Velká cena Rakouska – sobotní sprint – tým MERCEDES-AMG PETRONAS F1

TÝM MERCEDES-AMG PETRONAS F1 získal šest bodů v sobotním sprintu ve Spielbergu, se solidními umístěními na P4 a P8, ale s rozdílem tempa za nejrychlejšími dvěma týmy

  • Díky obrovskému úsilí týmu se oba vozy mohly zúčastnit FP2, které se konalo pouhých šest pracovních hodin po kvalifikaci. To zahrnovalo postavit nový vůz pro Lewise na náhradním podvozku.
  • George měl dobrý startz P4 a pak se držel na pozici, přičemž v závěrečných kolech udržoval tempo se Sergio Perezem.
  • Lewis měl kontakt s Pierre Gaslym v první zatáčce, pak ještě v nájezdu do třetí zatáčky, takže na konci prvního kola mu zůstalo 11. místo. Od této chvíle se potýkal s vysokou teplotou levé přední brzdy, pravděpodobně kvůli poškození.
  • Od této chvíle dokázal předjet Albona, Bottase a Schumachera a zajistit si umístění na P8 – zítra se tak dostal na startovním roštu o jedno místo výš než dnes.

 

  • 2022 Austrian Grand Prix, Saturday – Wolfgang Wilhelm

GEORGE RUSSELL

Nejprve velký dík všem v garáži, že auto dnešek dokázali připravit. Bylo to obrovské týmové úsilí, takže bylo dobré získat body. Co se týče výkonu, rozdíl byl větší, než jsme čekali. Po 23 kolech jsme zaostávali o 13 sekund, takže je to téměř půl sekundy na kolo. Musíme pracovat přes noc, abychom pochopili, proč jsme ztratili tempo. I maličkosti mohou mít vliv – pneumatiky nebylo snadné ovládat a zítra budou hrát roli různé přístupy k úrovním přítlaku. Ale nepochybujeme o tom, že  je před námi spousta práce.

2022 Austrian Grand Prix, Saturday – Jiri Krenek

 LEWIS HAMILTON

Jsem vděčný, že jsem tam dnes  mohl jet. Tým odvedl skvělou práci, aby dal auto zpět dohromady včera večer a dnes ráno. Velmi jim děkuji a jsem rád, že jsem to mohl vrátit. Neměl jsem dobrý start, pak se  mě v první zatáčce zkřížil Pierre. Nechápu, proč to piloti dělají, když je napravo tolik místa a já s tím nemohl nic dělat. Totéž se pak stalo ve třetí zatáčce s Williamsem a Red Bullem. Utrpěl jsem nějaké poškození, ale alespoň jsem mohl pokračovat. Potom už jsem se to jen snažil dohnat. Na rovinkách jsme pomalejší, takže jsem musel počkat, až vyjedu z vlaku DRS, abych předjel auta přede mnou. Proto trvalo několik kol, než jsem se dostal před Micka. Doufám, že zítra budeme moci závodit silnější – držíme palce!

2022 Austrian Grand Prix, Saturday – Jiri Krenek

TOTO WOLFF

Po tak neuvěřitelném úsilí od mechaniků postavit vozy a závodit, to byl z hlediska rychlosti trochu zklamání. Nepodařilo se nám prokázat naše obvyklé zlepšení v závodním tempu oproti výkonu na jedno kolo, jako na jiných akcích tohoto roku. George odvedl dobrou práci, ale vozu chybělo tempo, aby se udrželo s vlakem vpředu. Lewis měl kontakt v prvním kole. Pak to byla dobrá bitva s Mickem, který tvrdě bojoval o pozici. Lewis se nakonec prosadil, takže závod odstartuje o místo výše, než se kvalifikoval. Nyní se musíme poučit a zlepšit naše tempo v zítřejší velké ceně.

ANDREW SHOVLIN

Všichni v garáži odvedli úžasnou práci, aby dostali auta včas do druhého tréninku. Měli jsme spoustu práce, včetně výměny podvozku u Lewisova auta. Ale bylo skvělé vidět, jak dobře tým fungoval pod tlakem. Naproti tomu závod ve sprintu byl spíše neuspokojivý. Lewis měl štěstí, že ho nevyřadili, když ho Gasly v nájezdu do první zatáčky zavřel, takže v některých ohledech byla úleva že dojel. Zkontrolujeme, zda auto není poškozeno, až ho dostaneme zpět, ale byl to velký náraz. George neměl dostatečnou rychlost na to, aby stíhal Ferrari a Verstappena, takže jsme nakonec skončili čtvrtí, ale alespoň jsme se zítra dostali do druhé řady. Zjevně nám chybí trochu tempa a prostudujeme data a podíváme se, co můžeme udělat z hlediska jemného doladění, ale nebude to snadné vzhledem k parc fermé.

2022 Austrian Grand Prix, Saturday – Jiri Krenek

Zdroj: Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

 

Formule 1 – Rolex Grosser Preis von Österreich 8.-10.7. 2022