Začátkem srpna otevřeme přístaviště ve Štětí

V těchto dnech se dokončuje přístaviště pro 12 malých plavidel ve Štětí na Labi, které ve čtvrtek, 3. 8. 2023 ve 12:00 hod. bude slavnostně otevřeno.Budete-li mít právě cestu kolem, ať už po souši nebo po vodě, přijďte si prohlédnout toto zbrusu nové molo, které se nachází na pravém břehu Labe, v těsné blízkosti mostu.

Přístaviště Štětí

Přístaviště malých plavidel je tvořeno pevným molem o délce 62,4 m a šířce 2,15 m. Součástí mola je 6 kusů výložníků osazených šikmo poproudním směrem. Výložníky jsou plovoucími konstrukcemi, nesené plastovými plováky. Konstruovány jsou jako sklopné. V případě potřeby, především při hrozících zvýšených vodních stavech.

Na pevném molu budou osazeny tři odběrné sloupky zjednodušené konstrukce (pevné molo bude při zvýšených vodních stavech zaplaveno). Z hlediska povodňového se počítá se zatopením mola ještě před dosažením průtoku při Q 5-leté.

Osvětlení mola bude řešeno orientačními svítidly.

Z mola na břeh povede lávka dlouhá 4 m.

K molu povede elektrická přípojka pro zajištění přívodu a odběru elektřiny. Přípojka bude dovedena do 3 odběrných stojanů na pevném mole. Jako servisní a obslužné zázemí pro technologii pevného mola je navrženo obslužné rozvaděčové plato, kde výška plata je v úrovni hladiny při Q20. Z plata budou napájena elektrická zařízení na mole. Plato tvoří ocelová konstrukce na sloupcích. Na platě bude rovněž umístěn Informační panel přístaviště a budou zde osazeny dvě fixní nepohyblivé kamery.

Zhotovitelem stavby je společnost Metrostav, a.s. a projekt je financován ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Zdroj: Ředitelství vodních cest