Lewis  Hamilton získal v Imole pole position pro tým Mercedes AMG Petronas F1

  • Lewis Hamilton získal své 99. pole position s časem 1: 14,411
  • Valtteri Bottas se po obtížné Q3 kvalifikoval na osmé pozici
  • Dnešek zaznamenal 50. dvojnásobné týmové umístění v Q3 v řadě pro tým Mercedes F1
  • Oba piloti odstartují Grand Prix Emilia Romagna 2021 na střední směsi pneumatik

Lewis Hamilton

Dnešek byl samozřejmě skvělý. Rozhodně jsem nečekal, že budeme před oběma Red Bully. Myslím, že tento víkend byli dost rychlí. Byly doby, kdy jsme měli šest desetin náskok. Opravdu jsme nevěděli, kde budou, ale auto se už od začátku tohoto víkendu chovalo mnohem lépe, takže mám obrovský respekt k týmu za tvrdou práci,kterou odvedli. Na této trati se všechny zatáčky projíždějí střední a vysokou rychlostí, a myslím, si, že proto jsme tuto mezeru stáhli. Teploty jsou mnohem nižší, což nás přiblížilo k Red Bullům. Ale jsou velmi silní – abychom se udrželi před nimi a měli šanci na výhru, musíme zajet naprosto perfektní kola.

2021 Emilia Romagna Grand Prix, Sobota – LAT Images

Valtteri Bottas

Dnešek byl trochu zmatené a já zatím nechápu výkon v Q3. Při první jízdě Q3 jsem se potýkal s přetáčivostí a pak při druhé jízdě nedržela zadní část dobře. Tak jsem si to nepředstavoval, zejména po dobrém pocitu ze začátku kvalifikace. První jízdu v Q3, jsem vjel do druhé zatáčky a zadní kolo náhle ujelo a  ztratil jsem spoustu času. Totéž se stalo i v druhé jízdě. To jsem v  v Q1 nebo Q2 nepoznal, takže to nedokážu pochopit, budeme to muset zjistit. Předjíždění je zde na úzké tratí obtížné, ale budu bojovat a dám do toho zítra všechno.

 

2021 Emilia Romagna Grand Prix, Sobota – Foto: Steve Etherington

Toto Wolff

Pole bylo překvapivé, protože v teď nemáme nejrychlejší auto. Bylo to tak těsné a nebýt Maxovy chyby, získal by lepší umístění. Ale ztráta ve srovnání s loňským rokem je prostě znát – měli jsme šest desetin náskok a nyní  jsme o dvě desetiny pozadu. Musíme se proto pokusit zlepšit výkon. Je to rychlejší auto než v Bahrajnu, myslím, že se nám podařilo také zlepšit rovnováhu. V Bahrajnu jsme měli určité problémy s řízením a to řešíme. Je to pro ně velká výhoda, protože  začínali na měkké sadě, aby mohli dělat dvě různé strategie.

 

2021 Emilia Romagna Grand Prix, Sobota -Foto: Steve Etherington

Andrew Shovlin

Blahopřeji Lewisovi k jeho 99. pole position. Určitě musel na tomhle tvrdě pracovat, ale jel opravdu dobře. Nebyl to snadný den. Snažili jsme se zahřát pneumatiky v jednom kole, ale když začnete se studenými pneumatikami , přilnavost tam prostě není a většinu kola prokloužete. Abychom pochopili Valtteriho problém, musíme vše zanalyzovat. V Q1  byl silný, ale ve třetím kole zajel svůj nejlepší čas a po zbytek závodu to už  nedokázal zopakovat. Zítra očekáváme další těsný boj, přinejmenším máme oba vozy na střední sadě pneumatik, což by nám mělo poskytnout flexibilitu a doufejme, že máme auto, které je dostatečně rychlé, aby bojovalo o vítězství.

 

2021 Emilia Romagna Grand Prix, Sobota – Foto: Jiří Křenek

 

Zdroj: Mercedes AMG Petronas F1 Team