycka De Vriese v 10. kole, zajeli do boxů také Charles a Carlos, když mechanici provedli perfektní dvojitý pitstop za 2,4 a 2,9 sekundy. piloti se vrátili na druhém a čtvrtém místě. Při restartu se Max Verstappen propadl na třetí místo poté, co zajel do boxů těsně před Safety Car, ale předjel Charelese Leclerca, zatímco Fernando Alonso se dostal před Carlose Sainze . Od té doby se pro dvojici Scuderie Ferrari nic nezměnilo. V závěrečných kolelch,  kdy se jeho pneumatiky dokázaly bez problémů dostat k šachovnicové vlajce, zajížděl Charles v podobných časech jako Perez a Verstappen, bojoval o nejrychlejší závodní kolo a držel si náskok na Fernanda Alonsa. Carlos udržel Lewise Hamiltoan za sebou ve druhé části závodu.

Další zastávka USA. Tempo sezóny nabírá na síle a šampionát bude pokračovat příští neděli 5. závodem Miami Grand Prix.

Charles Leclerc #16

„Stále nejsme úplně tam, co se týče závodního tempa, a víme, že to je to, na čem musíme v tuto chvíli nejvíce zapracovat. Během víkendu jsme maximalizovali každý trénink a nemohli jsme udělat nic jinak, takže z toho máme radost a tým odvedl skvělou práci. Pointa je, že se musíme soustředit na závodní tempo a řízení pneumatik a tlačit na to, abychom v nadcházejících závodech dosáhli ještě většího pokroku.“

Carlos Sainz #55

„Byl to velmi těžký víkend. P5 přináší nějaké body, ale musím  přiznat, že mi chybělo sebevědomí při brzdění a tempo tam nebylo. Na střední sadě pneumatik jsem mohl tlačit trochu víc, ale s tvrdší směsí jsem auto prostě necítil. Teď se těším na reset, protože Miami je hned za týden a nemůžu se dočkat, až znovu naskočím do auta a budu dál tlačit dopředu „.

Šéf týmu Frédéric Vasseur

„Celkově to byl pro tým pozitivní víkend. S Charlesem jsme obsadili dvě pole position a jedno umístění na stupních vítězů a náš celkový bodový zisk, i díky Carlosovu pátému místu, je uspokojivý. V Melbourne byly známky pokroku, ale byly zastíněny špatným výsledkem závodu. Během čtyřtýdenní přestávky jsme tvrdě pracovali v Maranellu a zde v Baku jsme udělali další pokrok, který se promítl do dobrého výsledku. Rozhodně jsme zpět tam, kde jsme chtěli být, pokud jde o kvalifikaci, ale v závodě je stále značná mezera na Red Bull. Naším cílem je však s nimi bojovat o vítězství a právě na to se připravujeme. Skončit na stupních vítězů je povzbuzením morálky pro celý tým, v čemž budeme pokračovat, když se budeme připravovat na příští víkendový závod v Miami.“

 

Velká cena Ázerbajdžánu – nedělní závod

Jasná obloha, sucho. Teploty: vzduch 24°; trať 42°.

Start

Charles Leclerc  a Carlos sainz si udržují své první a čtvrté místo.

kolo 3.

DRS je povoleno a v dalším kole Max Verstappen předjíždí Charlese.

kolo 6.

Sergio Perez kopíruje svého týmového kolegu a míjí Charlese Leclerca. Piloti Ferrari jsou třetí a čtvrtý.

kolo 10.

Nyck de Vries zastavuje na trati a Max Verstappen jede do boxů pro výměnu pneumatik. Jakmile se vrátí na trať, vyjede Safety Car. Charles a Carlos vytěžili maximum z toho, že zajeli do boxů pro tvrdou sadu pneumatik, ztratili polovinu obvyklého času. V tuto chvíli vede Perez před Leclercem, Verstappenem a Sainzem.

kolo 13.

Závod pokračuje a Max Verstappen předjíždí Charlese, zatímco Fernando Alonso se dostává před Sainze. Piloti Ferrari jsou třetí a pátý.

kolo 25.

V poloviční vzdálenosti se pozice nezměnily, ačkoli Alonso se blíží k Charlesovi. Sainz je stále pátý s Lewisem Hamiltonem ve svém slipstreamu.

Závěr závodu.

Ve druhé polovině se na trati nic moc nemění, i když mezery mezi Charlesem Leclercem a Fernandem Alonsem a Carlosem Sainzem a Lewisem Hamiltonem jsou docela malé. Pro Leclerca je to první pódium sezóny a pro tým celkově 799. Dobré posílení morálky vzhledem k tomu, kolik práce ještě zbývá udělat.

 

Zdroj: Scuderia Ferrari

 

Formule 1 – AZERBAIJAN GRAND PRIX 28.-30.4.2023