Formule 1 – Abu Dhabi Grand Prix – 11. – 13.12.2020

Posledním závodem sezony 2020 bude Grand prix formule 1 2020 Etihad Airways Abu Dhabi.


1.místo
2.místo 3.místo
Valtteri Bottas Max Verstappen Lewis Hamilton

V tréninku jsme měli možnost vidět Micka Schumachera jedoucího místo Kevina Magnussena a Roberta Kubicu jedoucího místo Antonia Giovinazziho. Místo Romaina Grosjeana, který měl závodem v Abu Dhabi ukončit závodní kariéru ve F1, ale zotavoval se po nehodě z prvního závodu v Bahrainu nastoupil vnuk slavného Emersona Fitipaldiho Pietro Fitipaldi.

Okruh Yas Marina. Závod přinesl také souboj o třetí místo poháru konstruktérů  (McLaren, Racing Point a Renault). Svůj poslední závod v teamu Ferrari jel Sebastian Vettel. Z posledního místa z důvodu výměny motoru odstartoval Sergo Perez.

 

Start závodu

Max Verstapen  si svoji pozici, zleva se před něho pokusil dostat Valtteri Bottas a zprava Lewis Hamilton pořadí zůstalo nezměněno: 1. Verstappen. 2. Valtteri Bottas 3. Lewis Hamilton. Propadl se Charles Leclerc, na kterého útočil Kimi Räikkönen. Pierre Gasly zaútočil na Estebana Ocona a dostal se na 9. místo. Sergio Perez z posledního místa se probojovával vpřed.

Pořadí po startu:

Max Verstappen, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Lando Norris, Alexander Albon, Carlos Sainz, Daniil Kvyat, Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Charles Leclerc, Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi, Sergio Perez, George Russel, Kevin Magnussen, Pietro Fitipaldi Nicolas Latifi.

V 6. kole Alexander Albon předjel  Landa Norrise, Lando Norris se ho snažil předjet,  ale Alex Albon udržel 4. místo.  V 9. kole proběhl souboj mezi Pierrem Gaslym a Daniilem Kvytem, Pierre Gasly se dostal na 8. místo.

Ze závodu odstupuje Sergio Perez

V 10. kole odstupuje pro technickou závadu ze závodu Serio Perez, následovala žlutá vlajka v sektoru 3 a byl aktivován virtuální safety car. Do boxů pod virtuálním safety carem jeli Max Verstappen, Valtteri Bottas i Lewis Hamilton. Další piloti využili situace k výměně pneumatik. Na trať vyjel safety car. Pořadí Max Verstsppen, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Alexander Albon, Daniel Ricciardo, Lando Norris, Sebastian Vettel, Charles Leclerc, Carlos Sainz,Lance Stroll, Pierre Gasly, Antonio Giovinazzi, Esteban Ocon, Daniil Kvyat, Kevin Magnussen, Kimi Räikkönen, Nicolas Latifi, George Russel.

Po ukončení safety caru

Ve 13. kole ukončen safety car a závod byl restartován. Valtteri Bottas dojížděl Maxe Verstappena na sec, v 15. kole zajel Max Verstappen nejrychlejší kolo závodu. Byli jsme svědky souboje mezi Antoniem  Giovinazzim a Estebanem Occonem o 12. místo. Daniel Ricciardo se dostal na 5. místo. V 16. kole Lance Stroll předjel Charlese Leclerca, ale Leclerc se vrátil na rovince zpět.  O 7. místo sváděli v 17. kole souboj Sebastian Vettel a Carlos Sainz.

V 19. kole bojovali o 9. místo Lance Stroll, Charles Leclerc  a Pierre Gasly. Lance Stroll předjel Charlese Leclerca a jel na 9. místě. K Charlesi Leclercovi se přibližovali Pierre Gasly a Esteban Ocon. Ve 20. kole se Pierre Gasly dostal před Charlese Leclerca. V 22. kole Charlese Leclerca předjel Esteban Ocon a Charles Leclerc se propadl na 12. místo.Ve 23 kole ho předjel i Daniil Kvyat. Charles Leclerc zajel do pitu k výměně pneumatik a propadl se až na poslední místo. Ve 26. kole se Lance Stroll snažil dostihnout Sebastiana Vettela a vyjel mimo trať. Ve 30. kole Pierre Gasly předjel Lance Strolla. Ve 31. kole proběhl souboj o 8. místo mezi Sebastianem Vettelem, Pierrem Gaslym a Lance Strollem. Pierre Gasly předjel Lance Strolla a vzápětí i Sebastiana Vettela. Ve 41. kole souboj mezi Kimi Räikkönenem a Charlesem Leclercem.

Závěr závodu

V 50. kole jsme byli svědky souboje o 15. místo mezi George Russelem a Antonio Giovinazzim. V 54. kole Alex Albon dojíždí Lewise Hamiltona. V posledním kole Esteban Ocon předjel Lance Strolla. Daniel Ricciardo zajel nejrychlejší kolo závodu. Max Verstappen dojel na místě prvním a stal se vítězem závodu. Za ním skončil Valtteri Bottas na místě druhém a jeho týmový kolega Lewis Hamilton na místě třetím.

Nejlepší tři piloti závodu oslavili své vítězství předvedením „Doughnutu“.

 
Kolo
Datum
SELČ
Race 13.12. Max Verstappen
Qualifying 12.12.
Max Verstappen
Practice 3 Valtteri Bottas
Practice 2 11.12. Max Verstappen
Practice 1 Max Verstappen
Grand Prix web Facebook okruh

 

STARTING GRID Abu Dhabi Grand Prix – 13.12.2020

 

Qualifying


    1 Max Verstappen Red Bull Racing 1:35.246 5

    2 Valtteri Bottas Mercedes +0.025 6


    3 Lewis Hamilton Mercedes +0.086 6

    4 Lando Norris McLaren +0.251 6

    5 Alexander Albon Red Bull Racing +0.325 5
    6 Carlos Sainz McLaren +0.569 5
    7 Daniil Kvyat AlphaTauri +0.717 6

    8 Lance Stroll Racing Point +0.800 5
    9 Charles Leclerc Ferrari +0.819 6
    10 Pierre Gasly AlphaTauri +0.996 6
    11 Esteban Ocon Renault – – 4
    12 Daniel Ricciardo Renault – – 3

    13 Sebastian Vettel Ferrari – – 4
    14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing – – 4
    15 Sergio Perez Racing Point – – 2
    16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing – – 2
    17 Kevin Magnussen Haas F1 Team – – 3
    18 George Russell Williams – – 2

    19 Pietro Fittipaldi Haas F1 Team – – 3
    20 Nicholas Latifi Williams – – 2

PRACTICE – Abu Dhabi Grand Prix – 11. – 12.12.2020

Mick Schumacher

Nico Hulkenberg (GER) Renault F1 Team RS19.
Abu Dhabi Grand Prix, Friday 29th November 2019. Yas Marina Circuit, Abu Dhabi, UAE.

Formule 1 – ABU DHABI GRAND PRIX 1.12.2019