Formula 1 – Bahrain Grand Prix – 27.- 29.11.2020

Grand prix – Bahrain Grand Prix 27.- 29.11.2020

VÝSLEDEK 2020

1.místo

Lewis Hamilton
 

Max Verstappen

2.místo

Alexander Albon

3.místo

 

 

GP Bahrain

Na okruhu v Bahrainu se jela 15. velká cena z celkových 17. GP 2020. První závod se jel v roce 2004.

Start závodu

Valtteri Bottas neodstartoval dobře a propadl na 6. místo, start se v\dařil Lando Norrisovi.  

Hrozivá nehoda Romaina Grosjeana krátce po startu

V úvodu jsme byli svědky hrozivé nehody, kdy Romain Grosjean neviděl vůz Daniila Kvyata za sebou, dostal se mimo trať a narazil do bariéry, prorazil svodidla a jeho vůz začal hořet a rozlomil se. Naštěstí Romain Grosjean se z vozu dokázal dostat. Utrpěl mírné popáleniny na rukou a na nohou a zlomeniny žeber. Byl odvezen na vyšetření do nemocnice. Závod byl zastaven. Celé startovní pole projíždělo boxy. Ředitelství závodu se rozhodlo nahradit proražená svodidla betonovými bloky a proto byl závod na hodinu zastaven. Mohli jsme vidět ředitele týmu Haas Güntera Steinera kdy přišel poděkovat řidiči Medical Caru Alanu van der Merwe, za pohotový zásah při záchraně pilota stáje Haas Romaina Grosjeana z hořícího vozu.

Další nehoda krátce po restartu závodu

Ve 2. kole za safety carem byl závod restartován po hodinovém přerušení. Maxi Verstappenovi se start nepodařil. Ani Lance Stroll neodstartoval dobře. Lando Norris šel na 6. místo, proběhl souboj mezi Sergio Perezem a Valtteri Bottasem. Sebastianu Vettelovi se start nevydařil a propadl na 14. místo. Lewis Hamilton jel na čele závodu. Ve třetím kole vyjel na trať safety car po nehodě Lance Strolla, který byl odhozen vozem Daniila Kvyata a jeho vůz se převrátil, ale Lance Stroll se z něho vyplazil.

Po ukončení safety caru

V 8. kole safety car opouští trať. Pořadí na trati: Lewis Hamilton, Max Verstapen, Sergio Perez, Alexander Albon, Lando Norris, Esteban Ocon, Charles Leclerc, Daniel Ricciardo, Pierre Gasly, Carlos Sainz, Daniil Kvyat, Kimi Räikkönen, Nicolas Latifi, George Russel, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas, Antonio Giovinazzi a Kevin Magnussen.

Proběhl souboj o 6. místo mezi Charlesem Leclercem a Estebanem Oconem. Další souboj o 7. místo mezi Charlesem Leclercem, Carlosem  Sainzem a Danielem Ricciardem v 9. kole. George Russel předjel Kimi Räikkönen. Vyšetřován byl incident Charlese Leclerca a Daniila Kvyata za kolizi v 8. kole.

V 11. kole byl aktivován systém DRS. O 15. místo bojoval Sebastian Vettel a Valtteri Bottas. Carlos Sainz předjel Charlese Leclerca ve 12. kole, Před Charlese Leclerca se dostal po vnitřní straně dráhy Daniel Ricciardo. Ve 13. kole Pierre Gasly předjel Charlese Leclerca. Daniil Kvyat byl penalizován 10. sec za způsobení kolize. Ve 14. kole se Valtteri Bottas dostal před Nicolase Latifiho na 14. místo. Kimi Räikkönen jel s poškozeným předním křídlem. Valtteri Bottas se držel za Kimi Räikkönenem.

