Made in Italy e dell’Emilia-Romagna Grand Prix – FP 1 a Kvalifikace : Tým Scuderia Ferrari

Úvodní volný trénink na Made in Italy e dell’Emilia Romagna Grand Prix je také jediný před kvalifikací, vzhledem k tomu, že tento víkend probíhá ve formátu Sprint. Na konci dnešní hodiny byli Charles Leclerc a Carlos Sainz první a druzí nejrychlejší na pneumatikách do mokra a přechodových pneumatikách.

Made in Italy e dell’Emilia-Romagna Grand Prix

Trať byla na začátku velmi mokrá, všichni piloti jezdili na směsi do mokra. Piloti Ferrari se brzy dostali do dobrého rytmu, aby byli nejrychlejší ze všech. Ve druhé části tréninku byly F1-75 vybaveny pneumatikami Intermediate, na kterých Charles dosáhl 1’29”402, nejrychlejšího času tréninku, a Carlos zapsal 1’30”279.  Dvojice pilotů Ferrari dokončila celkem 49 kol: Charles Leclerc 24 a Carlos Sainz 25.

 

GP DELL’EMILIA ROMAGNA F1/2022 – VENERDI’ 22/04/2022 credit: @Scuderia Ferrari Press Office

Made in Italy e dell’Emilia-Romagna Grand Prix – rekapitulace Qualifikace : Charles druhý, Carlos desátý

Teplota: vzduch 13 stupňů C, trať 15stupňů C

Q1.

Charles a Carlos čekali, aby zhodnotili stav trati. Rozhodli se pro měkkou směs pneumatik. Než stačili jet na měřené kolo, byly vyvěšeny červené vlajky kvůli úlomkům na trati z vozu Alexe Albona. Závod pokračoval po 10 minutové přestávce. Carlos zajel 1″20″319, zatímco Charles zastavil čas na 1’20″590 a dále se zlepšovali, přičemž Charlesovi se podařilo 1’18″796 a Carlosovi 1’19″305, aby prošli do Q2.

Q2.

Hrozil déšť, takže piloti  z Ferrari zamířili přímo na trati. Carlos Sainz nastavil čas 1’18″990 a Charles zapsal 1’19″584 (pátý čas), ale brzy poté přišla další červená vlajka. Carlos vyjel do štěrku v poslední zatáčce, když přeskočill obrubník, který byl zřejmě mokrý od deště. Tím pro něho kvalifikace skončila. Jízdy pokračovaly, ale déšť  zesílil, což zmařilo jakoukoli šanci na rychlejší časy, takže všichni zůstávají v garážích. Carlos Sainz se tak dostal do Q3, přestože vyjel z trati a do zítřejšího závodu ve sprintu odstartuje z 10. místa. Teplota klesá: 12 vzduch, 13 trať.

Q3.

Charles vyjel na začátku závěrečné části kvalifikace na nových pneumatikách Intermediate, ale Kevin Magnussen vyvolal další červenou vlajku, takže nikdo nestanovil čas. Když akce pokračovala, Charles Leclerc zajel čas 1’28″778 a Max Verstappen zajel 1’27″999, čímž  odsunul monackého pilota na druhé místo. Další červená vlajka, tentokrát způsobená Valtteri Bottasem, pouhé tři minuty před koncem. Relace pokračovala, ale tentokrát Lando Norris vyjel z trati a relace byla definitivně zastavena, protože na pokračování nezbývalo dost času. Charles odstartuje do Sprintu z druhého místa.

 

Zdroj: Scuderia Ferrari

 

FORMULA 1 – Rolex Gran Premio Del Made in Italy E DELL’EMILIA-ROMAGNA 22. – 24.4. 2022