ALPINE F1 tým potvrzuje Fernanda Alonsa na rok  2022

  • Tým Alpine F1 a Fernando Alonso znovu potvrzují partnerství pro mistrovství světa FIA Formule 1 v roce 2022.
  • Fernando bude závodit po boku Estebana Ocona po druhé funkční období francouzského pilota po tříleté dohodě potvrzené na začátku této sezóny.
  • Fernandova vynikající týmová práce, bezkonkurenční zkušenosti a závodnická nátura budou pevnými základy pro další postup týmu Alpine F1.
  • Prodloužení Fernandovy smlouvy představuje další kapitolu Alpine, přičemž první vítězství nyní drží  po senzační Velké ceně Maďarska před čtyřmi týdny.
  • Fernancovy zkušenosti budou rozhodující při konečném vývoji a optimalizaci podvozku a pohonné jednotky navržené tak, aby splňovaly výzvu předpisů 2022, které představují pro tým Alpine F1 významnou příležitost.

Tým Alpine F1 oznámil, že dvojnásobný mistr světa Formule 1 Fernando Alonso bude pokračovat v barvách týmu i v sezoně 2022 po boku Estebana Ocona. Prodloužení Fernandovy smlouvy signalizuje pokračování již tak silné spolupráce, která navazuje na historické prvenství ve Velké ceně Maďarska, ve kterém hrál Fernando klíčovou roli.

Pouhých šest měsíců po dvouletém volnu z Formule 1 ukázal Fernando stejnou míru závodnického ducha, vynalézavosti a rychlosti. Jeho čtvrté nejlepší umístění v sezóně na Velké ceně Maďarska bylo nejen jeho nejlepším výsledkem ve Formuli 1 od roku 2014, ale také projevem odolnosti a dovednosti, což bohatě přispělo k tomu, že tým získal první vítězství ve Formuli 1  barvách Alpine.

Fernando dále předvedl ohromující ukázku předjíždění při restartu závodu na Velké ceně Ázerbájdžánu, přičemž podobně obratný výkon se opakoval jen o měsíc později při vůbec první kvalifikaci sprintu Formule 1 v Silverstone.

S potvrzenou řadou pilotů pro rok 2022 nabízí dynamické párování pilotů rovnováhu mezi mládím a zkušenostmi, přičemž Fernando se nyní s 322 starty umístil na druhém místě v seznamu startů sportovních závodů všech dob , připsal si 32 vítězství, 97 pódií a dva tituly mistra světa s tým v letech 2005 a 2006.

Renewal for 2021 with Fernando Alonso and Laurent Rossi during the Alpine Parade prior the 24 Hours of Le Mans 2021, 4th round of the 2021 FIA World Endurance Championship, FIA WEC, on the Circuit de la Sarthe, on August 21 , 2021 in Le Mans, France – Photo Julien Delfosse / DPPI

LAURENT ROSSI, generální ředitel, ALPINE:

„Jsme velmi potěšeni, že můžeme potvrdit Fernanda pro příští sezónu společně s Estebanem. Pro nás je to dokonalá sestava pilotů, mezi nejsilnějšími na startovním roštu. Funguje to velmi komplementárním způsobem, přičemž oba mají talent a rychlost, ale i skvěle fungujícího týmového ducha, který přinesl naše první vítězství v Maďarsku. Fernando na nás všechny udělal dojem, protože se ke sportu na začátku tohoto roku vrátil. Jeho obětavost, týmová práce a soustředění získat z týmu maximum je neuvěřitelné, a jistě tomu tak budeme svědky i budoucnosti. Jeho vystoupení v Maďarsku bylo dalším příkladem jeho závodnického zápalu a všem připomnělo, jak zručným pilotem je. Jsem přesvědčen, že když vstoupíme do finální fáze vývoje a optimalizace podvozku a pohonné jednotky v roce 2022, můžeme výrazně těžit z Fernandových názorů a zkušeností. Prahne po úspěchu stejně jako my po úspěchu a vynakládá veškeré úsilí, aby jej přenesl do výkonu. Prozatím se však musíme soustředit na to, abychom předvedli silnou druhou polovinu roku, vytěžili maximum v každém závodě a zajistili, abychom skončili co nejvýše v žebříčku konstruktérů. Tím se dostaneme do zlaté pozice pro příští rok a významné příležitosti, kterou přináší. “

Renewal for 2021 with Fernando Alonso and Laurent Rossi during the Alpine Parade prior the 24 Hours of Le Mans 2021, 4th round of the 2021 FIA World Endurance Championship, FIA WEC, on the Circuit de la Sarthe, on August 21 , 2021 in Le Mans, France – Photo Julien Delfosse / DPPI

FERNANDO ALONSO, závodní pilot týmu ALPINE F1:

„Jsem velmi rád, že mohu potvrdit prodloužení smlouvy s týmem Alpine F1  do roku 2022. V okamžiku, kdy jsem se vrátil do tohoto týmu, jsem se cítil jako doma a přivítali mne zpět s otevřenou náručí. Je radost znovu pracovat s některými z nejbystřejších hlav v našem sportu v Enstone a Viry-Châtillon. Pro každého to byla složitá sezóna, ale ukázali jsme pokrok jako tým a výsledek v Maďarsku je dobrým příkladem tohoto postupu. Po zbytek letošní sezóny se zaměřujeme na pozitivnější vzpomínky, ale od příštího roku také zásadně s novými změnami předpisů, které přicházejí do Formule 1. Byl jsem velkým zastáncem potřeby rovných podmínek a změn ve sportu a sezóna 2022 k tomu bude skvělou příležitostí. Těším se na zbytek letošního roku a závodění po boku Estebana v roce 2022 za tým Alpine. “

 

Zdroj: Alpine F1 Team