Tým BWT Alpine F1 míří do Melbourne na 3. závod mistrovství světa FIA Formule 1 2024, Velkou cenu Austrálie.

  • Bruno Famin se dívá dopředu do Melbourne a přemýšlí o prvních dvou závodech sezóny.
  • Esteban Ocon a Pierre Gasly se podělili o své názory na další příležitost dozvědět se více o A524.
  • Alpine Academy zahrnuje FIA Formuli 2 a FIA Formuli 3 v Melbourne.
  • Rezervní jezdec Jack Doohan se připravuje na návrat na domácí půdu, kde se se svým otcem Mickem zúčastní „Doohan Demonstration“.

Bruno Famin, šéf týmu:

Potřebný pokrok

Byl to těžký začátek sezóny. A ve skutečnosti to bylo náročnější, než jsme čekali. Musíme pokračovat v pokroku a neustále zlepšovat naše chápání toho, proč nám chybí výkonnost a jak můžeme v konečném důsledku zlepšit balíček. Je zřejmé, že máme problémy, které musíme rychle vyřešit. Bylo skvělé že jsme měli minulý týden oba jezdce v Enstone. Kromě svých povinností na simulátoru v rámci přípravy na další dva závody strávili oba jezdci čas s týmem, aby získali zpětnou vazbu o tom, co cítí za volantem, a dali pokyny, jak se orientovat v současné situaci. Všichni tvrdě pracují a to bude nepochybně pokračovat, abychom zlepšili naši pozici.

Závodění u protinožců

Závodit v Austrálii je vždy skvělé. Albert Park je dobrý okruh, který je synonymem pro Formuli 1 a představuje mnoho výzev. Nejedná se o konvenční okruh, protože se používá pouze na částečný úvazek po celý rok. Mnoho zatáček je středně rychlých a je to docela technické. A pak je tu pro nás všechny druhotná výzva – boj s pásmovou nemocí s Evropou, která je nějakým způsobem kompenzována nadšením australských fanoušků. To vše je součástí závodění v Austrálii a vím, že tým a jezdci jsou připraveni na tuto výzvu tento víkend a dají do toho vše pro co nejlepší týmový výsledek.

Esteban Ocon:

Nová příležitost

S každým závodem to přináší novou příležitost a my míříme do Austrálie s novým optimismem, abychom se pokusili přenést boj na týmy kolem nás. Známe limity našeho současného balíčku a víme, že musíme být na vrcholu naší hry pokaždé, když vyjedeme na trať. Nejen z mé strany za volantem, ale také ze strany týmu se strategií, zastávkami v boxech a optimalizací nastavení. Startovní pole je letos velmi vyrovnané a – jak jsme viděli v posledním závodě v Džiddě – body jsou nesmírně cenné a mohou velmi rychle změnit celkový ráz šampionátu.

Živý park

Albert Park je rychlá a zábavná trať a představuje jedinečnou výzvu v kalendáři Formule 1. Okruh má všechny vlastnosti běžné městské dráhy, ale využívá obvodové komunikace veřejného parku. Prvek městské tratě znamená, že zdi jsou v některých oblastech blízko a je zde velmi malý prostor pro chyby. Vzhledem k tomu, že silnice jsou po celý rok využívány pro pravidelný provoz, může být povrch trati trochu hrbolatý a rychlost se zvyšuje s každým tréninkem. Počasí v Melbourne může být také nepředvídatelné, protože se v jednom dni střídají čtyři roční období, takže musíme zůstat ve střehu a být připraveni reagovat.

Časový posun

Jedním ze speciálních faktorů při přípravě na závod v Austrálii je překonání jetlagu a omezení času, který vaše tělo potřebuje k aklimatizaci na časový posun. Když pocházím z Evropy, je to obvykle rozdíl kolem 10 nebo 11 hodin a je to něco, na čem se svým trenérem velmi tvrdě pracuji. Začíná to již v několika dnech před odletem a posouváním spánkových vzorců a časů vstávání o něco později. Pak potřebujete strategii, kdy si na konkrétních letech odpočinout, abyste se ujistili, že dorazíte synchronizovaně se správnou denní dobou. Není snadné to zvládnout, ale fanoušci v Austrálii jsou úžasní a vždy nás nabíjejí energií!

Estebanovy statistiky – Velká cena Austrálie

  • Starty v Austrálii: 4
  • Body v Austrálii: 7
  • Průměr bodů: 1.75
  • Nejlepší umístění na startovním roštu: 8. místo (2022)
  • Nejlepší umístění: 7. místo (2022)
  • Nejlepší čas kvalifikačního kola: 1 min 17,768 s (2023)
  • Nejrychlejší kolo: 1 min 21,203 s (2023)

Věděli jste, že…?

Esteban získal své první body v kariéře ve Velké ceně Austrálie 2017 v Albert Parku, když skončil desátý?

Pierre Gasly:

Rozhodně se cítím připraven na další příležitost v Melbourne tento víkend. Nebyl to začátek sezóny, jaký jsme chtěli, ale ve skutečnosti jsme očekávali, že bude náročný, a to se také potvrdilo. Minulý týden jsem byl na pár dní v Enstone. Bylo fajn strávit čas s mnoha různými lidmi a probrat pár věcí, jak se můžeme zlepšit. Také jsem si udělal čas na poradu s celým týmem, abych řekl pár slov o svých pocitech uvnitř vozu. Vidím tolik úsilí a motivace v každém týmu zlepšit naši situaci. Budeme pokračovat v práci a tento víkend máme Austrálii, abychom lépe pochopili, co máme ve svých rukou.

