BWT ALPINE F1 představuje patnáctý závodní víkend FIA Mistrovství světa Formule 1

Piloti Esteban Ocon a Fernando Alonso a šéf týmu Otmar Szafnauer sdílejí své myšlenky na patnáctý závod sezóny v Zandvoortu.

OTMAR SZAFNAUER:

„Loni byla Velká cena Nizozemska vrcholem sezóny, protože přinesla do kalendáře něco trochu jiného. Především je to skvělý závod pro fanoušky, kteří vytvářejí fantastickou atmosféru a díky tomu je závodění ještě příjemnější. Bude zajímavé sledovat, jak se akce oproti loňsku zlepšila. Závodění na dráze bylo v minulé sezóně skvělé, předjíždění bylo možné po celé kolo. Naším cílem je být znovu v mixu pro body a snažit se dosáhnout podobného, ​​ne-li lepšího výsledku než minulý víkend v Belgii, a zvýšit náskok na čtvrté místo v poháru konstruktérů. V sezóně je před námi ještě dlouhá cesta, ale být trvale silný je na prvním místě našeho seznamu priorit.“

 

ESTEBAN OCON:

„Je skvělé vrátit se na tak historický okruh, jako je Zandvoort. Tento motoristický sport se samozřejmě loni vrátil do Nizozemska a v roce 2016 jsem tam také závodil v DTM, takže okruh znám a určitě zde rád pojedu. Rozdíl mezi Zandvoortem a Spa je obrovský. Z dlouhých a plynulých kol přecházíme na mnohem kratší a velmi klikatou trať. Je to skvělý okruh, opravdu zvlněný, rychlý a plynulý, který vyžaduje obrovské množství soustředění a nasazení. Prostředí je také  velkolepé, je přímo na pláži a je také velmi blízko Amsterdamu, který je vždy skvělým a pulzujícím městem stojícím za návštěvu. A fanoušci předvedli opravdu skvělou show, atmosféra celého víkendu je elektrizující.“

FERNANDO ALONSO:

„Zandvoort je zábavné místo k návštěvě. Byli jsme tam jen jednou, ale teď je to samozřejmě mnohem větší, částečně díky vzestupu Maxe [Verstappena]. Celá atmosféra a hlášky nizozemských fanoušků mi trochu připomínají začátek 2000, kdy se španělští fanoušci do tohoto sportu opravdu zamilovali. Atmosféra je opravdu skvělá a jsem si jistý, že tento víkend zažijeme znovu to samé. Je to dvojzávod, ale jsme rádi, že se můžeme vrátit do auta, zvláště po výkonu týmu ve Spa také s nejrychlejší zastávkou v boxech.“

Velká cena Nizozemska 2022:

  • Startovní rošt pro Velkou cenu Belgie 2022 byl nejlepší ve Španělsku v historii Formule 1, Fernando Alonso startoval jako třetí a Carlos Sainz jako první.
  • Fernando má devět po sobě jdoucích umístění v první desítce závodu, přičemž nejvyšší umístění bylo páté zaznamenané na Silverstone a Spa-Francorchamps. Je to jízda, kterou zlepšil pouze lídr šampionátu Max Verstappen.
  • Esteban Ocon také závodil v Zandvoortu v DTM v roce 2016. Krátce poté se připojil k Manoru ve Formuli 1 na zbytek sezóny.
  • Tým skončil s dvojnásobným počtem bodů ve čtyřech závodech v řadě, které se datují od Velké ceny Rakouska.
  • Oba piloti Alpine bodovali v loňské Velké ceně Nizozemska, přičemž Fernando skončil šestý a Esteban devátý.
  • Vůbec první Velká cena Nizozemska se konala v roce 1952.
  • Vozy poháněné motory Renault získaly v Nizozemsku jedno vítězství, čtyři umístění na stupních vítězů a čtyři pole position, jedno nejrychlejší kolo a 39 bodů.

Zdroj: BWT Alpine F1 Team

 

Formule 1- HEINEKEN DUTCH GRAND PRIX 2.-4.9.2022