Velká cena Austrálie – Charles Leclerc znovu zaútočil

Scuderia Ferrari vyhrála Velkou cenu Austrálie podesáté. Charles Leclerc reprezentoval značku z Maranella na nejvyšším stupni vítězů, získal své druhé vítězství v sezóně, čtvrté s Ferrari, čímž se vyrovnal Eddiemu Irvinovi, Clayi Regazzonimu a Johnu Surteesovi. Charles Leclerc vedl všech 58 kol kolem Albert Parku, zajel také nejrychlejší kolo závodu a zajel tak svůj vůbec první „Grand Chelem“. Bylo to 240. vítězství Scuderie Ferrari. Jediné, co toho dne zamrzelo, bylo odstoupení Carlose Sainze ve 2. kole poté, co vyjel z trati v 11. zatáčce po obtížném startu z devátého místa na startovním roštu. Navzdory tomu Ferrari kleslo pouze o jeden bod na druhé umístění týmu v šampionátu, který dostal oba své vozy v řadě.

Velká cena Austrálie – nedělní závod

Australský závod, který se jel na velmi odlišném typu trati než první dva závody v Bahrajnu a Saúdské Arábii, opět potvrdil, že závody v Maranellu odvedly dobrou práci. F1-75 byl všestranný v dobrém přizpůsobení charakteristikám různých tratí a Charles jel v pohodě hned od startu. V prvních kolech dokázal odrazit Maxe Verstappena, jediného pilota, který ho mohl dostat pod tlak. Leclercovi se ale podařilo odjet částečně díky F1-75, která umožnila lepší  řízení střední sady pneumatik. To se ukázalo i později, když po druhém výjezdu  Safety Caru po havárii Sebastiana Vettela, už všechny vozy jely na tvrdé sadě pneumatik.

Těžká neděle.

Carlos měl těžké odpoledne. Problém s některými spínači způsobil, že tým musel vyměnit volant na voze 55, jen pár minut před startem. To neprospělo jeho koncentraci a neodstartoval dobře, částečně proto, že startoval na tvrdé sadě pneumatik, která zvolila jinou strategii než  ostatní piloti kolem něho na  startovním roštu. Sainz se při pokusu o dorovnání po poklesu na 13. místo roztočil v 11. zatáčce a dostal se mimo trať do štěrkové pasti.

Dále do Imoly.

Nyní tým čeká dlouhá cesta domů z Austrálie, kde budou všechna data analyzována v Maranellu před velikonoční přestávkou. Další závod se jede v Itálii, v  Emilia Romagna Grand Prix, hostitel prvního sprintu sezóny. Tým dorazí na Autodromo Enzo e Dino Ferrari se 104 body, před Mercedesem se 65 a Red Bullem  s 55. Charles vede klasifikaci jezdců se 71 body, před druhým Georgem Russellem  se 34.

 

Charles Leclerc #16

Jak to bylo velké pro nás vítězství! Zvládli jsme své tempo dobře a byli jsme velmi konkurenceschopní. Netrpěli jsme degradací pneumatik, ani při silném tlačení. Auto bylo prostě úžasné a jsem velmi spokojený s tím, jak můj závod probíhal. Na papíře to byla trať, od které jsme očekávali, že pro nás bude těžká, takže musíme zkontrolovat naše data, protože jsme byli ve skutečnosti velmi silní. skvělý způsob, jak začít sezónu, ale musíme mít na paměti, že je to teprve třetí závod  velmi dlouhého šampionátu. Nemůžeme si dovolit  polevit a musíme zůstat nad věcí, především  pokud jde o rozvoj. Blahopřeji všem v našem týmu. Jakou úžasnou práci jste všichni odvedli! Jsem velmi hrdý na to, jak daleko jsme se dostali, a nemohu se dočkat, až budeme pokračovat v boji. Forza Ferrari!

Carlos Sainz #55

Tohle je rozhodně těžko stravitelný víkend. Po tom všem, co se stalo včera, jsem se na závod těšil, ale ještě před startem jsme měli problémy.  Cestou na startovní rošt jsme měli problém s některými spínači na volantu a museli jsme to změnit minutu před zaváděcím kolem. Naneštěstí se na startu spustil anti-stall. Když jsem se snažil vzpamatovat a předjíždět, udělal jsem chybu, protože jsem tlačil příliš brzy, kdy pneumatiky zřejmě ještě nebyly připravené. Až do 3. kvalifikace šlo všechno dobře, ale od té doby se všechno zhatilo. Pečlivě to rozebereme, poučíme se a půjdeme dál. Vůz se choval dobře, takže gratuluji týmu a Charlesovi k vítězství. Vrátíme se silnější v Imole.

 

Mattia Binotto, šéf týmu a výkonný ředitel

Mám velkou radost. Vždy je skvělé vyhrát a také to posílí morálku týmu, který si to všechno zaslouží, protože si všichni vyvinuli správnou mentalitu, aby dokázali čelit těžkým chvílím a co nejlépe využít každou příležitost. Vždy říkáme, že ve Formuli 1 se můžete dostat na vrchol pouze tehdy, když uděláte vše k dokonalosti, a myslím, že dnešní závod to dokázal. Charles podal vyzrálý výkon, na který si nyní zvykne. Je mi líto Carlose, protože jeho víkend zkomplikovala řada okolností jak v kvalifikaci, tak v závodě, které ovlivnily jeho výkon. Znám ho dost dobře na to, abych věřil, že obrátí negativa ve svůj prospěch a vrátí se silnější, až bude příště v autě. Začátek sezóny byl pozitivní a práce posledních několik měsíců se vyplácí. Budeme se i nadále soustředit na svoji práci. Přes Velikonoce si dopřejeme čas se svými rodinami, ale pak se k tomu vrátíme a budeme pracovat na dalším závodě, který bude v Imole. Nemůžeme se dočkat, až tam budeme, a těšíme se, až uvidíme okruh plný našich fanoušků, abychom se podělili o tento dobrý začátek roku.

Zdroj: Scuderia Ferrari

 

Výsledky Grand Prix Formule 1 – 2022