Alpine Racing:  Vyhlídky na 2021 FORMULA 1 HEINEKEN PORTUGUESE GRAND PRIX

Tým je připraven vyrazit na se mezinárodního okruhu Algarve tento víkend, kdy se zde pojede Grand Prix Portugalska. Poté, co naposledy získal dvojnásobné body, se závodní ředitel Davide Brivio podělil o své vyhlídky  na Portimão a diskutuje o akčním plánu týmu.

Jak tým reflektuje závod v Imole?

Byl to náročný víkend, zejména protože se jednalo o závod s neustále se měnícími povětrnostními podmínkami těsně před startem. Bylo to stejné pro všechny, když se strategie náhle změnila a celý tým se musel přizpůsobit. Byli jsme rádi, že jsme získali body, i když bychom si přáli více. Esteban odvedl dobrou práci v Q3, což bylo pro něj důležité. Fernando na svém návratu do Formule 1 velmi tvrdě pracuje. Bylo dobré, že jsme závodě prošli řadou různých situací v podmínkách za mokra i za sucha, se safety cary a červenou vlajkou s restartem . Z toho a z toho, co jsme se o víkendu zjistilii, můžeme těžit.

Fungovala vylepšení na A521 podle očekávání?

Vylepšení na autě,se ktrými jsme přišlii do Imoly, fungovala, jak jsme předpokládali. Jsou to důležité, mezikroky. Budeme pokračovat ve vývoji a pokusíme se vytěžit z příštích závodů.

Jaký je Portimão jako okruh z vašeho pohledu?

Myslím, že je to docela jedinečný okruh a každý ho právem nazývá horskou dráhou! Po celou dobu je to pořád nahoru a dolů, a to činí trať zvláštní. Počasí bude zřejmě jiné, než jak bylo vloni v říjnu, takže si budeme dávat pozor. Povrch dráhy může mít některá vylepšení za vyšší teploty vzduchu a lepšími celkovými úrovněmi přilnavosti, což bude zajímavé ověřit. Pro Fernanda je to nový okruh, takže se s ním bude muset seznámit, zatímco Estebana se bude snažit zde využít své loňské zkušenosti. Naší snahou je nejen zlepšít náš výkon od Imoly ale také zlepšit náš loňský výkon na této trati.

Těšíte se, že na ní uvidíte vozy Formule 1?

Normálně všichni piloti mají tento typ trati rádi. Není mnoho míst, kdy jezdíte nahoru a dolů a také rychlá.  Doufejme, že to bude divácky zajímavý závod. První dva závody v této sezóně byly vzrušující z různých důvodů a toto uspořádání může nabídnout další zajímavý závod. Jako tým se musíme po Imole stále učit, a být připraveni využít příležitosti, které přijdou.

Všechno je poprvé

Fernando Alonso míří do Portimãa poté co získal první body v sezóně 2021 v Imole. Navzdory 316 závodních účastí ve Formuli je dvojnásobný mistr světa připraven poprvé závodit na zvlněném okruhu ukrytém u malebného přístavního města Algarve.

Z poněkud chaotické Grand Prix Emilia Romagna jste odešli se svým prvním bodemv šampionátu, jak jste se cítil po tom víkendu?

Byl to velmi náročný víkend pro všechny. Jako byste jeli tři závody v jednom za mokrých i suchých podmínek a s červenou vlajkou. O víkendu jsem se toho hodně naučil, a to zejména po poněkud omezeném testování v předsezóně a jenom 32 kolech v Bahrajnu v podmínkách závodu. Ale závody Formule 1 jsou silné a rychlé a každý víkend se učím víc a lépe se sžívám s autem. Příchod do nového týmu a do nového auta vždy přináší období adaptace, ale tvrdě pracuji na tom, abych se vrátil na 100%.

Jak hodnotíte vylepšení, která dostala A521 minulý týden?

Když se ohlédneme za tím víkendem, byli jsme samozřejmě rádi, že jsme získali první body v sezóně, a vylepšení, která jsme do vozu přinesli, byla pozitivní a fungovala dobře. Měl jsem z vozu a dobrý pocit a myslím si, že je zde větší potenciál pro zlepšení. Továrny tvrdě pracují a stálo za to  vidět, že se to vyplácí. Tuto pozitivitu posuneme dále v  Portugalsku a doufejme, že tam ukážeme další posun.

Tento víkend se pojede vůbec první závod v Portugalsku ve Formuli 1, těšíte se?

Tento víkend v Portimão bude úplně jiná výzva ve srovnání s Bahrainem a Imolou. Jízda po okruhu je velmi zábavná a myslím, že v moderních automobilech Formule 1 to bude velmi vzrušující, zejména s ohledem na velká převýšení. Předtím jsem zde testoval pouze za velice mokrých podmínek, takže to bude naučná křivka, ale miluji nové výzvy. Tento víkend chceme získat více bodů.

 

Fernando Alonso (ESP) Alpine F1 Team A521.Emilia Romagna Grand Prix, Imola, Italy.

Zachovávám klid

Esteban Ocon si v Imole otevřel svůj 2021 bodový účet, když skončil na devátém místě  Grand Prix. Francouzský pilot  se tento víkend v Portimão těší na to, že pojede na mezinárodním okruhu Algarve International Circuit ve stylu horské dráhy, aby získal více bodů.

Měl jste radost, když jste posledně získali své první body v sezóně?

Bylo hezké zaznamenat naše první body v sezóně a také naše první body v barvách Alpine. Samotný závod nebyl jednoduchý s měnícími se podmínkami a obtížnými rozhodnutími na trati, která jsme museli učinit před závodem i v jeho průběhu. Myslím, že jsme se toho hodně naučili a určitě můžeme všechny tyto znalosti využít v budoucích závodech. Auto sedělo dobře, vylepšení, která jsme přinesli, fungovala a teď je důležité pokračovat. Je zřejmé, že střed pole je velmi těsné a budou zde příležitosti, které musíme využít.

Jaký je okruh Algarve International Circuit?

Řekl bych, že Portimão je jedním z nejpříjemnějších okruhů pro řízení. Plyne opravdu dobře a má několik opravdu zajímavých kombinací zatáček . V loňském roce, když jsme tam byli poprvé, jej spousta lidí přirovnávala k horské dráze kvůli všem změnám výšky a rychlým zatáčkám, které projíždíme. Měl jsem radost, když bylo v kalendáři oznámeno Portugalsko. Místo závoduv Algarve je fantastické, počasí by mělo být teplé, takže se těším.

Co si pamatujete z loňského závodu a jaké znalosti z této zkušenosti můžete do tohoto víkendu vložit?

Minulý rok jsme tam měli zajímavý závod ve velmi náročných podmínkách s poměrně nízkou úrovní přilnavosti. Vzpomínám si, že začátek byl šílený s trochou deště, právě když zhasla světla. Bude to zajímavý víkend. Opět máme tvrdší směs pneumatik jako vloni a uděláme vše pro to, abychom obě auta dostali na body.

Esteban Ocon (FRA) Alpine F1 Team A521.Emilia Romagna Grand Prix, Imola, Italy.

 

Formule 1 – kalendář závodů 2021