Red Bull uzavřel dohodu s FIA kvůli porušení finančních předpisů pro rok 2021

Red Bull uzavřel s FIA dohodu o přijetí porušení (ABA) po porušení finančních předpisů pro rok 2021, uvedl řídící orgán F1. Poprvé v historii F1 bylo všech 10 týmů povinno předložit účty svých ročních výdajů oproti nákladovým stropům pro rok 2021 do března následujícího roku. V pátek v Mexiku FIA oznámila, že Red Bull porušil pravidla.

„Cost Cap Administration uznala, že Red Bull Racing spolupracoval během procesu přezkoumání a snažil se poskytnout včas dodatečné informace a důkazy, když o to byl požádán, že toto je první rok plného uplatňování finančních předpisů a že neexistuje žádné obvinění ani důkaz, že by se RBR (Red Bull Racing) snažil jednat ve zlé víře, nečestně nebo podvodným způsobem, ani úmyslně nezatajil žádné Cost Cap Administration informace ,“ uvedla FIA.

„Za těchto okolností Cost Cap Administration nabídla RBR Accepted Breach Agreement, aby tuto záležitost vyřešila.“ RBR tuto nabídku přijal.

V souhrnu bylo odhaleno, že Red Bull překročil nákladový strop pro rok 2021 ve výši 118 036 000 GBP o méně než 5 % (1 864 000 GBP nebo 1,6 %), což je méně významné  porušení.

FIA uvedla, že uznávají, že kdyby Red Bull použil „správné zacházení v rámci své celoroční reportovací dokumentace jejich pomyslného daňového kreditu v rámci svého předložení v roce 2021 v hodnotě 1 431 438 GBP“, a tudíž  by překročili limit o 432 652 $ nebo 0,37%.

Pokud jde o sankce, Red Bull musí zaplatit FIA 7 milionů dolarů do 30 dnů od data uzavření ABA.

Dostávají také menší sportovní trest v podobě 10% snížení jejich přidělených limitů omezeného testování ve větrném tunelu a omezení výpočtu dynamiky tekutin (CFD). Na základě umístění Red Bullu v šampionátu klesne koeficient použitý pro výpočet jejich alokace ze 70 % na 63 %.

Red Bull také ponese náklady, které vznikly  Cost Cap Administration v souvislosti s přípravou Accepted Breach Agreement.

FIA uvedla, že rozhodnutí Cost Cap Administration vstoupit do ABA „představuje její konečné rozhodnutí o vyřešení této záležitosti a nelze se proti němu odvolat“.

Očekává se, že šéf týmu Red Bull Christian Horner  se k této zprávě vyjádří  v pátek ráno v Mexico City.

Nedodržení jakýchkoli podmínek ABA ze strany Red Bull bude mít za následek další procesní porušení a automatické postoupení  Porotě rozhodčích nákladových stropů. Začátkem tohoto roku dostal Williams pokutu 25 000 dolarů za procedurální porušení finančních pravidel. Britský tým zmeškal lhůtu pro předložení ročních výdajů.

Zdroj: FIA