Posezonní testy: 258 kol v Yas Marina završí sezónu Scuderie

Sezóna 2023 oficiálně skončila. Scuderia Ferrari to zakončila jednodenním testováním v Abú Zabí na okruhu Yas Marina. Jezdecké povinnosti připadly oběma závodním jezdcům, z nichž každý strávil nějaký čas za volantem jednoho z vozů SF-23, zatímco Robert Shwartzman měl po celý den výhradní přístup k druhému vozu v rámci testu mladých jezdců. Společně odjeli 258 kol: 123 Robert, 69  Carlos Sainz dopoledne a 66 Charles Leclerc odpoledne. 

Závodní jezdci

Carlos vyjel na trať jako první a vyzkoušel tři směsi pneumatik: Španělský pilot  začal na C2, poté přešel na C5 a nakonec na C3. Jeho nejlepším časem byl solidní čas 1’24″769 na C5, nejměkčí směsi a byl to nejrychlejší čas až do polední přestávky. Odpoledne přišel na řadu Charles, který jel C5, C1 a C4, jeho nejlepší čas byl 1’25″371.

Robert Shwartzman

Robert Shwartzman zajel nejvíce kol, což bylo letos potřetí za volantem SF-23, předtím s ním jezdil ve volných trénincích v Zandvoortu a minulý pátek v Yas Marina. Jel na třech směsích, C4, C3 a C5, jeho osobní rekord byl 1’25″050. Musel však přerušit své nejrychlejší kolo, když Ayumu Iwasa v AlphaTauri vyvěsil červenou vlajku. Celkově jeden SF-23 absolvoval 125 kol a druhý 123, což odpovídá dvěma závodním vzdálenostem.

 

Robert Shwartzman #39

„Byl to náročný den se spoustou jízd, během kterého jsme testovali mnoho věcí a absolvovali celkem 123 kol. Tým i já jsme spokojeni s tím, jak to šlo a opravdu jsem si užil řízení vozu Formule 1 po celý den. Odjeli jsme několik závodních jízd, které nám umožnily zkontrolovat naše tempo s degradací pneumatik a rozhodně jsme získali cenné informace. Na konci dne jsme také absolvovali několik výkonnostních jízd. Bohužel jedena byla přerušena červenou vlajkou a druhá provozem. Nyní mám v plánu vrátit se do Maranella na nějaké práce na simulátoru, pomoci tamním inženýrům, než si dám prázdninovou přestávku po dlouhé sezóně, abych se příští rok vrátil svěží, na což se opravdu těším.“

 

Zdroj: Scuderia Ferrari