V 19. kole Daniel Ricciardo předjel Sebastiana Vettela. Byli jsme svědky souboje mezi Lando Norrisem a Nicolasem Latiffim a Latifi se dostal na 10. místo. Ve 23. kole zajel Max Verstappen nejrychlejší kolo závodu. O. 3 místo bojovali Sergio Perez a Pierre Gasly. Ve 26. kole proběhl souboj mezi Carlosem Sainzem, Danielem Ricciardem a Pierre Gaslym. Carlos Sainz se dostal před Daniela Ricciarda. V 27. kole Valtteri Bottas předjel Daniila Kvyata.

Ve 29.  kole svedli souboj piloti stáje Alfa Romeo Kimi Räikkönen a Antonio Giovinazzi. O 7. pozici bojoval Esteban Ocon se svým týmovým kolegou  Danielem Ricciardem. Daniel Ricciardo se dostal před Estebana Ocona na 7. místo. Ve 32. kole jsme sledovali souboj mezi Valtteri Bottasem a Charlesem Leclercem a s otevřeným spojlerem se Valtteri Bottas dostal před Charlese Leclerca na 10. místo. Ve 38. kole vyšel ze souboje dvou týmových jezdců stáje Renault vítězně Daniel Ricciardo, který předjel Estebana Ocona a dostal se na 10. místo. Ve 41. kole se Carlos Sainz dostal před Sebastiana Vettela. Ve 44. kole předjel Valtteri Bottas Estebana Occona a jel na 9.místě. Ve 48. kole svedli souboj o 12. místo Antonio Giovinazzi a Daniil Kvyat. V 52. kole Carlos  Sainz předjel Pierra Gaslyho.

Safety car v závěru závodu

V 54. kole začaly problémy na voze Sergio Pereze. Z jeho vozu vyšlehly plameny a byl nucen vůz odstavit a v 55.kole vyjel na trať safety car. Také na voze Daniela Ricciarda byl problém, několik kol jezdil s jiskřící podlahou, přesto se snažil dojet do cíle.

Do cíle dojel na prvním místě  Lewis Hamilton za ním Max Verstappen a na třetím místě Alexander Albon.

 

 
Kolo
Datum
SELČ
Race 29.11. Lewis Hamilton
Qualifying 28.11.   Lewis Hamilton
Practice 3 Max Verstappen
Practice 2 27.11. Lewis Hamilton
Practice 1 Lewis Hamilton
Grand Prix web Facebook okruh



 

Stroll nehoda

 

Romain Grosjean nehoda Bahrain 2020

Romain Grosjean

V úvodu jsme byli svědky hrozivé nehody, kdy  Romain Grosjean narazil do bariéry, prorazil svodidla  a jeho vůz začal hořet a rozlomil se . Naštěstí Romain Grosjean z vozu dokázal dostat byl nejprve v medicaru Závod byl zastaven.

Podle vyjádření Haas teamu má Romain Grosjean pouze popáleniny mírného stupně.

Materiál, který zachránil pilota F1 R. Grosjeana před plameny, chrání i hasiče. Dnešní kombinézy F1 jsou vyrobeny ze dvou až čtyř vrstev Nomexu a okolo zápěstí a kotníků mají pružné manžety. V těchto kombinézách může pilot přežít jedenáct sekund při teplotách okolo 840°C.  – Martin Kavka , mluvčí pražských hasičů

Celé startovní pole projíždělo boxy. Nyní je závod přerušen na 45 minit

 

 

RED FLAG

 

STARTING GRID – Bahrain Grand Prix – 29.11.2020

 

Qualifying

  • P6 // Daniel – 1:28.417
  • P7 // Esteban 1:28.419
8 Pierre Gasly AlphaTauri +1.184 5
9 Lando Norris McLaren +1.278 7
10 Daniil Kvyat AlphaTauri

13 Lance Stroll Racing Point

15 Carlos Sainz McLaren

16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing
17 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing

PRACTICE – Bahrain Grand Prix – 27.- 28.11.2020

Formule 1 – 2019 Bahrain Grand Prix – 31.3.2019

Výsledky Grand prix F1 2020