MERCEDES-AMG PETRONAS F1 TEAM cílí ke snížení emisí používáním biopaliva pro evropskou sezonu F1

Tým, Petronas a logističtí parnetři společně pracují na poskytnutí biopaliva pro evropskou sezonu po úspěšné zkoušce v roce 2022, která zaznamenala  89% snížení emisí z dopravy.Ve spolupráci s titulovým a technickým partnerem PETRONAS jsme odhodláni k udržitelnější budoucnosti, poháněné neustálými technickými inovacemi, a průkopníkem přechodu týmu a Formule 1 k budoucnosti Net Zero.

Jako součást sportu, který cestuje po světě, aby mohl závodit, si velmi dobře uvědomujeme logistický dopad našeho podnikání. Tam, kde potřebujeme přepravit lidi a náš náklad, neustále hledáme lepší způsoby, jak toho dosáhnout, a snažíme se být tak udržitelní, jak jen je to možné, ve všech oblastech našich přepravních požadavků.

Poslední komise F1 schválila nové výjimky pro udržitelnost ve finančních předpisech tohoto sportu, které umožnila konstruktivní spolupráce mezi FIA, Formulí 1 a deseti týmy. Uvolnily příležitosti pro inovace v oblasti udržitelnosti, které byly dříve v rozporu s výkonností na trati. Tato iniciativa pro evropskou sezónu plně poháněnou biopalivy je naším prvním z těchto projektů.

Během devíti závodů po celé Evropě bude  flotila nákladních vozidel Mercedes-Benz Actros, která přepraví veškerý náklad potřebný pro každý závod, tankovat HVO100, biopalivo druhé generace. Od místa odjezdu ve Spojeném království a Německu a  cestu přes Evropu ujede každý kamion 9 000 až 10 000 km, přičemž cílem je být plně poháněn HVO100, čímž se sníží emise na každý ujetý kilometr o 89 %.

Jedná se o významný krok s několika známými problémy, které je třeba překonat v souvislosti s dodávkami v určitých geografických oblastech. Proto oznamujeme naši ambici dosáhnout v této fázi více než 60% snížení emisí a 200 tun ušetřených CO2, přičemž úplná analýza konečných úspor emisí uhlíku a úspěšnosti projektu bude zveřejněna na konci sezóny.

Naše závodní  generátory, které se používají k pohonu našich nákladních vozidel  jakmile budou instalovány v paddocku Formule 1, budou od poloviny sezóny také poháněny biopalivem a obsluhovány vyhrazeným cisternovým vozidlem značky PETRONAS.

Podnikáme odvážné kroky k řešení našich největších zdrojů emisí a považujeme udržitelná paliva za klíč ke snížení naší uhlíkové stopy. Po průkopnických investicích do Sustainable Aviation Fuel, které snížily emise způsobené leteckou dopravou zaměstnanců našeho závodního týmu téměř o 50 %, se nyní pozornost přesouvá na zmírnění dopadu naší silniční nákladní logistiky.

Alice Ashpitel, vedoucí udržitelnosti týmu Mercedes-AMG PETRONAS F1:

„Naše aspirace na dosažení plně biopalivové evropské sezóny je náročný a komplexní projekt, který v týmu probíhá v zákulisí více než rok. S podporou a společným úsilím našich odborných partnerů řešíme klíčový pilíř naší strategie pro dosažení čistě nulové uhlíkové stopy a podpora širšího přijetí HVO100 napříč sportovním a logistickým průmyslem. Tento projekt představuje další krok na naší cestě k udržitelnosti. Z důkazů našeho pokusu máme radost, že vidíme, že Snížení emisí o 89 % je možné při každé cestě, kterou naše nákladní vozy podniknou, a zároveň si uvědomujeme, že jsou ještě nezanedbatelné problémy s dodávkami při získávání HVO100 v celé Evropě..“

Datuk Sazali Hamzah, výkonný viceprezident a generální ředitel společnosti PETRONAS Downstream řekl:

„Dnes jsme svědky významného milníku v úspěšném používání HVO100 neboli udržitelného paliva v nákladní dopravě pro tým Formule 1 Mercedes-AMG PETRONAS. Nabídkou řešení, které je 100% obnovitelné a vyrobené z materiálů pocházejících z udržitelných zdrojů, pomáháme našim partnerům snížit emise skleníkových plynů až o 90 %.

„Toto je důkazem našeho odhodlání podporovat ambice motoristického sportu směrem k udržitelné budoucnosti tím, že využijeme společné úsilí s našimi partnery včetně Neste. Společně s týmem Mercedes-AMG PETRONAS F1 budeme pokračovat v pokroku správným směrem zdokonalováním naší technologie.“ abychom splnili technickou výzvu, kterou představují předpisy o pohonných jednotkách z roku 2026.“

Toto Wolff, šéf týmu a generální ředitel týmu Mercedes-AMG PETRONAS F1:

„Motoristické závody jsou poháněny nadšením a my máme odpovědnost využívat globální platformu Formule 1 k tomu, abychom byli více než jen lídry; chceme být průkopníky. Ve spolupráci s naším titulovým a technickým partnerem PETRONAS považujeme udržitelná paliva za ústřední prvek strategie našeho týmu snížit naše největší zdroje emisí a dosáhnout čisté nuly do roku 2030. Společně se můžeme plně zavázat k trvale udržitelnému vysokému výkonu. Dosažení 89% snížení emisí na každý kilometr, který naše kamiony ujedou letos v létě, by bylo skutečným úspěchem pro společné úsilí týmu, PETRONAS a našim logistickým partnerům, kteří tak tvrdě pracovali na tomto inovativním a náročném projektu.“

 

TEST BIOPALIVA 2022

V září 2022 jsme testovali zkušební verzi HVO100 v 16 našich závodních kamionech pro poslední tři evropské závody. Test byl navržen tak, abychom pochopili úroveň dosažitelné úspory uhlíku a také identifikovali problémy se získáváním zdrojů. Analýza provedená po testu dospěla k závěru, že použití HVO100 snížilo  emise nákladních vozidel o 89 %.

 

 HVO100 BIOPALIVO

Palivo hydrogenačně rafinovaný rostlinný olej (HVO100) je vyrobeno ze 100% udržitelných obnovitelných surovin, jako jsou odpadní oleje a tuky. Použití HVO100 může výrazně snížit emise CO2 a snížit dopad nákladní dopravy na kvalitu místního ovzduší snížením emisí NOx a částic. Bioenergie je důležitým pilířem dekarbonizace při přechodu na energii jako palivo s téměř nulovými emisemi. Abychom se dostali do souladu s nejnovějšími scénáři Net Zero, spotřebu kapalných biopaliv  bude třeba do roku 2030 zčtyřnásobit, přičemž rozhodující roli bude hrát silniční doprava.

 DODAVATELÉ

Tým by rád poděkoval našemu titulovému a technickému partnerovi PETRONAS spolu s následujícími dodavateli, včetně, ale nejen, Neste, Tool Fuel, Portland Fuel a Eventor za jejich neocenitelnou podporu  našich ambicí v oblasti udržitelnosti.

 ZPRÁVA O UDRŽITELNOSTI

Naše další zpráva o udržitelnosti bude zveřejněna v červenci 2023.

 

Zdroj: Mercedes AMG-PETRONAS Formula One Team