Romain Grosjean se vrací do F1 vrací ve speciálním jednorázovém testu s Mercedesem

„Mám takovou radost, že budu moci zase skočit do F1! “

  • Poslední kapitola v Romainově příběhu Formule 1 byla děsivě vypadající nehoda na Velké ceně Bahrajnu v roce 2020, kdy jeho vůz Haas prorazil bariéru a skončil v plamenech.
  • Během zotavování v nemocnici dostal francouzský pilot slib od Tota Wolffa, že bude mít příležitost pilotovat Mercedes  a jeho nehoda tak nebude jeho posledním příběhem ve F1.
  • Romain proto bude pilotovat vůz W10, se kterým vyhrál Lewis Hamilton titul v roce 2019, 29. června 2021 během celého zkušebního dne na okruhu Paul Ricard Circuit
  • Romain bude také pilotovat W10 na sérii předváděcích kol na Grand Prix Francie 27. června 2021.

Romain Grosjean opět ve F1

Při emocionálním návratu do Formule 1 bude Romain Grosjean poprvé za volantem vozu F1 od své dramatické nehody na Velké ceně Bahrajnu v roce 2020, kdy bude příští měsíc závodit na okruhu Circuit Paul Ricard ve W10, ve kterém vyhrál mistrovství světa Lewis Hamilton.

Romainův únik z hořícího vraku jeho vozu Haas v listopadu 2020  zaujal celosvětovou pozornost a 35letý pilot měl štěstí, že vyvázl s vážnými popáleninami pouze na rukou. Přestože se Romain snažil zotavit,  byl vyloučen z posledních dvou závodů sezóny; zdálo se, že se tak uzavřely  dveře v kariéře legendární F1 se 179 starty a 10 pódii.

Přesto po nehodě Toto Wolff slíbil Romainovi, že jeho nehoda nebude jeho posledním vystoupením ve F1. Toto dostál svému slovu a 30. března pozval Romaina na základnu Mercedesu F1 v Brackley, aby si vybral sedačku a strávil čas na simulátoru týmu v rámci přípravy na speciálně organizovaný test na Romainově domácím okruhu 29. června – sedm měsíců od jeho nehody. Rovněž se zúčastní několika předváděcích kol před Velkou cenou Francie v neděli 27. června.

 

Romain Grosjean Test Announcement

V této sezóně Romain soutěží v sérii IndyCar za Dale Coyne Racing s RWR. Mercedes-AMG W10 EQ Power +, který bude řídit ve Francii, získal v sezóně 2019 15 vítězství, 10 pole position a devět nejrychlejších kol , přičemž Lewis vyhrál mistrovství jezdců a tým v tomto roce získal titul konstruktérů.

Romain Grosjean

„Mám takovou radost, že budu moci zase skočit do F1!  Bude to pro mě zvláštní příležitost řídit Mercedes, který vyhrál mistrovství světa – to bude jedinečný zážitek.Jsem velmi vděčný Mercedesu F1 a Totovi za tuto příležitost. Poprvé jsem o možnosti pilotovat Mercedes slyšel na nemocničním lůžku v Bahrajnu, když Toto hovořil s médii a vyslovil pozvání pro mne. Čtení této zprávy mne velmi potěšilo! Kvůli Covidu se ve F1 v roce 2020 ve Francii nezávodilo,  takže jezdit s Mercedesem na Velké ceně Francie v roce 2021 a poté absolvovat test na okruhu Paul Ricard Circuit , na mé domácí trati, bude tak výjimečné. Nemůžu se dočkat, až ten den nastane.“

Romain Grosjean Test Announcement

Toto Wolff

„Jsme moc rádi, že můžeme Romaina touto speciální příležitostí podpořit. Ten nápad přišel, když se zdálo, že Romain ukončí svou aktivní kariéru ve Formuli 1, a nechtěli jsme, aby ta nehoda byla jeho posledním okamžikem ve voze F1. Znám Romaina od doby, kdy jezdil ve Formuli 3, když vyhrál šampionát. Těšil se dlouhé a úspěšné kariéře ve F1 a my jsme chtěli, aby jeho poslední vzpomínky byly za volantem vozu, který vyhrál šampionát. Moc rád vidím, Romainovu reakci na W10. Jeho nehoda nám připomíná nebezpečí, které tito muži podstupují vždy, když usednou do kokpitu, ale je to také doklad o neuvěřitelném pokroku, kterého bylo v tomto sportu v posledních letech dosaženo ke zlepšení bezpečnosti. Vím, že pro komunitu F1 to bude oslava, až uvidí Romaina zase na trati.“

Romain Grosjean Test Announcement

 

Lewis Hamilton

„Mám opravdu radost, že uvidím Romaina zpět v autě F1 po jeho loňské nehodě. Když se to stalo, všichni jsme se za něj modlili a vidět ho odcházet po svých i že se dobře zotavuje byla obrovská úleva. Těším se, až se s ním opět setkám a uvítám ho ve Francii na víkend v týmu  – a že se o mou W10 dobře postará!“

 

Romain Grosjean nehoda Bahrain 2020