2022 Velká Cena Monaka – vyhlídky týmu BWT Alpine F1

Piloti  Esteban Ocon a Fernando Alonso a šéf týmu Otmar Szafnauer sdílejí své myšlenky na sedmý závod sezóny v Monte Carlu.

OTMAR SZAFNAUER:

„Za prvé, jaký vzrušující závod jsme měli ve Španělsku napříč celým závodním polem. Byla to dobrá zábava s mnoha zastávkami a předjížděním, takže jsem si jistý, že to byla skvělá podívaná pro všechny fanoušky Formule 1. Z našeho pohledu, vzhledem k našim výchozím pozicím po náročné sobotě jsme odjížděli ze Španělska příjemně potěšeni sbírkou bodů. Všichni se těšíme, až pojedeme do Monaka. Je to neuvěřitelně vyjímečné místo a velmi historická a důležitá závodní dráha pro Formuli 1, kde si všichni užíváme Je jasné, že vzhledem k těsným stěnám a úzkým zatáčkám je to složité místo pro předjíždění v den závodu. Musíme zajistit, aby naše tempo na jedno kolo bylo dobré, což obecně bylo, kromě anomálie ve Španělsku, kde jsme v sobotu nebyli tak rychlí jako v pátek.“

ESTEBAN OCON:

„Monaco je v mnoha ohledech speciální trať: průměrná rychlost je nejnižší v kalendáři závodů a zatáčky jsou tak těsné, že výkon není tak důležitý jako na jiných tratích. Potřebujete dobrou stabilitu při brzdění a solidní motor, který dobře reaguje. A jak všichni víme, umístění na startovním roštu v Monaku je klíčové, takže lepší výkon než v Barceloně v kvalifikaci od nás bude důležitý. Loni jsme skončili na P9, takže těsně na bodech, ale samozřejmě se budeme chtít zlepšit na tomto výsledku a ujistit se, že máme hladký víkend od začátku do konce.“

FERNANDO ALONSO:

„Vždycky jsem si závody v Monaku užíval. Je to jedna z největších podívaných v kalendáři Formule 1. Myslím, že s letošními vozy to bude ještě náročnější než normálně, se všemi pomalými zatáčkami. Jak víme, jedna malá chyba v ulicích Monaka a skončíte ve svodidlech. Kvalifikace je také velmi obtížná vzhledem k provozu, se kterým se v kole setkáte. Těším se na tuto výzvu!“

Velká cena Monaka 2022:

OKRUH

  • Délka okruhu 3,337 km
  • Délka závodu 260,286 km. Toto je nejkratší vzdálenost v kalendáři
  • Nejvyšší průměrná rychlost v roce 2021 byla 157,833 km/h (98,072 mph), což je nejnižší průměrná rychlost v kalendáři.
  • Nejvyšší rychlost 290,8 km/h (180,69 mph).
  • Vlásenka Fairmont je nejpomalejší zatáčkou v celé Formuli 1.
  • Jedna z pouhých tří tratí v historii tohoto sportu s tunelem. Auta mohou ztratit mezi 20-30% svého přítlaku kvůli jedinečným aerodynamickým vlastnostem tunelu.

 FAKTA O PILOTECH A TÝMU

  • Vozy poháněné motory Renaultem dosáhly 14 pole position, osmi nejrychlejších kol, 24 umístění na stupních vítězů, sedmi vítězství a 449 bodů ze 154 startů na Velké ceně Monaka.
  • Fernando Alonso je jediným aktivním pilotem Formule 1, který dokončil dvě třetiny bájné trojkoruny motoristického sportu. Fernando vyhrál Velkou cenu Monaka s Renaultem v roce 2006 a má na svém kontě dva tituly v Le Mans 24 hodin.
  • Nejlepší výsledek Estebana Ocona v Monaku je P6 v roce 2018. Esteban také v roce 2021 skončil na bodech.
  • Pokud by Esteban Ocon odstartoval do nedělního závodu, posune se do první desítky největšího počtu startů francouzského jezdce ve Formuli 1 (96).
  • Fernando má na svém kontě dvě předchozí vítězství v Monaku, ze současných pilotů na startovním roštu je lepší jen Lewis Hamilton.
  • Fernando může překonat Grahama Hilla jako pilot, který má za sebou nejvíce závodních kol ve Velké ceně Monaka. Fernando zatím na okruhu odjel 1198 kol a překoná rekord, pokud dokončí 14 kol.

Zdroj: BWT Alpine F1 Team

FORMULA 1 – GRAND PRIX DE MONACO 27.5.-29.5.2022