Zelená, zelená tráva

Albert Park je skvělým místem pro Formuli 1. Je to vždy úžasný víkend s atmosférou a vášní fanoušků pro motorsport. To je to, co ho dělá velmi výjimečným. Je to dočasná trať, která přináší různé výzvy. Na začátku závodního víkendu, než se podmínky na trati zlepší, může být docela nízká přilnavost, takže je to místo, kde si pečlivě budujete čas na kolo. Závodění v Melbourne mě vždy bavilo a nemůžu se dočkat, až závodní víkend začne.

Výzvy na trati i mimo ni

Austrálie je jedním z nejnáročnějších závodů v kalendáři z pohledu pásmové nemoci. Není snadné se přes to dostat a každý má různé strategie, jak snížit účinky jetlagu. Odletěl jsem o pár dní dříve než obvykle, abych navštívil Sydney před závodem v Melbourne. Doufejme, že pár dní navíc pomůže, než se dostaneme k víkendové práci. Rád zůstávám aktivní, udržuji si energii a pak začínám s čerstvým klidem, když se v Melbourne všechno rozjede. Cítím se připravený!

Pierrovy statistiky – Velká cena Austrálie

  • Starty v Austrálii: 4
  • Body v Austrálii: 2
  • Průměr bodů: 0.5
  • Nejlepší umístění na startovním roštu: 9. místo (2023)
  • Nejlepší umístění: 9. místo (2022)
  • Nejlepší čas kvalifikačního kola: 1 min 17,675 s (2023)
  • Nejrychlejší kolo: 1 min 20,995 s (2023)

Věděli jste, že…?

Pierre se loni v Melbourne kvalifikoval jako devátý, což bylo poprvé, co se na tomto okruhu dostal do Q3?

Pilot týmu BWT Alpine F1: Pierre Gasly

Alpine Academy

Alpine Academy se tento víkend připojí k Formuli 1 v Melbourne a FIA Formule 2 a FIA Formule 3 se do Albert Parku vrátí již druhým rokem po sobě.

Victor Martins (ART Grand Prix) a Kush Maini (Invicta Racing) vyjedou na trať ve 3. závodě FIA Formule 2. Po úspěšném víkendu v Saúdské Arábii, kde si zajistil své první pódium v sezóně 2024, se Kush vrátí do Melbourne, kde v roce 2023 získal své první pódium ve Formuli 2 třetím místem ve sprintu. Victor se bude snažit nastartovat svůj šampionát v roce 2024 po náročných dvou víkendech na Blízkém východě.

Gabriele Minì (PREMA Racing), který loni v Melbourne získal své první pódium ve FIA Formuli 3, se postaví po boku Nikoly Tsolova (ART Grand Prix) a Sophie Flörsch (Van Amersfoort Racing) do 2. kola Formule 3. Jezdci se budou snažit vytěžit maximum z víkendu protinožců, aby si zajistili potřebné mistrovské body před sedmitýdenní přestávkou ve svém závodním kalendáři.

Rozvrh sessions

Pátek 22. března

08:50-09:35 – Trénink FIA Formule 3

10:00-10:45 – Trénink FIA Formule 2

14:00-14:30 – Kvalifikace FIA Formule 3

17:30-18:00 – Kvalifikace FIA Formule 2

Sobota 23. března

11:15-11:55 – Sprint FIA Formule 3

14:15-15:00 – Sprint FIA Formule 2

Neděle 24. března

09:05-09:50 – Hlavní závod FIA Formule 3

11:35-12:35 – Hlavní závod FIA Formule 2

 

Jack Doohan se připravuje na domácí víkend Grand Prix v Melbourne

Jack Doohan míří tento víkend do Melbourne jako záložní pilot týmu BWT Alpine F1.

Mladý Australan se po celý víkend zúčastní Doohan Demonstration, kde bude řídit vůz Formule 1 Benetton B200 z roku 2000 po boku svého otce Micka.

Při této příležitosti oslaví  Doohan starší 30. výročí od  prvního z pěti po sobě jdoucích titulů mistra světa motocyklů ve třídě 500 ccm v roce 1994.

Předváděcí kola Doohan se budou konat (všechny časy AEDT):

Sobota: 9:55 – 10:20 a 15:15 – 15:30

Neděle: 13:35 – 13:50

Jack Doohan, BWT  záložní pilot Alpine F1 Team:

„Jsem tak nadšený, že budu na trati se svým tátou v Albert Parku během víkendu Velké ceny Austrálie. Je to vlastně poprvé, co sdílíme trať společně se mnou v autě a on na motorce, takže to bude neuvěřitelně speciální okamžik. Je to skvělá příležitost oslavit jeho úspěch před australskými fanoušky. A pro mě je to jedinečná příležitost projet se s vozem Formule 1 na tak ikonické trati. Doufejme, že příští rok to bude to pravé! To je můj cíl a tvrdě pracuji na tom, abych dosáhl svého největšího snu.“

Zdroj: BWT Alpine F1 Team