V sobotu 23. září se v Bohumíně bude konat Národní den železnice

Dvacátý třetí zářijový den bude Národním dnem železnice. Oslava tohoto svátku se letos uskuteční v Bohumíně a návštěvníci se mají na co těšit. Budou moci nahlédnout do železniční historie, zároveň se ale setkají i s nejmodernější železniční technikou. Nebude chybět ani doprovodný program, jehož velká část se uskuteční přímo v centru tohoto města. Vrcholem oslav pak budou nostalgické jízdy a noční světelná show, která bude tentokrát i s orchestrem, který zahraje naživo. 

Národní den železnice

„Rád bych pozval všechny milovníky vlaků a dění kolem nich na Národní den železnice, který se letos uskuteční v Bohumíně. Návštěvníci se mohou těšit na řadu historických vlaků, ale i na nejmodernější vozidla. Jedním z vrcholů oslav pak bude noční show, na které se ve světle reflektorů a laserů představí ty největší železniční skvosty,“ popisuje předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Noční světelná show

Národní den železnice se uskuteční v areálu bohumínského depa. Kyvadlová doprava mezi Bohumínem, Ostravou a Karvinou bude zajištěna během celého dne. Celý den bude probíhat i bohatý program na bohumínském náměstí T. G. Masaryka, kde návštěvníci uvidí třeba multiinstrumentalistu, ilustrátorskou show, uslyší autorské čtení nebo spoustu písniček pro děti a dospělé. V 18 hodin pak na náměstí vystoupí Janek Ledecký.

Národní den železnice noční světelná show

Nostalgické jízdy

Návštěvníky Národního dne železnice čeká více než desítka nostalgických jízd. Ze Šumperka do Bohumína pojede elektrická jednotka Žabotlam. Z Ostravy zase přijede parní lokomotiva Šlechtična. Parní lokomotivy Rosnička, Šlechtična, Papoušek nebo Skaličák vyjedou s historickými vozy řady Ce hned sedmkrát během dne z Bohumína do Petrovic u Karviné a zpět. Zvláštní vlaky v čele s motorovými lokomotivami Bardotka, Sergej, Brejlovec a Pilštyk pak pojedou z Bohumína kolečko po důlních vlečkách. Jízdní řád nostalgických vlaků naleznou návštěvníci na stránkách www.denzeleznice.cz.

Samotný areál bohumínského depa bude rozdělen do tří světů a nebudou chybět ani komentované prohlídky exponátů na točně. Ty se uskuteční hned třikrát – v 10:00, ve 12:00 a ve 14:00 hodin.

Svět historie

Nabídne přehlídku těch nejkrásnějších historických parních, motorových i elektrických lokomotiv. Návštěvníci si jich budou moci prohlédnout skoro dvě desítky, mezi nimi nebude chybět třeba Šlechtična, Rosnička, Papoušek, Hektor, Sergej, Věžák, Bobina nebo elektrická jednotka Pantograf.

Svět změny

Představí moderní flotilu Českých drah, ale i dceřiných společností nebo spolupracujících dopravců. V areálu bohumínského nádraží bude k vidění hned několik moderních vozidel, jako je nejnovější RegioFox od polské společnosti PESA nebo třívozová elektrická jednotka RegioPanter z produkce Škoda Group. Prohlédnout si návštěvníci budou moci i lokomotivy Traxx DC3, Siemens Vectron, E4DCU Newag Griffin od PKP a mnohé další.

 

Regiofox

Svět zábavy

Už tradičně nabídne bohatý doprovodný program pro rodiny s dětmi. Návštěvníci tu najdou řadu zábavných a hravých aktivit včetně skákacího hradu, tvořivých dílen nebo malování na obličej. Potkají tu také maskota slona Elfíka. I letos bude připravena unikátní možnost vyzkoušet si ruční drezínu. Součástí bude i prezentace požární techniky Správy železnic a ukázky jejich práce, například neodkladné zdravotní pomoci.

Začátek programu na náměstí je naplánovaný na 8 hodinu ranní, celý areál depa se pak otevře v 9 hodin a konec programu v něm je naplánovaný na 17 hodinu. Pomyslným vyvrcholením sobotního svátku železnice pak bude noční show.

Noční světelná show

Sobotní večer bude patřit exkluzivní světelné show plné historických železničních skvostů. Tato akce začne na točně ve 20 hodin, přičemž nabídne více než desítku historických exponátů v na míru připraveném scénickém osvětlení a tentokrát se živým hudebním doprovodem, o který se postará orchestr. Show bude doprovázena komentářem s představením jednotlivých exponátů a zazní i řada zajímavých faktů.

Vstupné

Vstupné na Národní den železnice je pro dospělé 150 Kč, pro děti od 6 do 15 let 50 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma. Návštěvníci si mohou také zakoupit rodinné vstupné (2 + 2) za 300 Kč. Vstup na noční show stojí 300 Kč.

Vstupenky na nostalgické jízdy a Národní Den železnice 2023 je možné zakoupit v e-shopu ČD.

Doprava

Doporučujeme využít pravidelné spoje ČD. V sobotu 23. 9. 2023 navíc speciálně zastaví ve stanici Bohumín spoj SC 241 Pendolino Košičan s odjezdem v 6:00 z Prahy hl.n. a příjezdem v 9:22 do stanice Bohumín. Jízdenky je možné zakoupit na pokladnách ČD nebo online v e-shopu ČD.

Využít lze i speciální slevu Vlak+ Den železnice 2023. Při současném nákupu jízdenky pro směr do Bohumína i zpět z Bohumína získají cestující 50% slevu z ceny jízdenky pro směr zpět. Jízdenku pro cestu zpět je potřeba aktivovat potvrzením účasti na Národním dnu železnice, a to načtením QR kódu přes aplikaci Můj vlak. Kód bude dostupný na infopointech po celou dobu konání akce.

Návštěvníky prosíme, aby při cestě autem využili záchytná parkoviště v bezprostřední blízkosti areálu depa Bohumín na odstavné ploše u kolejí. Město Bohumín nabízí další parkovací plochy, například v blízkosti ulice 9. května. Ze železniční stanice Bohumín bude zřízena kyvadlová autobusová doprava do haly THU a zpět.

Proč slavíme Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Podrobný program a seznam zvláštních jízd Dne železnice v Bohumíně je na stránkách www.denzeleznice.cz a na portálu Vlakem na výlet.

 

Zdroj: České dráhy

Foto: Archiv ČD

 

Národní den železnice 2023 v Bohumíně