Formule 1: Velká cena Miami – sobotní kvalifikace – tým Scuderia Ferrari

Kvalifikace přinesla nečekaný startovní rošt pro Velkou cenu Miami a seddion vyvolalo smíšené emoce u Scuderie Ferrari. Carlos Sainz odstartuje třetí, což je jeho nejlepší umístění na startovním roštu v sezóně, zatímco Charles Leclerc se musí spokojit se sedmým místem ve čtvrté řadě poté, co narazil do bariér v 7. zatáčce při své druhé jízdě v Q3. Do té doby byli on a jeho týmový kolega jasnými kandidáty na pole position, ale Charlesova nehoda předčasně ukončila trénink Q3.

Q3

Carlos a Charles se pohodlně dostali do závěrečné fáze, každý se dvěma sadami nových měkkých pneumatik. V první jízdě byl monacký pilot v prvních dvou sektorech velmi rychlý, ale v 16. zatáčce se otřel o zeď, takže jeho čas byl  1’27”861. Carlos tvrdil, že není se svým kolem úplně spokojený, i když to bylo dobrých 1’27“349, což ho prozatímně zařadilo na třetí místo za Sergia Péreze a Fernanda Alonsa. Všichni jezdci pak zajelido boxů, aby vyměnili pneumatiky a jeli znovu, přičemž Charles vedl. Pak ale v 7. zatáčce vyjel a skončil ve svodidlech a poškodil pravý zadní roh SF-23. Následovala červená vlajka a do konce tréninku zbývalo méně než 100 sekund, což znamenalo, že nebyl restartován a pozice zůstaly nezměněny, takže Carlos byl třetí, Charles sedmý a Verstappen devátý, když při své první jízdě udělal chybu.

Mnoho proměnných

Neobvyklý startovní rošt je jen jedním z faktorů, který slibuje sobotní velkolepý závod. Carlos bude usilovat o své první umístění na stupních vítězů v sezóně, zatímco Charles se bude evidentně propracovávat na pořadí zezadu, spolu se svými obvyklými soupeři včetně výše zmíněného Verstappena a také Lewise Hamiltona (13.). Svou roli by mohlo hrát i počasí, protože předpověď říká, že hrozí déšť, což by nový povrch trati na Miami International Autodorome učinilo ještě zrádnějším.

Carlos Sainz #55

„Sešlo se to jako velmi dobrá kvalifikace až do konce. Tato P3 není tak špatná, ale cítím, že jsem měl velmi silné tempo a možná jsme mohli bojovat o víc. Pro Charlese to byl nešťastný okamžik, ale tyto věci se stávají a zítra jedeme znovu. Závod to určitě nebude jednoduchý a my budeme sledovat měnící se počasí. Budeme tvrdě bojovat, abychom domů přivezli dobrý výsledek!

Charles Leclerc #16

„V posledním kole v Q3 jsem tlačil příliš tvrdě a nemám se na co vymlouvat. Zítra startujeme z P7 a počasí vypadá, že by to mohlo zamíchat. Doufám, že budu mít čistý závod a budu tlačit na to, abych se dostal zpět do čela.“

Frédéric Vasseur, šéf týmu

„Zaprvé, dobře Carlosovi za jeho nejlepší kvalifikaci v sezóně, i když ve své druhé jízdě mohl jet ještě rychleji. Mohli jsme mít lepší týmový výsledek, protože bylo jasné, že Charles byl také velmi rychlý. Ve finální fázi tlačil jako vždy a bohužel narazil do zdi. Když však honíte pole, může dojít k chybám. První desítka na startovním roštu je určitě neobvyklá, s některými očekávanými předními jezdci dále vzadu, takže to vypadá, že zítra to bude zajímavý závod. Pokud jde o nás, doufáme, že uvidíme výsledky závodní přípravy, kterou jsme od včerejška do dneška udělali, protože to bude náročný závod z hlediska správy pneumatik. Pak jsou tu obvyklé scénáře, které mohou nastat při závodění mezi zdmi, navíc může pršet, což by také mohlo  vše zkomplikovat.“

Zdroj: Scuderia Ferrari

 

Formule 1 – CRYPTO.COM MIAMI GRAND PRIX 5.5.- 7.5.2023